Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Stor og spektakulær solformørkelse 4. januar 2011

Stor og spektakulær solformørkelse 4. januar 2011


Allerede to uker etter måneformørkelsen, 4. januar, er det Månen som skygger for oss. Jorden passerer inn i måneskyggen og Solen blir kraftig formørket. Formørkelsen er på sitt største kl. 09.35 om morgenen og Solen står da svært lavt på sørøsthimmelen slik at bare Sør-Norge og litt av Nordland får med seg begivenheten. Til gjengjeld er opptil hele 85,7 % av Solen formørket. I tillegg kan dette kan bli en usedvanlig vakker formørkelse siden Solen står så lavt på himmelen. Fargene og lysspillet fra formørkelsen vil blande seg med rødfargene fra soloppgangen.

HER KAN DU SKAFFE DEG SOLFORMØRKELSESBRILLER!

BILDER AV FORMØRKELSEN OG FRA WEBCAST

Solformørkelsen på sitt maksimale om morgenen 4. januar 2011.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

TIDER OG LOKALE FORHOLD I HELE NORGE

PRESSEMELDING: SPEKTAKULÆR SOLFORMØRKELSE 4. JANUAR

SOLFORMØRKELSESBRILLER TIL BEGIVENHETENE

HER KAN DU SKAFFE DEG SOLFORMØRKELSESBRILLER

I fastlands-Norge blir dette den største solformørkelsen siden 31. mai 2003 og en av de aller største siden den berømte totale formørkelsen i 1954. Men på grunn av omstendighetene kan dette bli en av de vakreste solformørkelsene i Norges-historien!

OBSERVASJONSRÅD

Formørkelsen finner sted om morgenen og er i gang når Solen står opp. Det er nødvendig med fri sikt og lav horisont mot SØ-SSØ for å kunne oppleve denne begivenheten. Begivenheten blir så vakker og spektakulær at det om nødvendig sterkt anbefales å forflytte seg til steder med tilstrekkelig god horisont for at fenomenet kan sees på sitt beste.

For å se hvilke steder som egner seg der du bor, kan du følge med på soloppgangene i dagene forut for formørkelsen. Solhøyden endrer seg bare sakte fra dag til dag og på steder som er solbelyst rundt kl. 09.35 den 31.12-03.01 vil formørkelsen kunne nytes i sin maksimale fase den 4. januar.

I Oslo er formørkelsen maksimal rundt kl. 09.35. Siden soloppgang ikke er før 09.17, har Solen ikke rukket å komme særlig høyt på himmelen (2/3 grad) og det er nødvendig med en svært god horisont mot SSØ for å følge begivenheten. Formørkelsen slutter kl. 10.56.26. Spesielt gunstige steder er åsene i utkanten av byen, slik som området Nordberg, Tåsen, Rikshospitalet, Gaustad, Holmenkollen etc.

I Stavanger står Solen opp i det formørkelsen er på sitt største. Men på Jæren, rundt Stavanger og eller i ytre deler av Rogaland er det mange områder som er svært gunstige for å se denne sjeldne begivenheten.

I Bergen skulle man tro at forholdene er ugunstige på grunn av alle fjellene som generelt ligger i feil retning i denne sammenhengen. Men det er områder som er bedre enn andre. Ulriken ligger svært godt til og Ulriksbanen begynner å gå kl. 09 om morgenen – tidsnok til å rekke formørkelsen. Et annet tips er Løvstakken og Lyderhorn selv om disse toppene ikke er så tilgjengelige som Ulriken. Utover mot Flesland (og åser i andre retninger) er også sikten upåklagelig!

I Trondheim står Solen opp kl. 09.56.30, det vil si etter at formørkelsen er over maksimum. Men begivenheten er fortsatt temmelig severdig! Kartlegg områder med god horisont mot sørsørøst i dagene før 4. januar. Åser med sikt mot SSØ er spesielt gunstige.

