09.09.17: Onsdag kl. 14.02 norsk tid inntraff den kraftigste eksplosjonen på Solen siden 2009. Bare tre timer tidligere fant det sted et annet svært kraftig utbrudd. Den kraftigste av eksplosjonene sendte så intens røntgenstråling mot Jorden at radiosamband og annen kommunikasjon ble påvirket over nesten halve jordkloden, blant annet i Norge. De eksepsjonelle utbruddene sendte en sky av superhete gasser mot oss og forårsaket kraftige nordlys natt til fredag og natt til lørdag.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Utbruddet onsdag 6. september forårsaket intens røntgenstråling som vist på dette bildet tatt med det rombaserte solobservatoriet SDO.
Foto: Solar Dynamics Observatory
Solaktiviteten varierer over en periode på gjennomsnittlig 11 år, noe som betyr at det hvert 11. år forekommer ekstra mange og store flekker og utbrudd på Solen og derfor også hyppigere og kraftigere nordlys. Det siste maksimumet fant sted for et par år siden, og aktiviteten på Solen er for tiden generelt veldig lav. Men likevel kan det av og til oppstå større flekker og kraftige eksplosjoner og utbrudd. I slutten av juli ble to slike hendelser observert på Solens bakside, men etter dette har det vært relativt stille.
For noen få dager siden begynte imidlertid to svært store områder med solflekker å utvikle seg, og det ene av disse, AR2673, vokste ekstremt raskt og utviklet et intenst og ustabilt magnetfelt. Slike magnetfelt hindrer at varmen fra Solens indre strømmer ut til overflaten med det resultat at det tynne overflatelaget kjølner slik at det dannes solflekker – et fenomen vi ser som mørke flekker på Solen. Gassen i disse områdene er opptil et par tusen grader kjøligere enn på resten av soloverflaten.
Gigantiske og ustabile solflekker har utviklet seg på Solen.
Foto: SDO/HMI
Magnetfeltet i flekkene endrer seg hele tiden og kan forårsake en lang rekke fenomener, blant annet magnetiske kortslutninger som på kort tid utløser kolossale energimengder. Med spesielle instrumenter kan vi observere at temperaturen stiger dramatisk i området og at store mengder av energirik røntgenstråling sendes ut. Ofte skyter eksplosjonen også en kolossal sky av superhet gass ut i rommet med hastigheter på flere millioner km/t.
Eksplosjonene på soloverflaten kalles flares, og styrken på disse måles på en skala der såkalte M-utbrudd er ganske kraftige. M-en etterfølges av et tall og utbruddet var kraftigere jo større dette tallet er. De virkelige supersmellene kalles X-utbrudd hvor tallet som etterfølger X-en angir nøyaktig hvor sterk eksplosjonen var. Jo større tall, jo sterkere utbrudd.
Voldsomme eksplosjoner
AR2673 begynte på formiddagen onsdag 6. september å utløse flere monstereksplosjoner:
Kl. 11.10 norsk tid inntraff et X2,2-flare som var det kraftigste på Solen siden 2015.
Kl. 14.02 inntraff et superflare med styrke X9,3 som var det kraftigste siden 2006.
Torsdag 7. september fulgte tre M-flares og et X1,3-flare.
Se listen over de kraftigste eksplosjonene på Solen siden 1976.
X9,3-eksplosjonen var den 14. kraftigste som har blitt observert på Solen siden detaljerte undersøkelser begynte i 1976, og utbruddet sendte ut intens røntgenstråling som påvirket – ioniserte – gassen øverst i jordatmosfæren. Dermed falt radiokommunikasjon på kortbølgene ut på en stor del av kloden, inkludert i Norge.
I de røde områdene falt radiokommunikasjon ut under og etter superutbruddet kl. 14.02 onsdag 6. september.
Grafikk: NOAA/SWPC Boulder
En enorm sky av hete gasser ble samtidig blåst ut i rommet, delvis i retning jordkloden. Da denne skyen nådde frem natt til 8. september og natt til 9. september, oppsto tidvis kraftig nordlys som var synlig over store områder hvor det ikke var for mye skyer. I USA kunne fenomenet oppleves helt sør til Arkansas, og i Europa kunne man se nordlys sør til Danmark.
På grunn av solrotasjonen er de eksplosive solflekkene i ferd med å forsvinne ut av syne, og eventuelle nye eksplosjoner vil ikke berøre oss her på Jorden.
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Mer informasjon
Flere saker om Solen
Livescience.com: Sun Unleashes Monster Solar Flare, Strongest in a Decade