Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kan bli et hoppforsøk for SN9 om få minutter!


02.02.21 kl. 23:00: Se oppdatering nedenfor!



02.02.21: Det amerikanske luftfartstilsynet ga i går klarsignal for SN9’s hoppforsøk. Med nydelig vær og lite vind i Boca Chica-området ligger det nå an til en oppskytning rundt kl. 21 norsk tid – SpaceX har nettopp startet å fylle tankene! En sheriffbil kjører nå rundt i området, uvisst av hvilken årsak, men det er ut til at en bil er stanset.

Her kan du se oppskytningen live: NASA spaceflight

av Anne Mette Sannes

 

Hard landing for SN9
Foto: Skjermdump fra NASA Spaceflight.com/Mary@BocaChicaGal   


Oppdatering 02.02.21 kl. 23:00:

Hard landing – SN9 styrtet ned på oppskytningsstedet

Alt gikk etter planen, SN9 gikk opp til 10 km, fantastisk bellyflopmanøver – svært stabil – men på veien mot en vertikal landing klarte ikke SN9 å beholde kontrollen. Den første at de to Raptormotorene startet helt perfekt under flip & burn, men ikke den andre, og dette var faktisk noe av tingene man forventet kunne skje med forrige prototype SN8. Det kan tenkes at det kun har noe med tid å gjøre, eller at det kun gjaldt motoren, det var forøvrig helt nye motorer på SN9.

Men testhoppet var ikke nødvendigvis mislykket, SpaceX får nå mer data og vil med all sannsynlighet klare å løse dette før SN10’s testhopp som skal kunne skje ganske snart dersom det kun dreier seg om motoren – SN10 ser ut til å være like hel der den står oppstilt på området.

Kanskje vil man vurdere å lande med alle tre Raptormotorene for å være sikre seg at en starter, men det er usikkert om dette kan la seg gjøre. Dette var et av mange scenarier for testprogrammet.

Hard landing for SN9, men SN10 som ses til høyre i bildet er fortsatt like hel og skal snart gjøre sitt testhopp.
Foto: Skjermdump fra NASA Spaceflight.com/Mary@BocaChicaGal


02.02.21: Etter problemene i forrige uke da Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) til manges frustrasjon ikke ga ikke grønt lys for testhoppet til SN9, mottok SpaceX sent i går kveld godkjenning for oppskytning av sin Starship prototype SN9.

SpaceX har nå startet å fylle drivstoff og det er forventet et hopp etter kl. 21. Befolkningen i Boca Chica har evakuert og veiene er stengt.

Det er flere som lurer på hvorfor SpaceX har valgt å gå for et 10 kilometers hopp og ikke 12,5 som var tilfelle med SN8, og årsaken er trolig at de kan utføre den samme testen med et hopp på 10 kilometer og dermed unngå sterke høydevinder. Starship SN9 kommer kun til å fylle det drivstoffet som er nødvendig for å utføre testen.

Målet er å matche suksessen til SN8 og i tillegg foreta en vellykket landing. Alt gikk som kjent etter planen med SN8 helt til kort før landing da det ikke kom tilstrekkelig drivstoff inn i motorene. Det oppsto en grønn flamme som kom ut fra den ene av raptormotorene og som trolig skyldtes at kobber i denne motoren fordampet slik at den ble ødelagt fra innsiden.

Men uansett hvordan det går med SN9 vil man lære av det, SpaceXs motto er «Test as we go» noe som er en noe dyrere, men klart mer effektiv strategi.

Starship SN9 & SN10, SN9 helt til høyre i bildet
Foto: Elon Musk


Miniatyrutgaven «Starhopper» historiske 150-meters hopp med kun en Raptormotor, var det første hoppforsøket med Starship:



I august i fjor fullførte Starhopper et 150 meters hopp, noe som markerte et betydelig skritt for å gjøre oss til en multiplanetarisk sivilisasjon.
Film: SpaceX


Planene videre

Biden-administrasjonen har utsatt datoen for å lande første kvinne og neste mann på Månen i 2024 med to måneder, men det er mange som mener at dette ikke lenger vil skje i 2024. Tre selskap ble plukket ut av NASA til å lage en månelander: Dynetics, SpaceX og Blue origin (National team with Lockheed Martin, Northrup Grumman and Draper). En utsettelse kan selvsagt også være en fordel ved at alle tre får mer tid på seg.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

astroevents.no: Verden venter på et hopp!

astroevents.no: Avbrutt testhopp for SN8

astroevents.no: Klart for historiens mest ambisiøse testprogram!

astroevents.no: Nok en Starship prototype klarte 150-metershoppet!

astroevents.no: SN4 eksploderte kort etter motortest!

astroevents.no: Det største skrittet mot Mars hittil!

astroevents.no: Flere saker om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no