11.11.2017: Et av NASAs romobservatorier som studerer Solen har fanget et sjeldent syn av en virkelig raritet i rommet, et såkalt omkransende filament nær et koronahull i Jordens moderstjerne.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
NASAs solobservatorium SDO tok et bildet av dette merkelige fenomenet på Solen 30. oktober. Den sirkulære strukturen midt på bildet er et sjeldent, sirkulært filament.
Foto: NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory
Filamentet, som ble fotografert av NASAs Solar Dynamics Observatory (SDO) mellom 29. og 31. oktober opptrer som tråder av mørkt materiale som omgir et aktivt område på Solens overflate. Ifølge NASA er det kun en håndfull ganger at man har sett et slikt område formet som en sirkel. Det sorte området til venstre for det lysere aktive området er et koronahull - et magnetisk åpent område på Solen.
Det sirkulære filamentet kan ses i midten av SDO-bildet som viser Solen slik den så ut 30. oktober fotografert i ekstrem-ultrafiolett lys.
Solens filamenter er enorme skyer med ladde partikler som svever over Solens overflate og som holdes på plass av usynlige magnetfelt. Vanligvis opptrer disse som langstrakte bunter av tråder tvers over stjernens overflate slik at den sirkulære formasjonen som ble oppdaget av SDO fanget forskernes interesse.
NASAs Solar Dynamics Observatory til 850 millioner dollar ble skutt opp i 2010 og overvåker kontinuerlig Solen for å registrere solaktiviteten på flere bølgelengder og hjelper forskerne å studere og spore opp utbrudd og andre hendelser på Solen.
En sirkulær filament-struktur oppsto på Solen 30. oktober.
Film: NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Hva kan du se i kveld?
Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer