Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder

Gigantisk solflekk – trolig nordlys


En gigantisk flekk har dukket opp på Solen. Den potensielt eksplosive flekken er stor nok til at den lett kan sees med solformørkelsesbriller, og eventuelle utbrudd kan gi muligheter for kraftig nordlys den neste uken. Allerede i dag onsdag kan et mindre utbrudd nå Jorden. Flekkområdet er hele 200 000 kilometer langt!
NB! Se oppdateringer i saken nedenfor!

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

13.01.2014: Faren over! Solrotasjonen bringer solflekkene mot randen samtidig som de løser seg opp.
Foto: SDO/HMI

10.01.2014: Solrotasjonen bringer solflekkene lenger mot høyre på solskiven. Fortsatt imponerende størrelse!
Foto: SDO/HMI

07.01.2014:Flekken og flekkområdet har utviklet seg videre (se bildet nedenfor!) samtidig som solrotasjonen har brakt dem lenger inn på solskiven – klare til å sende skyer av superhete gasser mot Jorden!
Foto: SDO/HMI

Oppdatering 13.01 kl. 13.00: Da kom nordlyset! I dag tidlig ble det meldt om relativt kraftig nordlys over Sør-Norge og med flere farger. Sjansen for utbrudd fra den enorme solflekken som er omtalt her tidligere, er nå over. Flekken går i oppløsning og solrotasjonen gjør at flekken snart ikke er synlig. Men Jorden har kommet inn i et område med kraftig solvind (800 km/s, 2,9 millioner km/t). Det er forklaringen på morgenens nordlys og av samme grunn kan det bli mer nordlys til natten!
Oppdatering 10.01 kl. 22.35: Fortsatt ikke spesielt stor aktivitet her på Jorden, men varslene lyder fortsatt på at det skal ta seg opp kraftig det nærmeste døgnet. Hold utkikk etter nordlys i natt og neste natt! Det er viktig å være på et mørkest mulig sted!
Oppdatering 10.01 kl. 11.00: I går kveld kl. 21.00 norsk tid ble Jorden truffet av utbruddet fra tirsdagens X1-eksplosjon på Solen. Det oppstod imidlertid ikke noen kraftige nordlys, unntatt veldig langt nord. Likevel er det fortsatt store muligheter for nordlys i dag og i morgen. Det enorme flekk-området på Solen har vært rolig i 48 timer. Det er imidlertid fortsatt muligheter for kraftige eksplosjoner. Følg med her for oppdateringer!
Oppdatering 09.01 kl. 12.00: Sannsynligheten for kraftig nordlys på høye breddegrader er nå vurdert å være hele 90 % og på midlere bredder hele 50 %!
Oppdatering 08.01 kl. 23.00: En oppskytning av forsyninger til den internasjonale romstasjonen ISS måtte utsettes p.g.a. faren for solstormer. Et nytt, moderat utbrudd (M3) fant sted kl. 04.47 i onsdag morgen. Sist natt var det sterk stråling i flyhøyde og der fikk man noe høyere stråledose enn vanlig på flyreiser. Sjansen for nye M-utbrudd: 80 %, X-utbrudd: 50 %. Det er 60 % sjanse for kraftige geomagnetisk storm på høye bredder det neste døgnet.
Oppdatering 08.01 kl. 16.10: Tirsdagens X1-utbrudd ser ut til å kunne nå Jorden torsdag med store muligheter for nordlys.
Oppdatering 07.01 kl. 22.30: Etter at den gigantiske flekken har vært ganske stille siden den 4. januar, inntraff nå i kveld kl. 19.32 norsk tid et såkalt X1-utbrudd som høyst sannsynlig var rettet mot Jorden. Utbruddet tilhører den kraftigste kategorien utbrudd og nordlys kan trolig ventes i løpet av 1-3 døgn. Følg med her for mer informasjon om dette senere! Flere kraftige utbrudd kan ventes fra dette uvanlige store flekkområdet de neste dagene og flekkenes posisjon på Solen gjør at utbrudd vil rettes mot vår planet. Sjansen for svært sterk aktivitet på høye breddegrader er 60 % det neste døgnet, på midlere bredder er sjansen for høy aktivitet 45 %.
Gif-film av aktiviteten på Solen frem til tirsdag ettermiddag. En rekke utbrudd. 40 MB
Mpeg-film av aktiviteten på Solen frem til tirsdag ettermiddag. En rekke utbrudd. 6,8 MB


Film av solflekkene.
Foto: SDO/HMI

Aktiviteten på Solen varierer over en periode på omkring 11 år. De siste par årene har vi hatt solmaksimum og aktiviteten skulle vært høy, men det har vært uvanlig stille til å være en slik aktiv fase. Men nå har det dukket opp en gigantisk mørk flekk på Solen. Slike solflekker skyldes kraftige magnetfelt som hindrer varmen fra Solens indre i å nå overflaten og dermed kjølner denne et par tusen grader. Fra Jorden ser vi slike områder som solflekker.

De intense magnetfeltene er ofte ustabile og kortslutter med slik kraft at enorme skyer av superhete gasser kan slynges ut i verdensrommet med flere millioner kilometer i timen. Dersom en slik sky når frem til Jorden, kan magnetfeltet rundt planeten vår styre partiklene ned mot atmosfæren rundt polene. De øvre atmosfærelagene begynner å gløde og fra bakken ser vi et blafrende nordlys.

Under sterke utbrudd kan ikke bare Sør-Norge få oppleve dette vakre naturfenomenet, men også områder ennå lenger syd i Europa.

SOLSMELL OG NORDLYS PÅ GANG!

Flekkområdet som har dukket opp på Solen, er stort nok til å romme flere titalls jordkloder, og den største mørke kjernen er alene stor nok til å kunne romme tre jordkloder. Flekken antas å være såpass eksplosiv at sjansen for såkalte X-utbrudd (den kraftigste typen) estimeres å være 50 %, mens sjansen for M-utbrudd (nest kraftigste kategori) er 80 %. Hele to mindre utblåsninger kan allerede være på vei mot Jorden og den første av disse kan gi moderat nordlys på tirsdag. Flekken er en av de aller største som har vært i den pågående solsyklusen.

Utblåsninger på Solen kan nå Jorden etter 1-3 døgn.

Vi kommer til å følge utviklingen av denne flekken de neste dagene, følg med på denne nettsiden!

05.01.2014: Denne flekken er en av største som er observert på Solen de siste årene og kan forårsake store utblåsninger av superhete gasser de nærmeste dagene.
Foto: SDO/HMI

MER INFORMASJON

7. mai 2012: Gigantisk solflekk

Solformørkelsesbriller

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 2 i Ad Astra-trilogien kommer ut 15. januar. Boken kan allerede nå forhåndsbestilles.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no