Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Unikt og merkelig skue under formørkelsen!


08.10.22: Tirsdag 25. oktober kan vi over hele landet oppleve den største solformørkelsen på over 7 år, men på deler av Svalbard kan man oppleve et helt spesielt og merkelig skue – et skue som neppe vil kunne oppleves igjen på mange hundre år!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette unike skuet kan man få oppleve utenfor Longyearbyen tirsdag 25. oktober mens formørkelsen er på sitt største!
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Noen få ganger hvert tiår opplever vi at Månen skygger for litt av solskiven og forårsaker en solformørkelse. Formørkelsen vi kan telle ned til 25. oktober blir den største i Norge siden 2015, og 44–71 % av Solens diameter kommer til å bli dekket av Månen avhengig av hvor i landet man bor. Ved hjelp av solformørkelsesbriller kan dette bli et virkelig flott og imponerende skue.

Men siden vi nå er omtrent midtveis inn i høstsesongen, kan fenomenet lenger nord – på deler av Svalbard – oppleves som noe helt ekstraordinært og spesielt: Månen deler solskiven i to!

På deler av Svalbard finner nemlig formørkelsen sted akkurat idet mørketiden skal inntreffe, og i Longyearbyen er 25. oktober siste dagen med sol dette året. Dersom værforholdene tillater det, og man står på et sted med mest mulig fri sikt i sydlig retning, vil dette kunne bli et unikt og svært spektakulært skue!

Sett fra Longyearbyen (eller rettere et sted med fri sikt i nærheten av Longyearbyen), vil først Venus komme opp som en svært lyssterk og stjernelignende flekk på sydhimmelen kl. 11.14. En knapp halvtime senere, kl. 11.39, begynner den delvis formørkede solskiven å komme til syne. Deretter kommer mer og mer av Solen opp, men den kommer til å være delt i to av Månen under årets siste soloppgang!



Denne filmen viser hvordan formørkelsen 25. oktober vil kunne arte seg fra områdene rundt Longyearbyen.
Film: Sannes & Ødegaard


Dette fenomenet kan kun inntreffe dersom Solen står i horisonten under formørkelsen, som regel en kort periode under soloppgang eller solnedgang. Under den kommende formørkelsen vil fenomenet imidlertid oppstå på Svalbard av en helt annen grunn – Solen kommer bare delvis over horisonten fordi det er den siste dagen den er synlig over horisonten før mørketiden setter inn!


Hvor sjeldent er dette?

Kun to ganger i året står Solen så lavt at et fenomen som dette kan oppstå ved Longyearbyen. Av de 43 solformørkelsene som finner sted i Longyearbyen i vårt århundre, er det kun én (18.02.2091) som kommer til å ligne litt ved at den oppstår nær mørketidens slutt, men mørketiden slutter allerede 16.02, og dermed kommer etter hvert hele solskiven over horisonten. Formørkelsen blir dessuten for liten til at solskiven kommer til å bli «delt» i to av Månen. Heller ikke under en lignende formørkelse 21. oktober 2283 vil solskiven bli delt i to av Månen.

Det vil derfor trolig gå mange hundre år mellom hver gang et fenomen som det vi får oppleve 25.10 på Svalbard!

Dagen før formørkelsen, 24. oktober, vil Solen stå relativt tydelig over horisonten.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard

Dagen etter formørkelsen, 26. oktober, vil Solen være helt under horisonten.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Denne dagen vil aldri hele solskiven komme over horisonten i Longyearbyen, men litt lenger syd, ved Sveagruva, er den så vidt over horisonten under formørkelsen, og der kan fenomenet ses som en «normal» formørkelse. Denne forflytningen på kun 44 kilometer medfører en helt annen opplevelse av formørkelsen, og dette viser igjen hvor sjeldent og spesielt fenomenet blir sett fra området rundt Longyearbyen!

Solformørkelsen sett fra Svea på Svalbard.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


NB! For å kunne oppleve solformørkelsen, enten som et sjeldent skue fra Longyearbyen, eller som en imponerende formørkelse fra fastlandet, er det viktig å bruke solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr. Les mer her om hvordan fenomenet kan oppleves.


MER INFORMASJON

Årets himmelbegivenhet: Stor solformørkelse i hele landet 25. oktober – den største på 7 år!

NASAs side om solformørkelser

nasa.gov: Beregningsmaskin for solformørkelser

astroevents.no: Solformørkelsen 10. juni 2021

astroevents.no: Tidligere himmelbegivenheter


Solformørkelsesbriller til 25. oktober


Solformørkelsesbriller


Skaff deg solformørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

Her kan du bestille

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 100 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no