Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Spektakulære og voldsomme utbrudd på Solen – radiostorm og kraftig nordlys


09.09.17: Onsdag kl. 14.02 norsk tid inntraff den kraftigste eksplosjonen på Solen siden 2009. Bare tre timer tidligere fant det sted et annet svært kraftig utbrudd. Den kraftigste av eksplosjonene sendte så intens røntgenstråling mot Jorden at radiosamband og annen kommunikasjon ble påvirket over nesten halve jordkloden, blant annet i Norge. De eksepsjonelle utbruddene sendte en sky av superhete gasser mot oss og forårsaket kraftige nordlys natt til fredag og natt til lørdag.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Utbruddet onsdag 6. september forårsaket intens røntgenstråling som vist på dette bildet tatt med det rombaserte solobservatoriet SDO.
Foto: Solar Dynamics Observatory


Solaktiviteten varierer over en periode på gjennomsnittlig 11 år, noe som betyr at det hvert 11. år forekommer ekstra mange og store flekker og utbrudd på Solen og derfor også hyppigere og kraftigere nordlys. Det siste maksimumet fant sted for et par år siden, og aktiviteten på Solen er for tiden generelt veldig lav. Men likevel kan det av og til oppstå større flekker og kraftige eksplosjoner og utbrudd. I slutten av juli ble to slike hendelser observert på Solens bakside, men etter dette har det vært relativt stille.

For noen få dager siden begynte imidlertid to svært store områder med solflekker å utvikle seg, og det ene av disse, AR2673, vokste ekstremt raskt og utviklet et intenst og ustabilt magnetfelt. Slike magnetfelt hindrer at varmen fra Solens indre strømmer ut til overflaten med det resultat at det tynne overflatelaget kjølner slik at det dannes solflekker – et fenomen vi ser som mørke flekker på Solen. Gassen i disse områdene er opptil et par tusen grader kjøligere enn på resten av soloverflaten.

Gigantiske og ustabile solflekker har utviklet seg på Solen.
Foto: SDO/HMI


Magnetfeltet i flekkene endrer seg hele tiden og kan forårsake en lang rekke fenomener, blant annet magnetiske kortslutninger som på kort tid utløser kolossale energimengder. Med spesielle instrumenter kan vi observere at temperaturen stiger dramatisk i området og at store mengder av energirik røntgenstråling sendes ut. Ofte skyter eksplosjonen også en kolossal sky av superhet gass ut i rommet med hastigheter på flere millioner km/t.

Eksplosjonene på soloverflaten kalles flares, og styrken på disse måles på en skala der såkalte M-utbrudd er ganske kraftige. M-en etterfølges av et tall og utbruddet var kraftigere jo større dette tallet er. De virkelige supersmellene kalles X-utbrudd hvor tallet som etterfølger X-en angir nøyaktig hvor sterk eksplosjonen var. Jo større tall, jo sterkere utbrudd.


Voldsomme eksplosjoner

AR2673 begynte på formiddagen onsdag 6. september å utløse flere monstereksplosjoner:
Kl. 11.10 norsk tid inntraff et X2,2-flare som var det kraftigste på Solen siden 2015.
Kl. 14.02 inntraff et superflare med styrke X9,3 som var det kraftigste siden 2006.
Torsdag 7. september fulgte tre M-flares og et X1,3-flare.
Se listen over de kraftigste eksplosjonene på Solen siden 1976.

X9,3-eksplosjonen var den 14. kraftigste som har blitt observert på Solen siden detaljerte undersøkelser begynte i 1976, og utbruddet sendte ut intens røntgenstråling som påvirket – ioniserte – gassen øverst i jordatmosfæren. Dermed falt radiokommunikasjon på kortbølgene ut på en stor del av kloden, inkludert i Norge.

I de røde områdene falt radiokommunikasjon ut under og etter superutbruddet kl. 14.02 onsdag 6. september.
Grafikk: NOAA/SWPC Boulder


En enorm sky av hete gasser ble samtidig blåst ut i rommet, delvis i retning jordkloden. Da denne skyen nådde frem natt til 8. september og natt til 9. september, oppsto tidvis kraftig nordlys som var synlig over store områder hvor det ikke var for mye skyer. I USA kunne fenomenet oppleves helt sør til Arkansas, og i Europa kunne man se nordlys sør til Danmark.

På grunn av solrotasjonen er de eksplosive solflekkene i ferd med å forsvinne ut av syne, og eventuelle nye eksplosjoner vil ikke berøre oss her på Jorden.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Flere saker om Solen

Livescience.com: Sun Unleashes Monster Solar Flare, Strongest in a Decade


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no