Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mars i sikte!


12.12.20: SpaceX imponerte torsdag sterkt med sin første testflyvning i stor høyde – en utrolig prestasjon på tross at crasjlandingen helt i siste fase. SpaceX fikk verdifulle data og Elon twitret kort etter: "Mars, here we come!!" SpaceX forventer å bygge mer enn 50 prototyper før den endelige versjonen er klar for å ta menneskene til Mars.

av Anne Mette Sannes

 

SN8’s flighttest fra Boca Chica i Texas
Foto: SpaceX


Dette var første gang en Starship-prototype på spektakulært vis steg til himmels med 3 raptormotorer, foretok en bellyflop og gjennomførte en kontrollert aerodynamisk nedstigning etterfulgt av en motorstyrt landing. Det var også første gang en prototype var utstyrt med nesekjegle og flaps.

SN8 på vei opp fra bakken i Boca Chica i Texas
Foto: SpaceX

SN8 er den første prototypen som utfører en bellyflopmanøver
Foto: SpaceX


Elon Musk hadde i forkant estimert at flightforsøket hadde 33 % sjanse for å klare å gjennomføre all målene med testen, og selv om landingen ikke gikk etter planen og i stedet endte i et flammehav på landingsstedet, anses likevel 95 % av forsøket som svært vellykket. Årsaken til crasjlandingen var at det ikke kom tilstrekkelig drivstoff inn i motorene. Det oppsto en grønn flamme som kom ut fra den ene av raptormotorene og som trolig skyldtes at kobber i denne motoren fordampet slik at den ble ødelagt fra innsiden.


Elon Musk uttalte i etterkant at det hadde oppstått et lavt trykk i topptanken, noe som kan forklare det hele siden dette resulterer i at man ikke kan kjøre en av motorene og at den andre fortsetter å brenne og dermed får mye mer oksygen enn den skal. Så i stedet for å sende ut en ren blanding av oksygen og drivstoff (metan) gjennom motoren, blåser motoren ut en oksygenrik blanding som ødelegger og brenner metallet og som gjør at en sterk, grønn farge kommer til syne. Motoren ødelegger seg selv og makter ikke å gi nok skyvekraft, med det resultat at farkosten dundrer ned i bakken med altfor stor fart og ender i et flammehav – kun nesekjeglen ligger igjen på landingsstedet i ensom majestet.SN8’ testflyvningsforsøk
Film: SpaceX


Men til tross for at ikke alt gikk etter planen helt i sluttfasen, var dette likevel en utrolig vellykket test, og SpaceX fikk svært verdifulle data. SN8 kom seg opp til over 12 000 meter, gjennomførte og kontrollerte bellyflopmanøveren, klarte å igangsette motorene og var rett over landingsstedet før det gikk galt.

Før neste test med SN9 kommer SpaceX med all sannsynlighet til å se på topptankens trykksystem og også gjennomføre lengre motortester med topptanksystemet.Hendelsen kommentert av Marcus House
Film: Marcus House

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Avbrutt testhopp for SN8

astroevents.no: Klart for historiens mest ambisiøse testprogram!

astroevents.no: Nok en Starship prototype klarte 150-metershoppet!

astroevents.no: SN4 eksploderte kort etter motortest!

astroevents.no: Det største skrittet mot Mars hittil!

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no