Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Sorte hull


Artikler om sorte hull og fenomener som disse forårsaker.

James Webb finner bevis for kosmiske ur-superstjerner!
18.09.23: I sentrum av galakser finnes enorme sorte hull med opptil flere milliarder ganger Solens masse. Hvordan disse sorte hullene har oppstått har alltid vært et mysterium, og enda merkeligere har det blitt med observasjoner gjort med det nye James Webb-teleskopet det siste året som viser at de første superhullene oppsto svært kort tid etter Big Bang. Forskerne har hatt mistanke om at eksotiske, supertunge stjerner kunne være forklaringen. Nye observasjoner gjort med nettopp James Webb-teleskopet tyder på at dette faktisk er den riktige forklaringen! Les mer.

Funn av «the missing link» – en proto-kvasar!
08.08.22: En internasjonal forskergruppe har gjort en fascinerende oppdagelse ved å detaljstudere et ikonisk dybdebilde av Universets barndom. For første gang har de oppdaget et sort hull som er i ferd med å bli til. Fenomenet vil senere trolig utvikle seg til å bli en såkalt kvasar – et merkelig og ekstremt lyssterkt objekt. Les mer

Se Melkeveiens berømte superhull for første gang!
20.05.22: I 2019 fikk vi for aller første gang et bilde av et sort hull – et superhull i en galakse 55 millioner år lysår unna. Men hvordan ser superhullet i sentrum av vår egen galakse Melkeveien ut? Takket være en formidabel innsats gjennom flere år av 300 forskere fra 80 institusjoner, observatorier over hele kloden, helt nye metoder samt enorm datakraft, fikk vi 12. mai det første, historiske bildet av Melkeveiens dramatiske og spektakulære hjerte 27 000 lysår unna! Les mer

Supertunge urstjerner kan forklare superhull i galaksekjerner
27.04.22: I sentrum av galakser finnes enorme sorte hull med opptil flere milliarder ganger Solens masse. Hvordan disse sorte hullene har oppstått har alltid vært et mysterium, og enda merkeligere ble det da nye oppdagelser viser viste at noen av disse superhullene oppsto relativt kort tid etter Big Bang. Men nye beregninger viser at merkelige, supertunge stjerner kan være forklaringen! Les mer

Kosmiske rystelser avslører mystiske sorte hull!
12.01.22: Siden 2015 har tre helt spesielle og avanserte instrumenter i USA og Italia blitt brukt til å avsløre noen av Universets mest ekstreme, spektakulære og merkelige fenomener – sammensmeltningen mellom hyperkompakte objekter som nøytronstjerner og sorte hull. I 2019 oppdaget forskerne den hittil voldsomste og mest spesielle hendelsen, som enten involverte et sort hull som ikke skulle kunne finnes eller en hittil ukjent type stjerner bestående av mørk materie! Les mer

Første oppdagelse av et mellomtungt sort hull
17.06.20: Etter mange års leting etter en helt ny type sorte hull, har en internasjonal forskergruppe for første gang funnet solide bevis for et slikt objekt i en stjernehop 800 millioner lysår unna. Det sorte hullet avslørte seg da det rev i filler og slukte en stjerne som kom for nær. Les mer.

Oppdagelse av rekordnært sort hull!
06.05.20: En internasjonal forskergruppe har oppdaget et trippelsystem bestående av et sort hull og to stjerner bare 1000 lysår fra Jorden. Dette er det nærmeste sorte hullet vi kjenner, og avsløringen skjedde med en uvanlig metode. Antagelig er dette starten på oppdagelsen av mange flere sorte hull i Melkeveien. Les mer.

Det voldsomste utbruddet som noen gang er observert fra et sort hull!
21.04.20: Ved hjelp av to røntgenteleskop i rommet har astronomer observert etterdønningene fra den voldsomste kjente eksplosjonen som har funnet sted i Universet etter Big Bang. Les mer.

Kjempeprosjekt har klart «det umulige»: Det første bildet av et sort hull!
30.04.2019: Resultatene er en revolusjon i mulighetene for å observere noen av Universets voldsomste, viktigste, merkeligste og mest spektakulære fenomener. Det vitenskapelige gjennombruddet skyldes en felles innsats fra 200 forskere i fem verdensdeler samt 8 radioteleskop som befinner seg på ulike steder på Jorden. Les mer.

Onsdag ettermiddag kan vi for første gang se bilde av et sort hull!
09.04.2019: Sorte hull er spektakulære, myteomspunne og fascinerende fenomener som man i flere tiår har hatt bevis for eksistensen av, men som aldri har blitt observert direkte. Et sort hull kan aldri sende ut observerbart lys, men vil på nært hold trolig fremstå som en sort kule mot bakgrunnsstjernene. Sorte hull er imidlertid altfor små og langt unna til å kunne fotograferes. Inntil nå! Siden 2017 har et stort, multinasjonalt observasjonsprosjekt forsøkt å ta bilder av to superstore sorte hull. De etterlengtede resultatene legges frem på seks store og direktesendte pressekonferanser rundt i verden onsdag 10.04 kl. 15. Les mer.

