Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kraftigste supernova siden 1954: Hvordan finne den


Nattestid kan man nå med kikkert se en eksploderende stjerne i en annen galakse. Det er den kraftigste supernovaen sett fra Norge siden 1954 og sett fra Jorden siden 1987. Her beskrives hvordan du finner supernovaen, som står meget flott til for å observeres fra Norge.

 

Søkekartet viser hvordan man finner denne unike supernovaen. Supernovaen befinner seg i galaksen M101 som er 22-23 millioner lysår fra Jorden, i stjernebildet Store bjørn – Ursa Major. Dermed er supernovaen flott synlig fra hele Norge hele natten så lenge det er mørkt. Trekk en tenkt linje fra “vogna” og gjennom de første stjernene i “draget”. Fortsett linjen rett frem. Omtrent like langt fra stjernen i “knekken” (se illustrasjonen) som avstanden fra forrige stjerne, finnes M101. Med en stjernekikkert sees den som en svaktlysende, diffus flekk. I denne flekken er det en stjerne – det er supernovaen! Bilde av galaksen med supernovaen markert.

Søkekart for supernova SN2011fe. (klikk på det for å få bedre oppløsning!). Galakse M101 er markert med “Pinwheel Galaxy” i rødt.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Antagelig er det lettere å se stjernen (supernovaen) enn selve galaksen. Himmelen bør være mørkest mulig og det kan lønne seg å vente til Månen har fått mindre fase siden den lyser opp himmelen ganske mye. Av samme grunn lønner det seg å oppsøke et mørkest mulig sted, lengst mulig unna kunstig belysning.

Supernovaen vil holde omtrent stabil seg i lysstyrke i flere uker, før den sakte begynner å avta. Gjennom en god del av høsten bør vi derfor kunne følge dette sjeldne fenomenet!

Dette er den fjerde lyssterkeste supernovaen i en annen galakse som har vært sett fra nordlige bredder, det vil si som har vært mulig å observere fra Norge. Astronomisk lysstyrke er oppe i +9,9 (jo lavere tall, jo større lysstyrke). De foregående supernovaene var:
SN 1885A i M31 (Andromedagalaksen) med maks. 5,8, SN 1937C i IC 4182 med maks. 8,5, og SN1954A i NGC 4214 med lysstyrke 9,8. Tallet etter “SN” angir oppdagelsesårstallet.

Mer detaljert søkekart for supernova SN2011fe. (klikk på det for å få bedre oppløsning!). Galakse M101 er markert med “Pinwheel Galaxy” i rødt. Sett i kikkert: Oppe til venstre for dobbeltstjernen Alcor og Mizar ligger fire stjerner nesten på linje. M101 og supernovaen befinner seg oppe til venstre for den venstre av disse stjernene. NB! Merk at i mange teleskoper blir bildet speilvendt!
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Enda mer detaljert søkekart for supernova SN2011fe. (klikk på det for å få bedre oppløsning!). Galakse M101 er markert med “Pinwheel Galaxy” i rødt. NB! Merk at i mange teleskoper blir bildet speilvendt!
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no