Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Elon Musk ba til høyere makter før landing!


03.08.20: Etter to måneder ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) landet Doug Hurley og Bob Behnken trygt i Mexicogulfen kl. 20.48 i går kveld (norsk tid). SpaceX-sjef Elon Musk innrømmet at han hadde bedt til høyere makter før landingen. Dette var USAs første bemannede landing på vann siden Apollo i 1975 (i 1976 måtte russernes Soyuz 23 lande i en delvis frossen innsjø etter at den automatiske dockingen med romstasjonen Saljut 5 ikke lot seg gjennomføre) og et klart springbrett til å jobbe seg videre til Månen og Mars!

av Anne Mette Sannes

 

Vellykket landing av Crew Dragon som Doug Hurley og Bob Behnken har døpt «Endavour» etter romfergen med samme navn og som de begge har fløyet.
Foto: NASA/Bill Ingalls


Landingen skjedde utenfor kysten av byen Pensacola helt vest i Florida, og fire fallskjermer sakket farten på kapselen fra rundt 556 km/t til 25 km/t da kapselen tok vannflaten. En sverm av båter samlet seg rundt kapselen etter den vellykkede landingen og skapte kaos da bakkemannskapet skulle komme seg bort til kapselen, noe som var en farlig situasjon siden giftig gass kan strømme ut fra kapselens motorer. Ifølge NASA-sjef Jim Bridenstine hadde man ikke forventet alle båtene, og han presiserte at dette ikke må skje i fremtiden.

NASAs sjefastronaut Pat Forrester (venstre) og NASA-astronaut og sjef for bakkemannskapet Shane Kimbrough ombord på slepebåten GO Navigator mens de venter på at kapselen med Doug Hurley og Bob Behnken skal lande i havet.
Foto: NASA/Bill Ingalls

En armada av småbåter befant seg i området. 
Foto: NASA/Bill Ingalls

Flere småbåter hadde samlet seg rundt landingsstedet, noe som utgjorde en risiko siden man kunne ha risikert at giftig gass kunne ha strømmet ut fra motorene til kapselen.
Foto: NASA/Bill IngallsSe både avgang fra romstasjonen og landingen i Mexicogulfen her. Kortversjon (11 min)
Film: CNN/NASA TVSe både avgang fra romstasjonen og landingen i Mexicogulfen her. Lang versjon (1t 45 min). Bob Behnken og Doug Hurley kommer ut av kapselen fra ca. 1t 34 min (Doug Hurley kommer først).
Film: Fox Business / NASA TV


På vegne av NASA og SpaceX ble de to astronautene ønsket velkommen tilbake til Moder Jord av SpaceX’ kontrollsenter da Hurley uttalte: «It’s truly our honor and privilege». Også president Trump (som også var til stede under oppskytningen 30. mai) hyllet den vellykkede landingen.

Kapselen ble heist ombord på skipet før luken ble åpnet. De to ble deretter sjekket av medisinsk personell før de ble fraktet inn til fastlandet med helikopter og deretter videre med fly til Ellington Field nær Johnson Space Center i Houston, Texas.

Kapselen ble heist ombord på slepebåten GO Navigator kort etter landing.
Foto: NASA TV


Se intervju med Doug Hurley og Bob Behnken i Houston og taler av bl.a. av Elon Musk og NASA-sjef Jim Bridenstine:Film: NASA


NASA-sjef Jim Bridenstine takket alle som har vært involvert i denne ferden og benyttet også anledningen til å gjenta at NASA har foretatt et skifte fra bygge/kjøpe, eie og operere fartøy til å hovedsakelig være en av flere kunder som opererer i lav jordbane (LEO).

Elon Musk uttalte at han ikke er spesielt religiøs, men innrømmet at han hadde bedt til høyre makter for denne ferden!

SpaceX-sjef Elon Musk
Foto: NASA


Gwynn Shotwell, president og leder for operativ avdeling i SpaceX, uttalte før oppskytningen at hun ikke ville klare å sove skikkelig før de to var tilbake på Jorden. «Today is a great day», uttalte hun og la til at den vellykkede ferden bør være et springbrett for å reise tilbake til Månen med Artemisprogrammet og deretter videre til Mars.

Gwynne Shotwell, president og leder for operativ avdeling i SpaceX 
Foto: NASA/Bill Ingalls


Doug Hurley ankommer fastlandet med helikopter for å bli fraktet videre med fly til Houston. 
Foto: NASA/Bill Ingalls

Bob Behnken ankommer fastlandet med helikopter for å bli fraktet videre med fly til Houston.  
Foto: NASA/Bill Ingalls


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Crew Dragons testferd 30. mai

Starten på en ny æra

Sikkerhetstest av Crew Dragon

Baser på Månen

Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen

SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway

Mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no