Sort hull i kulehop avslørt av merkelig stjerne
22.01.2018: Ved hjelp av ESOs MUSE-instrument på Very Large Telescope i Chile har astronomene oppdaget en stjerne i hopen NGC 3201 som oppfører seg svært merkelig. Stjernen ser ut til å gå i bane rundt et usynlig sort hull med rundt 4 solmasser – det første inaktive sorte hullet dannet ved stjernedød funnet i en kulehop og det første som er funnet ved å direkte oppdage hullets gravitasjonell påvirkning. Den viktige oppdagelsen påvirker vår forståelse av dannelsen av stjernehoper og sorte hull samt opprinnelsen til gravitasjonsbølgehendelser. Les mer.

Det fjerneste sorte hullet som hittil er oppdaget!
10.12.17: Forskere har avdekket en sjelden relikvie fra det tidlige univers: det fjerneste supertunge sorte hullet som hittil er oppdaget. Det sultne monsteret har 800 millioner ganger mer masse enn vår egen sol, noe som er overraskende mye sett i lys av objektets unge alder. Det ekstreme fenomenet sender ut 33 000 ganger mer energi enn hele Melkeveien! Les mer.

Nærmeste stjerne som hittil er oppdaget rundt et sort hull
18.08.17: I en kulehop 14 800 lysår fra Jorden har astronomene har nylig funnet bevis for en stjerne som beveger seg rundt et sort hull hele to ganger i timen – den tetteste dansen som noen gang er observert mellom et sort hull og en stjerne. Stjernen, som trolig er en hvit dverg, går i bane bare 2,5 ganger lenger fra det sorte hullet enn avstanden Jorden–Månen, bare et steinkast i kosmisk sammenheng! Les mer.

Supermassivt sort hull kastet ut etter galaksekollisjon!
19.05.17: Supermassive sorte hull er vanligvis stasjonære objekter som befinner seg i midten av de fleste galakser. Likevel har forskere ved hjelp av data fra NASAs Chandra-teleskop og andre teleskoper nå klart å finne noe som kan være et supermassivt sort hull som beveger seg! Les mer.

Stjerner fødes også i vinder fra gigantiske sorte hull
29.03.17: I sentrum av de fleste galakser finnes ekstremt masserike sorte hull og som sluker alt som måtte komme for nær – inkludert stjerner og planeter. Men nå har forskerne oppdaget en helt ny type stjernedannelse, nemlig at de samme superhullene overraskende nok kan gi liv til nye stjerner! Oppdagelsen gir oss et helt ny kunnskap om galakser og hvordan galakser utvikler seg. Les mer.

Superhullets siste måltid!
16.03.17: Det kan gå lang tid mellom hver gang sorte hull får seg et måltid. Forskerne har nå avslørt at sist gang det sorte hullet i sentrum av Melkeveien fortærte et måltid var for rundt 6 millioner år siden, på den tiden da menneskene begynte å utvikle seg videre fra sjimpanser. Måltidet må ha vært en skikkelig fest siden vi nå, evigheter senere, ser resultatet: Et skikkelig «rap» blåste ut varm plasma som tårner høyt over galakseplanet. Les mer.

Sorte hull: Kanskje blir science fiction virkelighet!
18.02.16: Ny forskning viser at det kan være mulig å overleve ferden inn i den type sorte hull som er dannet etter en døende stjerne, og slike «stjernemassehull» er det langt flere av enn den andre typen sorte hull – superhull – som dannes i midten av galakser. Les mer.

Sorte hull ikke bare supersultne og destruktive monstre, men også produktive!
13.01.16: Et supertungt og svært aktivt sort hull 26 millioner lysår unna som spyr ut het gas og partikler, kan trolig spille en viktig rolle når det gjelder å vise oss hva som skjedde i Universets barndom. Og en gladmelding: Et sort hull 65 millioner lysår fra Jorden viser at slike sorte hull ikke bare oppfører seg som bajaser i rommet, men faktisk også er produktive! Les mer.

27. april 2013: Rekordkraftig kosmisk eksplosjon
Lørdag 27. april 2013 kl. 09.48 norsk tid nådde lyset fra en eksepsjonelt voldsom eksplosjon frem til Jorden etter å ha vært underveis i 5 milliarder år. En svært tung stjerne døde i eksplosjonen og etterlot et sort hull. Dette var blant de aller kraftige eksplosjonene som har vært registrert i rommet, og hendelsen analyseres fortsatt intenst av forskere over hele verden.

Melkeveiens yngste sorte hull – og mulig gammaglimt
For omkring 1000 år siden eksploderte en svært tung og energirik stjerne 26 000 lysår fra Jorden. Dette var en av de kraftigste eksplosjonene vi kjenner fra Melkeveien og den eneste som er kjent i sitt slag fra vår galakse. Kjempesmellet etterlot galaksens yngste sorte hull.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no