Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Det snør titandioksid på exoplanet!


31.10.2017: På en fremmed verden rundt 1700 lysår unna Jorden antar forskerne at det snør titandioksid – en aktiv ingrediens i solkrem – på planetens nattside. Planeten ble oppdaget med Keplerteleskopet i 2011 og er en del av et trippelstjernesystem.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av den ekstremt varme exoplaneten Kepler-13Ab som går i bane svært nær sin moderstjerne, Kepler-13A. I bakgrunnen er stjernens binære ledsager Kepler-13B. Det tredje medlemmet av det multiple stjernesystemet er den gule dvergstjernen Kepler-13C.
Illustrasjon: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)


Planeten, som har fått navnet Kepler-13Ab, har 6 ganger mer masse enn vår egen Jupiter og befinner seg 1730 lysår unna Jorden. Den går i bane svært nær moderstjernen og fullfører et omløp på 1,8 jorddager, noe som gjør den til en av den varmeste verdenene vi kjenner til med nærmere 2800 grader på dagsiden. På samme måte som mange andre planeter som går i bane så nær sine moderstjerner er også denne gravitasjonelt bundet til stjernen – dvs. at den hele tiden vender den samme siden til stjernen slik at planeten dermed har en side med evig dag og en side med evig natt.

Hubbleobservasjonene viste at temperaturen høyere opp i planetens atmosfære er kjøligere enn i lavere lag, noe som er svært overraskende tatt i betraktning at andre såkalte "hot Jupiters" pleier å vise et motsatt mønster.

På de fleste slike «hot Jupiters», absorberer titandioksid i gassform i dagsidens øvre atmosfære stjernelys og sender ut denne energien som varmer opp luften. Så hva er det som skjer på Kepler-13Ab? Forskerne antar at kraftige vinder frakter planetens titandioksid rundt til nattsiden hvor det kjølner og kondenserer til skyer. Skyene slipper deretter «solkremsnøen» ned til lavere deler av atmosfæren hvor den forblir, takket være planetens sterke tyngdekraft.

Ifølge førsteforfatter av forskningsrapporten Thomas Beatty, assisterende forskningsprofessor i astronomi ved Pennsylvania State University, forteller observasjonene av planeten hvordan kondensater og skyer dannes i atmosfæren til «hot Jupiters» med veldig høy temperatur, og hvordan tyngdekreftene vil påvirke sammensetningen i atmosfæren. Når man ser på slike planeter må man ikke bare vite hvor de befinner seg, men også hva slags tyngdekraft de har.

Kunstnerisk fremstilling som viser Kepler-13Ab’s størrelse sammenlignet med flere planeter i vårt eget solsystem. Planeten har 6 ganger mer masse enn vår egen Jupiter.
Illustrasjon: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)



Fire minutters film om letingen etter exoplaneter.
Film: STScI/NASA/ESA


«Kuldefelle-prosessen» på Kepler-13Ab har aldri noen gang tidligere blitt sett i aksjon på en exoplanet. Ifølge Beatty kan den nye forskningsrapporten som ble publisert i oktoberutgaven av The Astronomical Journal etterhvert hjelpe astronomene å bedre forstå mer jordlignende exoplaneter.

Ifølge Beatty er slike jupiterlignende planeter ideelle for å teste hvordan vi skal utføre atmosfæriske studier på jordlignende planeter. Forståelsen av atmosfærene til disse planetene og hvordan de fungerer, vil hjelpe forskerne når de studerer mindre planeter som er vanskeligere å oppdage og som har mer kompliserte atmosfæriske egenskaper. 

James Webb Space Telescope (JWST) skal brukes til å undersøke exoplaneter og skal skytes opp i 2019. Her er en modell utstilt i Austin i Texas.
Foto: NASA


Planeten ble oppdaget i 2011 og er en del av et trippelstjernesystem som inkluderer planetens moderstjerne Kepler-13A samt to ledsagerstjerner, Kepler-13B og Kepler-13C.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Forskningsrapporten i The Astronomical Journal

Hubblesite: Hubble Observes Exoplanet that Snows Sunscreen

Flere artikler om exoplaneter

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no