Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Hubble-teleskopet feirer 27-årsdagen med et spektakulært bilde av to spiralgalakser


09.05.17: Bildet av de to spiralgalaksene NGC 4302 og NGC 4298 fanger på en brilliant måte galaksenes varme stjerneglød og brune, flettede støvmønstre. Som et perfekt eksempel på Hubble-teleskopets evner har dette bildet blitt lansert som en del av teleskopets 27-års jubileum.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Hubble-teleskopet feirer sin 27-årsdag med et bilde tatt av to vakre spiralgalakser som befinner seg svært nær hverandre.
Foto: NASA, ESA, and M. Mutchler (STScI)


Helt siden romteleskopet Hubble ble sendt ut i rommet i april 1990 har det revolusjonert astronomien. Som det første større teleskopet i bane har det utforsket Universets merkelige og vakre fenomener. Både astronomer og andre har vært vitne til fascinerende objekter og hendelser ingen andre før oss har kunnet se, og i tillegg til å avdekke Universets skjønnhet, har teleskopet bevist at det er en skattkiste av vitenskapelige data som astronomer har fått tilgang til.

ESA og NASA feirer Hubble-teleskopet hvert år med et spektakulært bilde, og årets bilde viser to spiralgalakser – NGC 4302 – som ses fra siden – og NGC 4298. Begge befinner seg 55 millioner lysår unna i stjernebildet Coma Berenices (Berenices Hår). Galakseparet ble oppdaget av astronomen William Herschel i 1784 og danner en del av Virgohopen – en gravitasjonelt bundet samling av bortimot 2000 enkeltgalakser.

NGC 4302 er litt mindre enn vår egen Melkeveigalakse. Den skråstilte nabogalaksen NGC 4298 er enda mindre, ca. halvparten så stor som sin kompanjong.

På det nærmeste punktet er de bare rundt 7000 lysår fra hverandre. Som følge av dette er astronomene fascinert av at galaksene tilsynelatende ikke vekselvirker gravitasjonelt i særlig grad, kun en svak bro av nøytral hydrogengass (ikke synlig i bildet) synes å strekke seg mellom dem. De lange tidevannshalene og deformasjoner i strukturen som er typiske for galakser som befinner seg så nær hverandre, er helt fraværende.

Astronomene har funnet svært svake haler av gass som strømmer ut fra de to galaksene og som peker i omtrent samme retning – bort fra senteret i Virgohopen. Forskerne antar at galakseparet er nyankommere i hopen og at de nå er i ferd med å falle innover mot senteret av hopen hvor galaksen Messier 87 – en av de mest masserike galaksene vi kjenner – lusker rundt. På sin ferd møter de to galaksene varm gass – det intergalaktiske mediet – som oppfører seg som en sterk vind som river av lag med gass og støv fra galaksene og danner de strømmende halene./p>

Selv om Hubble-teleskopet er operativt i sitt 27. år fortsetter det å gi spektakulære bilder fra kosmos, og selv om det nærmer seg oppskytningstidspunktet av dens kompanjong/etterfølger – NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope – ligger slett ikke Hubble-teleskopet på latsiden. I stedet fortsetter det å heve standarden ved å vise at det har mange år igjen med observasjoner. Faktisk ser astronomene frem til å ha både Hubble-teleskopet og det nye Space Webb Teleskopet i drift samtidig og dermed kunne dra nytte av begges spesialiteter og kombinerte evner til å utforske Universet.

James Webb Telescope skal skytes opp i oktober 2018.
Foto: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Nyhetssak fra STScI

Les mer om galakser

Hubble Uses ‘Super Vision’ on Galaxy Cluster – STScI Astronomer Explains


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no