Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Testhoppet for SN15 i kveld er utsatt, trolig nytt hoppforsøk i morgen!


Oppdatering 05.05.21 kl. 22.20: Det ligger nå an til et hoppforsøk med SN15 i kveld! Oppskytningsvinduet startet kl. 19 og varer til kl. 03.00 (norsk tid), og SpaceX vil starte tankingssekvensen om kort tid. Som følge av "hundrevis av designforbedringer" (jfr. Elon), er det mange som har store forhåpninger til at SN15 vil bli den første prototypen sin klarer å spikre landingen (og uten påfølgende eksplosjon) ...

04.05.21: Et hoppforsøk ble avbrutt fredag som følge av værforholdene sør i Texas, og rundt kl. 17.40 i ettermiddag norsk tid ble det klart at også det planlagte testhoppet med Starship SN15 i kveld/natt (norsk tid) også er utsatt. Et nytt forsøk vil trolig bli gjort i morgen, også denne gangen er målet et 10 kilometers hopp og en forhåpentlig myk landing i Boca Chica, Texas. De fire siste prototypene har alle endt i heftige eksplosjoner.

Se live her:

Spacex.com
Everyday astronaut
NASASpaceflight

av Anne Mette Sannes

 

Bellyflopmanøver utført av tidligere prototype SN10 3. mars
Foto: SpaceX


30. mars gjennomførte prototype StarshipSN11 (SpaceX har som kjent hoppet over SN12, SN13 og SN14) bellyflop-posisjonen i rundt 100 sekunder og frem til ca. T+5 min 45 sek, men da de tre raptormotorene skulle restarte for å snu fartøyet til vertikal posisjon før landing, begynte ting å gå galt. Etter at motor nr. 1 klarte å restarte gikk videokameraet og datastrømmen tapt + noe gikk galt da motor nr. 2 (og muligens også den tredje) skulle restarte, hvilket medførte at SN11 eksploderte ca. 1 km over bakken før planlagt landing.Starship SN11 eksploderte som følge av en anomali før landing, se og hør eksplosjonen og se biter som hagler over området fra ca. 2.45
Film: NASASpaceflight


Årsaken til dagens «scrub» er ikke klar ennå, og man venter på en offisiell uttalelse fra SpaceX. Trolig vil det bli et nytt hoppforsøk innenfor det samme tidsrommet i morgen, dvs. mellom kl. 19 og 03 norsk tid, men værforholdene er ikke ideelle så det kan tenkes at det blir en ytterligere utsettelse.


Hva skiller SN15 fra sine forgjengere?

Ifølge Elon Musk har SN15 «hundrevis av designforbedringer» på elektronikk, software og motor”, et forbedret thrust puck design (området hvor motorene er festet) for Raptormotorene, samt endringer utført for å rette på tidligere feil. Samtlige av de fire siste prototypene (SN8, SN9, SN10 og SN11 eksploderte under landingsforsøket, med unntak av SN10 som riktignok klarte å foreta en myklanding, men som eksploderte kort etter som følge av en lekkasje. SpaceX vil nå gjøre et forsøk på å lande SN15 i et helt stykke og uten etterfølgende eksplosjon.SN15 ankommer oppskytingsområdet, se fra. ca. 4.17
Film: BocaChicaGal/NASASpaceflight


Elon Musk kommenterer det planlagte tårnet som skal fange opp Super Heavy-raketten under fremtidige landinger:

Film: XPrize


Enorm aktivitet i Starbase – Boca Chica i Texas

Det jobbes døgnet rundt med tre skift i Boca Chica, blant annet på et tårn som vil rage 152 meter over bakken og dermed bli den høyeste bygningen i området. Tårnet skal etter hvert inneholde en kran som skal brukes til å plassere Super Heavy-raketten og Starship på oppskytningsrampen. Tårnet skal også inkludere armer som er designet for å fange opp raketten under landing. Se film under:Film/illustrasjon: Primal Space


Elon Musk har uttalt at SpaceX planlegger å skyte Super Heavy BN3 (tredje prototype av Super Heavy-raketten) med Starship SN20 ut i bane innen juli måned, noe som ville vært en helt utrolig milepæl for SpaceX som nå anses som verdens ledende romfartsselskap.

Super Heavy skal brukes for å sende Starship ut i bane for å levere satellitter og senere også sende nyttelast og mennesker til Månen og Mars. SpaceX vil da benytte begge oppskytningsrampene i Boca Chica. Super Heavy-raketten vil ha hele 28 Raptormotorer. Starship er et gjenbrukbart transportsystem som skal frakte både nyttelast og mennesker ut i bane, Månen, Mars og andre destinasjoner i Solsystemet. Merk at både hele transportsystemet samt rakettens 2. trinn går under benevnelsen Starship. Elon Musk selv omtaler transportsystemet som et “rapidly reusable interplanetary heavy launch system” og det vil bli flere oppskytninger daglig, minimum en pr. dag. Man har hatt gjenbrukbare system tidligere, men de var ikke «rapid», romfergen var gjenbrukbar, men det tok måneder mellom hver oppskytning før den kunne brukes.

Starshipfartøy på Mars. Utviklingen av Starship går for fullt i Boca Chica, Texas, og Elon Musk regner med å lage minst 50 prototyper før det endelige fartøyet er klart for å sende de første menneskene til Mars i 2024.
Illustrasjon: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASASpaceflight.com: Starship SN15 prepares for flight following major NASA vindication

universetoday.com: SpaceX’s Next Idea: to Catch Super Heavy Boosters With the Launch Tower

astroevents.no: SN11 i tusen biter

astroevents.no: Andre saker om Starship og annen romfart

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte. Les mer om formørkelsen.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no