Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SpaceX tester ut Falcon 9-rakett på historisk oppskytningsplattform!


15.02.17: En SpaceX Falcon-rakett ble nylig testet på den historiske plattformen som ble benyttet både til måneferdene og senere til romfergene. Planen er også å benytte plattformen til å sende opp astronauter til Den internasjonale romstasjonen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Flyfoto av Oppskytningskompleks 39 ved John F. Kennedy Space Center på Merritt Island i Florida, USA. Anlegget ble opprinnelig bygget for Apolloprogrammet og senere tilpasset romfergeprogrammet. I 2016 ble de to plattformene (plattform B til venstre og plattform A til høyre) tilpasset for å støtte oppskytninger med SpaceX-rakettene Falcon 9, Dragon 2 og Falcon Heavy samt NASAs Space Launch System, men en ny og mindre plattform (C) har blitt tilført for mindre oppskytninger.
Foto: NASA


12. februar foretok SpaceX en 3-sekunders testavfyring av sin Falcon 9-rakett på den historiske platformen 39 A på NASAs Kennedy Space Center i Florida. Hensikten var å forsikre seg om at både raketten og den tilpassede plattformen var klar for oppskytning. SpaceX plan er å feste en Dragon lasteenhet til en Falcon 9-rakett for å levere forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

SpaceX-gründeren Elon Musk er beæret over å få benytte plattformen som ble først brukt av Saturn V-raketten som brakte de første menneskene til Månen i 1969 med Apollo 11.

Pr. i dag har hele 96 rakettoppskytninger funnet sted på plattformen, inkludert 12 Saturn V- raketter og 82 romferger. I tillegg til Apollo 11 har den også blitt benyttet til å skyte opp Apollo 8 i 1969 som tok de første astronautene inn i bane rundt Månen, til USAs første romstasjon Skylab i 1973, til den første romfergeturen med STS-1 i 1981 og også til den siste romfergeoppskytningen med STS-135 i 2011.

I 2014 signerte SpaceX en 20 års kontrakt med NASA angående bruk av plattformen og har siden dette justert den til å passe sine Falcon 9-raketter.

Arbeidet med plattformen ble trappet opp etter at en Falcon 9-rakett eksploderte i september 2016 under forberedelsene til en testavfyring på Oppskytningskompleks 41 like i nærheten og også på Cape Canaveral. Plattformen er nå midlertidig ute av drift, og man regner med at reparasjonsarbeidet vil være ferdig tidligst et stykke utpå vårparten.Eksplosjonen av SpaceX-raketten 1. september 2016. Eksplosjonen var så kraftig at bygninger ble ristet på mange kilometers avstand.
Film: USLaunchReport.com


I tiIlegg til å benytte plattformen til å levere forsyninger til ISS, planlegger Musk også å benytte den til å skyte opp astronauter med sitt bemannede Dragon-fartøy Crew Dragon til samme romstasjon allerede i 2018 samt å benytte den til å sende opp en Falcon Heavy-rakett senere i år.

SpaceX's første oppskytning fra plattformen vil bli firmaets tiende under kontrakten med NASA.

I tillegg til å levere mannskap og utstyr til ISS vil CRS-10 Dragon-fartøyet også bringe flere forskningsprosjekter, inkludert tyve levende mus for å studere hvordan beinstrukturer og vev ikke gror på nytt hos virveldyr.

SpaceX opererer nå på tre oppskytningsplattformer (to i Florida og en i California og er i gang med å bygge den fjerde i Brownswille i Texas.

En Falcon 9-rakett tar av med Dragon-fartøyet fra Oppskytningskompleks 40 med kurs for den internasjonale romstasjonen 8. april i fjor. På sin åttende kommersielle forsyningsferd vil Dragon frakte over 3000 kilo med forsyninger.
Foto: NASA/Kim Shiflett


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

SpaceX: Iridium-1 Mission

Space.com: SpaceX Falcon 9 Rocket Static Fire Reignites Historic NASA Launch Pad

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no