I Bodø er formørkelsen akkurat ikke synlig fordi Solen står opp etter at formørkelsen er helt avsluttet. Lenger sør kan man se deler av formørkelsen.

I Nord-Norge er ikke formørkelsen synlig fordi det er mørketid, men til gjengjeld får Nord-Norge oppleve en midnattssolformørkelse 1. juni.

TIDER OG LOKALE FORHOLD I HELE NORGE

Det er veldig viktig aldri å stirre på Solen uten tilstrekkelig beskyttelse. Solbriller holder ikke på noen måte. Eksponert film, sotet glass osv. er i beste fall utrygt å bruke. Det er tre måter å oppleve formørkelsen på en trygg måte:

  • Med solformørkelsesbriller. Med slike kan du trygt og behagelig stirre rett på Solen. Du får disse hos Narvesen, Mix, bensinstasjoner m.m. Se også her
  • Med Venuscopes eller lignende solteleskoper. Mange personer kan samtidig følge begivenheten. Se mer om dette her.
  • Med andre projeksjonsmetoder. Man kan for eksempel holde et hvitt ark bak en kikkert. NB! Du må ALDRI se gjennom kikkerten på Solen, heller ikke for å stille den inn og heller ikke gjennom søkekikkerten!

Den 31. juli 2000 stod Solen lavt under en solformørkelse i Nord-Sverige. Denne gangen vil formørkelsen på sitt maksimale være over dobbelt så stor.
Foto: Oddleiv Skilbrei

FENOMENER UNDER FORMØRKELSEN

Dette vil være den nest største solformørkelsen i Sør-Norge etter 1954. Ved soloppgang og gjennom den maksimale fasen rett etterpå vil bare en tynn “banan” av Solen være synlig. Under formørkelsen vil det bli merkbart mørkere, lyset vil få et mystisk sølvaktig preg og flere underlige fenomener vil opptre. Siden Solen står meget lavt under formørkelsen, kan den bli blant de vakreste vi har hatt i Norge. Å få oppleve en så stor formørkelse når Solen står lavt og med et terreng som de fleste steder er snødekket, ventes å bli en unik opplevelse!

NB! Dersom du tar bilder av formørkelsen som du vil dele med andre, send gjerne disse til knutjo@astro.uio.no med informasjon om tid, sted og fotografens navn. En del innsendte bilder vil bli lagt ut på www.astroevents.no.

Se mer om fenomener under formørkelsen..

Delvis formørket sol ved solnedgang i Australia i 2002.. En delvis formørket sol lavt over horisonten er et meget imponerende skue. Formørkelsen 4. januar 2011 blir mye større! Foto: Gitte Rydberg.

Animasjon av formørkelsen sett fra rommet.
Animasjon: Fred Espenak, NASA

Solformørkelsen sett fra Oslo. Varighet 51 sek, 12 MB, Quicktime-format. Solen står opp under formørkelsen. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Solformørkelsen sett fra Oslo omtrent slik den vil sees med solformørkelsesbriller. Varighet 51 sek, 3 MB, Quicktime-format. Solen står opp under formørkelsen. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Solformørkelsen sett fra Trondheim Varighet 32 sek, 7 MB, Quicktime-format. Animasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Se også DVD-en “Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015” for flere filmer av den kommende formørkelsen sett fra Norge, Månen og Solen.

Som det fremgår av denne illustrasjonen er formørkelsen på sitt største midt i Skandinavia! Klikk på tegningen for å få den i bedre oppløsning.
Illustrasjon: Fred Espenak, NASA

MER INFORMASJON

Bruk NASAs kalkulator til å beregne forholdene der du er

Totale solformørkelser i Norge på 1900-tallet

Fotografering av Solen og partielle solformørkelser

Hvordan oppstår formørkelser?

Fenomener under solformørkelser

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve den store formørkelsen 4. januar, store solflekker, Venuspassasjen og andre solformørkelser! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no