Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Avbrutt testhopp for SN8


09.12.20: SpaceX’ første forsøk på det første hoppet med Starship prototype SN8 fra basen i Boca Chica i Cameron County i Texas ble avbrutt – ett sekund før planlagt oppskytning kl. 23.30 i går kveld norsk tid. SN8’s test flight er neste trinn i utviklingen av et fullt gjenbrukbart transportsystem som vil være i stand til å frakte mennesker og nyttelast til jordbane, Månen, Mars og enda lenger.

av Anne Mette Sannes

 Oppskytningen blir avbrutt bare 1 sekund før planlagt oppskytning
Film: SpaceX


Gårsdagens oppskytning med SN8 skulle være første med tre Raptormotorer (SN30, SN36 og SN42). Det er definitivt mye som skal klaffe med denne type forbrenningssystem. Motorene så åpenbart noe de ikke likte og stanset slik de skal gjøre. Poenget med fullstendig forbrenning er at drivstoffet (metan) må strømme riktig inn i forbrenneren, det samme gjelder for oksidasjonsmiddelet (oksygen) som har sin egen forbrenner. Både metanet og oksygenet spinner hver sin turbin, og når disse turbinene begynner å spinne åpnes hovedventilene slik at metanet og oksygenet når forbrenningskammeret. Innen disse når forbrenningskammeret har de blitt til gass (mer effektivt enn ved andre motorsystem). Alt må skje i riktig rekkefølge, det handler om riktig temperatur, riktig timing. Alt må være perfekt, i motsatt fall stenges motoren automatisk.

Raptormotorene har et fullstendig forbrenningssystem
Foto: Wikipedia


Neste forsøk

Neste mulighet for å skyte opp SN8 er i dag onsdag og i morgen mellom kl. 09 am og 06 pm lokal tid (kl. 16 og 01.00 norsk tid), men dersom SpaceX må gjøre omfattende arbeid med SN8, vil det ikke skje et nytt forsøk i dag.

Tidligere i år har SpaceX gjennomført to hopp med hhv. Starship SN5 og SN6 som begge gjennomførte et 150 meters hopp. Neste prototype av Starship – SN9 – er også straks klar for å rulles ut for testing.


Bellyflop

Landingen vil bli den største utfordringen under hoppforsøket. Etter oppnådd høyde av 12,5 kilometer (opprinnelig var målet 20, 18 og 15 km) vil motorene bli avslått, og Starship skal snu seg med undersiden (belly) vendt nedover – såkalt bellyflopping – mens farkosten kontrollerer seg selv nedover mot bakken ved hjelp av luftfinnene som benyttes for å styre den tilbake til oppskytningsstedet. I de siste sekundene før landing, og i en høyde av rundt 1 kilometer, skal SN8 forsøke å restarte motorene for å svinge akterenden slik at den står vertikalt før landing.Bellyflop
Animasjon: C-bass productions

Starshipfartøy på Mars. Uviklingen av Starship går for fullt i Boca Chica, Texas, og Elon Musk regner med å lage minst 50 prototyper før det endelige fartøyet er klart for å sende de første menneskene til Mars i 2024.
Illustrasjon: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASASpaceflight: From hops to hopes – Starship SN8 set to advance test program into the next phase

astroevents.no: Klart for historiens mest ambisiøse testprogram!

astroevents.no: Nok en Starship prototype klarte 150-metershoppet!

astroevents.no: Alt klart for hopp med SN6 allerede denne uken!

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no