Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SpaceX’ Starship skal sette de to neste astronautene på Månen!


27.04.21: Elon Musk trakk det lengste strået i konkurransen om kontrakten med NASA på nesten 3 milliarder dollar for å bygge landeren under Artemisprogrammet som skal sette de to neste astronautene på Månens overflate i 2024 – en kontrakt som helt klart gjør SpaceX til en ledende aktør innen romfart og som pusher målene mye lengre enn andre selskap.

av Anne Mette Sannes

 

Kunstnerisk fremstilling av romfartøyet Starship på Månens overflate
Illustrasjon: SpaceXDe to konkurrentene, Blue Origin og Dynetics, måtte gi tapt i konkurransen om å lande de to neste astronautane – den første kvinnen og den neste mannen – på Månen. Siste gang mennesker beveget seg rundt på Månen var med Apollo 17 i 1972. Det er nå avgjort at de to astronautene som skal sette bena i månestøvet kommer til å stige ut fra en månetilpasset versjon av Starship.

Elon Musk slo dermed knockout på konkurrenten Jeff Bezos, som med sitt romfartsselskap Blue Origin hadde dannet et nasjonalt team bestående av Lockheed Martin, Northrup Grumman og Draper, samt den andre konkurrenten Dynetics. Da SpaceX, Blue Origin og Dynetics i 2020 vant prisen for å utvikle månefartøyet for Artemisprogammet, mottok Dynetics 253 millioner dollar, Blue Origin 579 millioner dollar og SpaceX 135 millioner dollar, noe som igjen betyr at SpaceX selv har stått for mye av utviklingskostnadene.

Kunstnerisk fremstilling av Blue Origins månelander
Illustrasjon: Blue Origin


Avduking av Blue Moon:Jeff Bezos introduserte månelanderen Blue Moon i mai 2019
Film: CBS


Beslutningen er helt klart et sviende nederlag for amazongrunnleggeren Bezos som i lang tid har hatt et sterkt ønske om å returnere astronauter til Månen, og som i lang tid har konkurrert med SpaceX – Musk og Bezos har i lang tid kommet med friske kommentarer om hverandre på twitter.

«Rocket billionaires» Elon Musk og Jeff Bezos har i lang tid kommet med friske kommentarer om hverandre på twitter.
Foto: NORAD and USNORTHCOM Public Affairs, Seattle City Council from Seattle / Wikipedia


Men selv om ikke Blue Origin og Dynetics får æren av å lande de to neste astronautene på Månens overflate, kan de likevel fortsette å utvikle sine konsepter med håp om å være med på et senere tidspunkt.

Kunstnerisk fremstilling Dynetics Human Landing System på Månens overflate
Illustrasjon: Dynetics


Det var forventet at to av de tre romfartsselskapene skulle bygge Månelanderen både av konkurransehensyn og som sikkerhet i det tilfelle en av dem ikke skulle klare å gjennomføre prosjektet. Så hva er da årsaken til at kun SpaceX ble valgt? Grunnen skal blant annet være at SpaceX’ forslag var det klart rimeligste. Blue Origins forslag skal ha vært betydelig dyrere enn SpaceX’, mens Dynetics igjen var betydelige mer kostbart enn Blue Origin. En annen årsak skal ha vært at Starship gir mulighet for å kunne frakte store mengder nyttelast mellom Gateway og Månen, noe NASA mente hadde potensiale til sterkt å forbedre vitenskapelige operasjoner.Slik skal amerikanerne sende astronauter til Månen innen 2024
Film: NASA


I tillegg var det en betydelig styrke i vurderingen at Starships HLS design inkluderer en 100 dagers mulighet til å vente i månebane og som overgår NASAs mål om 90 dager. Det at Starship har mulighet for å vente ved Månen på neste ankomst av mannskap, gir enda mer fleksibilitet for NASAs oppskytninger av Space Launch System (SLS).

Kunstnerisk fremstilling av Space Launch System-raketten og Orionkapselen klar for oppskytning
Illustrasjon: NASA


Nok en styrke ved Starship er at fartøyet er mye høyere enn de to andre forslagene. Hvor mye masse som kan fraktes opp og ned går langt over NASAs krav – Starship vil være i stand til å levere betydelige mengder nyttelast som både kan benyttes til forskning og til å støtte krevende operasjoner på Månens overflate, samt gjøre det mulig å lage en bærekraftig base på Månen.

Slik kan man se for seg en fremtidig månebase med strøm fra solcellepaneler, matproduksjon i drivhus og byggevirksomhet vha mobile 3D-printere som befinner seg på rovere. 
Illustrasjon: ESA


Mens størrelsen på Starship (rundt 50 meter) utgjorde noe mer risiko blant annet siden vinduene er plassert ganske høyt over Månens overflate, ble dette likevel satt til side av fordelene. NASA var også veldig fornøyd med abort- og beredskapsplanene som er tilgjengelige med Starship.

