Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Det største bildet av Den lille magellanske sky som noensinne er tatt i infrarødt!


07.05.17: Selv om denne dverggalaksen er et vakkert skue selv uten hjelpemidler, har astronomene ved hjelp av VISTAs infrarøde kamera nå klart å se myriader av stjerner mye tydeligere enn noen gang tidligere. Infrarødt lys klarer å trenge gjennom skyene av støv mellom stjernene, og observasjoner med infrarøde kamera gir derfor et skikkelig klart bilde av hva som befinner seg i denne galaksen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Den lille magellanske sky er et virkelig blikkfang på den sydlige himmelkulen selv uten hjelpemidler. Høyreklikk her for å laste ned superstor versjon av bildet (660 MB)
Foto: ESO/VISTA VMC


Den store og lille magellanske sky er to av våre nærmeste nabogalakser i rommet. Den lille magellanske sky er en dverggalakse og er mindre enn sin tvilling, den store magellanske sky.

Den lille magellanske sky befinner seg rundt 200 000 lysår unna oss, bare en tolvtedel av avstanden til den mer kjente Andromedagalaksen – 2,5 millioner lysår unna. Begge har en ganske spesiell form som skyldes at de vekselvirker både med hverandre og også med vår egen galakse Melkeveien.

Den store og lille magellanske sky over Paranal-observatoriet i Chile.
Foto: ESO/J. Colosimo


Fordi de befinner seg relativt nær oss er Den store og lille magellanske sky ideelle kandidater for å studere hvordan stjerner dannes og utvikler seg. Men fordelingen og historien til stjernedannelse i disse dverggalaksene er komplekse, og interstellart støv en av de største hindringene for å få gode observasjoner av stjernedannelse i galakser. Enorme skyer av små støvkorn sprer og absorberer noe av strålingen som sendes ut fra stjerner — spesielt synlig lys, noe som begrenser hva som kan ses med vanlige teleskoper her fra Jorden. Fenomenet kalles ekstinksjon.

Den lille magellanske sky er full av støv, og det synlige lyset som sendes ut av dens stjerner blir kraftig svekket før det når oss. Heldigvis blir ikke all elektromagnetisk stråling like mye påvirket av støv. Infrarød stråling passerer gjennom interstellart støv mye lettere enn synlig lys, slik at ved å se på infrarødt lys fra en galakse kan vi lære mye om hvordan nye stjerner dannes inne i skyer av støv og gass.

Disse utsnittsbildene viser noen av høydepunktene. Utsnittet nede til høyre viser den lyssterke stjernehopen 47 Tucanae som befinner seg mye nærmere Jorden enn Den lille magellanske sky.
Foto: ESO/VISTA VMC


Det synlige og infrarøde teleskopet VISTA ble designet for å observere infrarød stråling. VISTA-undersøkelsen av de magellanske skyene (VMC) er fokusert på å kartlegge stjernedannelsen i de to minigalaksene og også kartlegge deres tredimensjonale strukturer. Takket være VMC har man tatt bilder av millioner av stjerner i Den lille magellanske sky, noe som gir en uovertruffen utsikt upåvirket av støvet.

Vista-teleskopet i Atacama-ørkenen i Chile.
Foto: ESO


Hele dette enorme bildet er fylt av stjerner som tilhører Den lille magellanske sky. I tillegg inkluderer det også tusenvis av bakgrunnsgalakser og flere lyssterke stjernehoper, inkludert 47 Tucanae til høyre i bildet som befinner seg mye nærmere Jorden enn den lille magellanske sky. Bildet viser Den lille magellanske sky slik du aldri før har sett den!

Mengden av ny informasjon i dette 1,6 gigapiksel-bildet (43 223 x 38 236 pixels) har blitt analysert av et internasjonalt team ledet av Stefano Rubele ved Universitetet i Padova i Italia. Teamet har benyttet banebrytende stjernemodeller som har gitt flere overraskende resultater.

VMC har avslørt at de fleste av stjernene i Den lille magellanske sky har blitt dannet mye senere enn de som befinner seg i større nabogalakser. Dette første resultatet fra undersøkelsen er bare en smakebit av nye oppdagelser som vil komme nå som undersøkelsen fortsetter å fylle inn tomrom i kartene over de magellanske skyene.


Denne videoen tar et kjapt blikk på et oppsiktsvekkende nytt bilde tatt med ESOs VISTA survey telescope ved Paranal-observatoriet i Chile. Dette enorme bildet viser en av våre nabogalakser: Den lille magellanske sky i bemerkelsesverdige detaljer og i infrarødt lys.

Film: ESODette videoklippet tar oss fra et oversiktsbilde av den sydlige himmelkule og langt inn i den lille og nære nabogalaksen Den lille magellanske sky. De siste nærbildene kommer fra et svært detaljert og svært stort bilde av galaksen som ble tatt med ESOs VISTA-teleskop ved Paranal-observatoriet i Chile. Vi kan se millioner av stjerner, mange stjernehoper samt mye fjernere bakgrunnsgalakser.
Foto: ESO/VISTA VMC/N. Risinger (skysurvey.org). Musikk: Astral electronic.En sammenligning mellom det enormt store infrarøde bildet av Den lille magellanske sky tatt med ESOs VISTA-teleskop og et mer tradisjonelt bilde tatt i synlig lys. Ved å observere på lengre, infrarøde bølgelengder kan VISTA trenge gjennom støvskyene i denne lille nabogalaksen og avsløre stjernene mye mer tydelig.
Film: ESO/VISTA VMC/Digitized Sky Survey 2. Music: Astral electronic.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Nyhetssak fra ESO

Universe Today: What are Magellanic Clouds?

ESO: Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no