Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Total solformørkelse i USA i august – miniformørkelse i Norge


14.04.17: Den 21. august i år inntreffer en total solformørkelse i et bånd tvers over USA. Det er sjelden en solformørkelse kan oppleves over så tett befolkede og tilgjengelige landområder, og begivenheten kan sammenlignes med formørkelsen som 11. august 1999 passerte tvers over Mellom-Europa. I Norge kan formørkelsen oppleves som en bitteliten og kortvarig, men svært interessant formørkelse fra deler av Sør-Norge!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Total solformørkelse!
Foto: Fred Espenak


Den 11. august 1999 kunne folk over hele Europa oppleve en stor solformørkelse, og millioner av mennesker hadde valfartet til totalitetssonen som strakte seg fra Normandie i Frankrike til Ungarn og enda lenger øst. I vår del av verden er det denne begivenheten mange har i tankene når det er snakk om solformørkelser, selv om vi her i Norge de senere årene har opplevd flere større formørkelser, blant annet 31. mai 2003 og 20. mars 2015.

21. august er det USA som får oppleve en total solformørkelse som strekker seg fra øst mot vest tvers over hele kontinentet. Totaliteten vil vare opptil 2 minutter og 40 sekunder.

Formørkelsen begynner over Stillehavet, krysser tvers over USA og når nesten over Atlanterhavet før Solen går ned. Fra sydvestlige deler av Norge kan vi oppleve en bitteliten, men svært spesiell formørkelse. Båndet som strekker seg fra vest mot øst viser hvor formørkelsen blir total.
Illustrasjon: NASA

Mer detaljert kart som viser totalitetssonens bevegelse over USA.
Illustrasjon: Fred Espenak, NASA


Fascinerende miniformørkelse i Norge

Det øverste kartet viser at også at de aller vestligste delene av Europa får oppleve en delvis formørkelse. Formørkelsen kan også så vidt ses som en liten, delvis formørkelse fra deler av Sør-Norge rett før solnedgang. Dette blir trolig den minste solformørkelsen vi vil få se i Norge i overskuelig fremtid, og blir derfor et sjeldent og artig fenomen!

Solformørkelsen sett fra Bergen 21. august kl. 2053.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Detaljer om formørkelsen i USA og andre land

Sted Første kontakt Siste kontakt Areal v. maks
Stavanger 20.39 21.04 0,55 %
Haugesund 20.39 21.03 0,49 %
Bergen 20.39 21.00 0,32 %
Kristiansand 20.39 21.05 0,62 %
Oslo 20.40 20.52 (solnedgang) 0,21 %
Drammen 20.40 solnedgang 0,25 %
Lillehammer 20.41 20.53 (solnedgang) 0,07 %


Enten du har tenkt deg til USA for å oppleve fenomenet eller vil se den kommende formørkelsen fra Sør-Norge, bør du skaffe deg solformørkelsesbriller i tide. Også neste år kan du oppleve en solformørkelse – en betydelig større formørkelse som vil bli synlig fra hele landet! Med slike briller kan du følge begivenhetene på en trygg måte med egne øyne. Solformørkelsesbriller kan bestilles her.


Slik observerer du solformørkelsen

Se aldri på Solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge formørkelsen mens den skrider frem. 

Solformørkelsesbriller gjør at du trygt og behagelig kan følge solformørkelsene 21. august 2017 og 11. august 2018. Du kan dessuten se store flekker som av og til dukker opp på Solen.
Foto: Mac & Alt AS


Se aldri på Solen uten å beskytte øynene tilstrekkelig. Her finner du ut hvordan du på trygge måter kan følge formørkelsen mens den skrider frem. Husk også aldri å se på Solen gjennom kikkert.

Trygge måter å observere Solen:

  • Solformørkelsesbriller. Dette er spesielle briller som gjør at du kan se rett på Solen, men helst bare i korte stunder av gangen. For de fleste vil dette være den beste måten å følge formørkelsen på, og vil også gi en god naturopplevelse. Solformørkelsesbriller kan bestilles på  Astrobutikken.no. Her kan du lese mer om brillene.

  • Projisering av Solen på en skjerm med kikkert. Se ikke direkte på Solen i kikkert, heller ikke i søkekikkert! Rett inn kikkerten mot Solen (uten å se gjennom kikkerten eller søkekikkerten) og hold et hvitt ark bak den. Juster avstanden slik at solskiven blir passe stor. Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjul på kikkerten.

  • De som fortsatt har solformørkelsesbriller fra tidligere formørkelser kan bruke disse dersom de ikke er skadet (har riper e.l.).

  • Mørke sveisebriller og eksponert film anbefales ikke! Disse kan virke veldig mørke, men slipper ofte gjennom så mye usynlig infrarød eller UV-stråling at øynene kan skades.

  • Lag et hull i et tykt ark og hold et annet ark et stykke (kanskje en meter) unna slik at sollyset fra hullet faller på det andre arket. Se aldri direkte på Solen – du skal kikke bort fra Solen og på arket!

Ved å holde et hvitt ark bak en kikkert som er rettet mot Solen, får vi et stort bilde av Solen og formørkelsen. Man må aldri se gjennom kikkerten på Solen, og bør bruke en liten linsekikkert for å unngå for sterk oppvarming inne i kikkerten.
Foto: Wikipedia


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Detaljer om formørkelsen i USA og andre land

Andre viktige astronomiske hendelser i 2017

Den totale solformørkelsen på Svalbard 20. mars 2015

Andre himmelbegivenheter


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no