Det faktum at NASA kun valgte SpaceX, betyr at NASA har full tillit til SpaceX’ kompetanse. Dette skyldes både at de allerede samarbeider med SpaceX om å sende astrounater til ISS, og ikke minst at SpaceX allerede er i full gang med testing av Starship-prototyper i Boca Chica, Texas, noe som ikke er tilfelle for Dynetics og heller ikke i stor grad når det gjelder Jeff Bezos’ Blue Origin.

Rikignok har det vært en del eksplosjoner av ulike prototyper av Starship, men alle data som samles inn ifm hvert testhopp gir SpaceX ekstremt verdifull informasjon om hvordan fartøyet skal utvikles videre. Dessuten vil det trolig være enklere å lande på Månen med Starships måneversjon enn å foreta de landingene vi ser i Boca Chica hvor det forøvrig forventes et hopp med Starship prototype SN15 denne uken.

De to astronautene kommer til å stige ut fra et Starshipfartøy spesiallaget for å lande på Månen.
Illustrasjon: NASA


Artemisprogrammet

Artemisprogrammet startet under Trump-adminstrajonen og har blitt tatt godt i mot også av Biden-administrasjonen, men når det gjelder tidligere visepresident Mike Pences proklamering om å landsette den første kvinnen og den neste mannen på Månen i 2024 (det er også et mål om at en av de to skal være farget) jobber den nye administrasjonen nå med å finne ut om denne fristen kan holdes og også med å få nødvendige midler.

For dette regnskapsåret har kongressen bevilget 850 milioner dollar til prosjektet, noe som er noe snaut med tanke på at NASA tidligere har ytret at de trenger 3,3 milliarder dollar for å kunne holde 2024-fristen. Tidligere denne måneden skal imidlertid Biden-administrasjonen ha foreslått rundt 25 milliarder til NASA, noe som er en økning på 6,3 prosent og som inkluderte enda 325 millioner dollar til Artemis-programmet.Under et møte med National Space Council på U.S. Space and Rocket Center i Huntsville, Alabama 26. mars i år instruerte visepresident Mike Pence NASA-sjef Jim Bridenstine om å sende amerikanere tilbake til Månen innen 2024.
Film: NASA


Hva vil skille måneversjonen av Starship fra andre Starship?

SpaceX er i gang med å utvikle ulike versjoner av Starship, en for å lande på hhv Månen og Mars, en for å frakte mennesker rundt på vår egen klode, en som utelukkende er ment for å sende nyttelast ut i bane og en som utelukkende skal frakte drivstoff for å etterfylle drivstoff på andre Starship i bane. Trolig vil det også bli utviklet en starshipvariant som skal sende nyttelast til det ytre av Solsystemet.

Månelanderen skal kun holde seg i Jorden–Måne-systemet (retanke i bane), og siden den kun skal lande på Månen hvor det ikke finnes atmosfære, vil den ikke være utstyrt med store flaps eller varmebestandige keramiske fliser. En annen forskjell er også at den vil ha ekstra motorer plassert høyt oppe i fartøyet og benytte disse de siste meterne ned mot Månens overflate for på den måten å hindre at det virvles opp for mye regolith (månestøv) under landingen og også hindre at det dannes et krater under fartøyet som er et stort problem for tunge månelandere.

Starship før landing på Månen
Illustrasjon: SpaceX


Hvordan astronautene skal komme til Månen i 2024

NASAs Space Launch System-rakett vil skyte opp fire astronauter med Orion-fartøyet til månebane. Ved ankomst vil to av astronautene overføres til SpaceX’ måneutgave av Starship som skal ta de to ned til Månens overflate. Etter ca. en uke med utforskning vil de to gå ombord i Starship-landeren og bli fraktet den korte turen tilbake til månebane hvor de går ombord i NASAs Orion og hvor de to kollegaene venter før de setter kursen tilbake til Jorden.

Ifølge Kathy Lueders, NASAs viseadministrerende direktør for Human Explorations og Operations Mission Directorate, vil dette både være et skritt fremover for NASA, fremme likestilling for kvinner, samt gjøre menneskeheten i stand å utføre vedvarende utforskning av Månen og ikke minst lede oss videre til å foreta ferder lenger ut i Solsystemet, inkludert Mars.Hør NASAs begrunnelse for å velge SpaceX til å landsette de to neste astronautene på Månen.
Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASA.gov: As Artemis Moves Forward, NASA Picks SpaceX to Land Next Americans on Moon

washingtonpost.com : Elon Musk’s SpaceX wins contract to develop spacecraft to land astronauts on the moon

Space.com: NASA picks SpaceX's Starship to land Artemis astronauts on the moon

astroevents.no: Nå skal det skje: Baser på Månen!

astroevents.no: Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte. Les mer om formørkelsen.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no