Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SpaceX bringer viktige forsyninger til ISS


18.02.17: Etter å ha avbrutt dagens oppskytningsforsøk 10 sekunder før lift-off er det klart for et nytt forsøk i morgen. Her på astroevents kan du lese om ferden og følge oppskytningen live!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Oppdatering 19.02 kl. 16: Perfekt oppskytning!

Oppskytningen av Falcon 9-raketten til SpaceX fant sted kl. 15.39 norsk tid som planlagt og så langt har alt gått etter planen. Dette var den første oppskytningen fra den historiske Oppskytningsplattform 39A siden den siste romfergeoppskytningen fant sted i 2011. Separeringen av det første trinnet gikk som planlagt, og dette trinnet klarte å lande helt kontrollert noen kilometer unna – en helt enestående og fantastisk bedrift som viser at SpaceX klarer å bruke deler om igjen for på den måten å senke oppskytningskostnadene kraftig.

Separeringen av trinn to fra nyttelastseksjonen (Dragon) gikk også etter planen, og Dragons solcellepaneler ble foldet ut slik at Dragon-fartøyet dermed får energi til å manøvrere seg mot ISS som den skal ankomme tirsdag i 15-tiden norsk tid.

Under kan du se den vellykkede oppskytningen:

 

Oppskytning av en Falcon 9-rakett.
Foto: SpaceX


Raketten ble testet for noen dager siden og skulle skytes opp i dag kl. 16.01 norsk tid, men oppskytningen ble avbrutt pga. tekniske problemer med 2. trinn. Neste mulighet er i morgen, søndag kl. 15.39 norsk tid. Dette blir den 10. kommersielle forsyningsferden til SpaceX, og oppskytningen vil finne sted på det historiske Oppskytningskompleks 39 A ved Kennedy Space Center.

Den 70 meter høye SpaceX Falcon 9-raketten er utstyrt med 9 stk. Merlin 1D-motorer (derav 9-tallet i «Falcon 9») og skal sende et Dragon-fartøy ut i rommet med over 2,5 tonn forsyninger og vitenskapelig utstyr til de seks personene som oppholder seg på Den internasjonale romstasjonen ISS.

ISS går i bane 400 kilometer over bakken – omtrent som avstanden mellom de to amerikanske byene Pittsburgh og Pennsylvania.
Foto: NASA


Testen som ble utført 12. februar var vellykket, og SpaceX skal nå gjennomføre den første oppskytningen fra 39A siden NASA sendte opp den siste av romfergene i juli 2011.

SpaceX vil også forsøke å gjennomføre et annet ambisiøst mål – å lande det 50 meter høye første trinnet på Cape Canaveral Air Force Stations Landing Zone 1 noen kilometer syd for oppskytningsstedet. Frem til nå har raketter brukt til oppskytning av satellitter blitt benyttet kun en gang, men gjenbruk vil gjøre romvirksomhet betydelig billigere.

Landing av 1. trinn på bakken etter oppskytning.
Foto: SpaceX


Deler av romfergenes oppskytningssystem landet relativt kontrollert i havet, ble samlet inn og kunne brukes om igjen, men verden har aldri tidligere opplevd at et hovedtrinn har landet av seg selv på bakken! Dette blir tredje gang SpaceX forsøker å lande en slik del på bakken, og allerede 9 minutter etter oppskytningen kan vi se om forsøket er vellykket!

Den internasjonale romstasjonen kan i blant ses i sør fra Sør-Norge som en lyssterk stjerne som beveger seg over himmelen, og på NASAs nettsted spotthestation kan man følte med på når den er synlig.

Her kan du følge oppskytningen på SpaceX’ og NASAs egne nettsider:

SpaceX

NASATV

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Mer om romvirksomhet

Historisk oppskytningskompleks som skjøt opp Apolloferdene og romfergene

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no