Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nok en Starship prototype klarte 150-metershoppet!


04.09.20: SN6 gjennomførte torsdag et 150-meters hopp i Boca Chica, Texas, bare få uker etter SN5s vellykkede hopp 4. august. Og som sist var det litt av et syn – og ganske uvirkelig – da den gigantiske 30 meter sylinderformede «termosen», eller «malingsspann» som noen også kaller farkosten, steg over damphavet!

av Anne Mette Sannes

 



SN6 i aksjon!
Elon Musk twitret «Ser ut til at man kan få alt til å fly, ha ha»
Film: SpaceX


Testvinduet startet på søndag, men testen ble skjøvet til torsdag som følge av dårlig vær i området. Selve hoppet skjedde i første halvdel av oppskytningsvinduet som varte fra kl. 08 am til 8 pm lokal tid, og sirenen startet som vanlig 10 minutter før oppstart av Raptor SN29-motoren. Gårsdagens hopp med SN6 lignet svært mye på SN5s hopp 4. august, og målet var å finpusse oppskytning og landing. Ifølge Elon Musk selv, var hoppet veldig likt SN5, men mye jevnere og raskere.

Se en lengre film av landingen med jubelrop:



Film: NASASpaceflight


Årsaken til at det var fysisk mulig å hoppe med SN6 bare få uker etter SN5, var at SN6 allerede var montert da SN5 utførte 150-metershoppet – nok et bevis for at det virkelig går unna i Boca Chica, både med utviklingen av Starship, og ikke minst med selve raketten Super Heavy som, ifølge Elon Musk, muligens kommer til å utføre sitt første testhopp allerede i løpet av oktober!

SN6 skal nå tilbake til produksjonsområdet for såkalt post-hop-sjekk. SN5 har sannsynligvis allerede fullført denne delen siden den har blitt trillet ut for å skifte ut en trykkbeholder, et klart tegn på at SN5 vil utføre minst ett hopp til. Starship SN5 og SN6 regnes som tvillinger (begge er laget av 301-stålringer), og de to prototypene skal bytte på å utføre flere hopp slik at SpaceX får mer kunnskap om oppskytningsgjennomføring og dermed bli i stand til å foreta flere oppskytninger av Starship daglig.

SN5 og SN6 på SpaceX’ produksjonsområde i Texas
Foto: Elon Musk


SN7

Neste prototype SN7.1 (med en annen stållegering enn SN7) vil trolig straks bli trillet ut til oppskytningsområdet for en tanktest. Test av Starship SN7 beviste at en annen type stållegering (304L) var bedre enn 301 som har vært benyttet på alle prototyper av Starship hittil. SN7.1 vil få et såkalt “skjørt” nederst. Akterkuppelen vil også bli byttet ut med en kuppel for motorene som har en ny ‘thrust puck’, dvs. elementet Raptormotorene er festet til og som skyvkraften overføres gjennom.


SN8 og SN9

Neste prototype (SN8) vil bli utstyrt med en nesekjegle og aerodynamisk utstyr (for styring), som vil gjøre den i stand til å nå en høyde av 20 km, selv om den muligens vil bli testet i lavere høyde helt i starten. SN8 vil bli utstyrt med 3 Raptormotorer for å nå denne høyden. Det aerodynamisk utstyret vil bli benyttet for landingen, og inkluderer et kontrollert forsøk på “bellyflop” før motorene skyver akterpartiet mot landingsstedet for å lande med landingsbena.

SN9 blir også bygget med stålringer av 304L-stål og vil med stor sikkerhet også bli utstyrt med en nesekjegle og aerodynamisk utstyr. Men det er ting som tyder på en ny utvikling – SN9 kan få en større andel av overflaten med festepunkt for installering av varmebeskyttende keramiske fliser.



Starship Bellyflop – se hvordan Starship vil utføre reentry (tilbakekomst til atmosfæren) og landing
Animasjon: SpaceX


Super Heavy

SpaceX har i flere måneder jobbet med å utvide og oppgradere starshipfabrikken i Boca Chica ved blant annet å bygge flere såkalte «high bays» (vertikale monteringsbygninger (VABS). Hittil har de rundt 45 meter høye bygningene kun vært tilpasset produksjonen av Starship og har ikke engang vært høye nok for disse, men i stedet blitt benyttet til stabling av tankene på Starship ved hjelp av en kran. Bygningene er også store nok til at to Starships kan stables samtidig, noe som ble gjort under byggearbeidet med SN4, SN5 og SN6.

Samtidig som arbeidet med de ulike prototypene av Starship pågår, jobbes det som nevnt iherdig med Super Heavy-raketten både på produksjonsanlegget og på selve oppskytningsområdet, og taket blir nå installert på «high bay». Det arbeides også i lavere høyder for å lukke det 81 meter store anlegget som skal huse Starships Super Heavy-motorer.

Når nesedelen er installert vil bare Starship alene rage 50 meter over bakken, faktisk mer enn 70% av en totrinns Falcon 9 eller en Falcon Heavy-rakett! Super Heavy-raketten (Starships første trinn) er mye høyere (68 meter) og må dermed ha sitt eget produksjonsanlegg.



Super Heavy “High Bay” gjøres klar for å få montert taket
Film: NASASpaceflight/BocaChicaGal


Her kan du se det første 150-metershoppet utført av SN5 4. august:



Film: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

teslarati.com: SpaceX Super Heavy “high bay” construction begins in South Texas

Det største skrittet mot Mars hittil!

SN4 eksploderte kort etter motortest!

Milliardkontrakter til SpaceX og ULA – Musk likevel ikke fornøyd

Mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no