Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Sorte hull: Kanskje blir science fiction virkelighet!


18.02.16: Ny forskning viser at det kan være mulig å overleve ferden inn i den type sorte hull som er dannet etter en døende stjerne, og slike «stjernemassehull» er det langt flere av enn den andre typen sorte hull – superhull – som dannes i midten av galakser.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av et sort hull.
Illustrasjon: XMM-Newton, ESA, NASA


Dersom du en gang skulle befinne deg på en ferd gjennom galaksen, ville du ganske sikkert, etter at alt du har hørt om sorte hull, forsøkt å holde deg unna slike. Få av oss liker tanken på å bli «spagettifisert» og ende våre dager etter å ha tapt mot tyngdekraften og blitt sugd inn gjennom eventhorisonten – kanten på det sorte hullet – der tiltrekningskraften definitivt er sterkere enn strømmen i Rhindalen hvor sjøfarerne ble lokket i døden av den vakre Loreley. Kommer du for nær hullet, er det ingen måte du kan unnslippe, alt du kan gjøre er å vente på at de ekstreme tidevannskreftene river både deg og romskipet ditt i fillebiter. I beste fall vil alt som blir igjen av deg være energi som i løpet av årtusener siver tilbake til universet i form av såkalt Hawking-stråling.

Kunstnerisk fremstilling av «motoren» i en kvasar. Vi vet nå at disse kvasistellare objektene skyldes superstore sorte hull i sentrum av unge galakser i det tidlige univers.
Illustrasjon: NASA


Men ny forskning viser at denne noe ubehagelige hendelsen kan få et mye heldigere utfall enn tidligere antatt, men bare dersom hullet du har blitt trukket mot et roterende stjernemassehull. Det kan nemlig tenkes at du kan komme deg helskinnet gjennom inn i et slikt hull med livet i behold. Et forskningsteam ved Georgia Gwinnett College i Georgia, UMass Dartmouth, i Massachusetts og University of Maryland har utviklet nye superdatamodeller for å studere den eksotiske fysikken til hurtigroterende sorte hull, også kjent som Kerr-hull, som befinner seg i det mystiske området innenfor eventhorisonten. Det de fant, var at dynamikken i den raske rotasjonen skapte et scenario der et hypotetisk romskip og mannskapet ombord kan unngå gravitasjonsoppløsningen mens de nærmer seg sentrum av det sorte hullet.

Datasimulering som viser kollisjonen mellom to sorte hull, en fenomenalt voldsom hendelse observert for første gang med LIGO-instrumentet. Simuleringen viser hvordan sammensmeltningen ville sett ut dersom vi hadde vært i nærheten. Filmen viser utviklingen 100 ganger saktere enn virkelig hastighet. Klikk på bildet for å starte animasjonen.
Illustrasjon/animasjon: LIGO team


Ifølge Dr. Lior Burko, førsteamanuensis i fysikk ved Georgia Gwinnett College og forskningsleder for prosjektet ViWe, har man utviklet den aller første datasimuleringen i sitt slag på hvordan fysikken utvikler seg på vei mot sentrum av et sort hull. Det har tidligere blitt antatt at objekter som nærmer seg et slikt hull blir destruert av den økende tyngdekraftspåvirkningen, men forskerne fant ut at mens gravitasjonskreftene økte og ble uendelige, skjer dette så raskt at vekselvirkningen mellom kreftene tillater fysiske objekter å forbli intakt mens de beveger seg mot senteret av det sorte hullet.

 

Siden miljøet rundt sorte hull er så intenst og fysiske lover i disse opphører å eksistere, trengs den aller mest moderne og kraftige datateknologien for å lage nøyaktige modeller.

I følge Gaurav Khanna ved Center for Scientific Computing & Visualization Research ved Umass Darthmouth som utviklet de nøyaktige datamodellene som trengtes til prosjektet, har dette aldri tidligere blitt gjort selv om det i flere tiår har vært mye spekulasjon rundt hva som egentlig skjer inne i et sort hull.

Som science fiction-filmer har sett for seg i flere tiår, fra Disneys The Black Hole til Nolans Interstellar, kan det med andre ord være mulig å overleve en tur inn i et sort hull, men hva som skjer når du har kommet så langt, er en helt annen sak. Men det kan jo bety at du kan komme deg inn til ormehullet dersom ormehull faktisk finnes ... Og dermed kan man komme lenger enn man hadde tenkt seg, noe som faktisk skjer i Terra Nova, bok 3 i Ad Astra-trilogien hvor et romskip fra et annet univers passerer gjennom et ormehull og havner i vårt univers.

I sentrum av et sort hull er tetthet og tyngdekraft uendelig, og verken fysikkens lover eller tidrommet oppfører seg slik vi er vant til.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech 


Illustrasjon av Cygnus X-1 som befinner seg 6070 lysår unna, og er et sort hull dannet av en utdødd stjerne.
Illustrasjon: NASA/CXC/M.Weiss


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

UMass, Dartmouth: Supercomputing offers peek inside a rotating black hole

Georgia Gwinnett college: GGC physicist leads team in innovative black hole research

universetoday.com: If you’re going to fall into a black hole, make sure it’s rotating

Universetoday.com: 10 Amazing Facts About Black Holes

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no