09.05.17: Bildet av de to spiralgalaksene NGC 4302 og NGC 4298 fanger på en brilliant måte galaksenes varme stjerneglød og brune, flettede støvmønstre. Som et perfekt eksempel på Hubble-teleskopets evner har dette bildet blitt lansert som en del av teleskopets 27-års jubileum.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard
Hubble-teleskopet feirer sin 27-årsdag med et bilde tatt av to vakre spiralgalakser som befinner seg svært nær hverandre.
Foto: NASA, ESA, and M. Mutchler (STScI)
Helt siden romteleskopet Hubble ble sendt ut i rommet i april 1990 har det revolusjonert astronomien. Som det første større teleskopet i bane har det utforsket Universets merkelige og vakre fenomener. Både astronomer og andre har vært vitne til fascinerende objekter og hendelser ingen andre før oss har kunnet se, og i tillegg til å avdekke Universets skjønnhet, har teleskopet bevist at det er en skattkiste av vitenskapelige data som astronomer har fått tilgang til.
ESA og NASA feirer Hubble-teleskopet hvert år med et spektakulært bilde, og årets bilde viser to spiralgalakser – NGC 4302 – som ses fra siden – og NGC 4298. Begge befinner seg 55 millioner lysår unna i stjernebildet Coma Berenices (Berenices Hår). Galakseparet ble oppdaget av astronomen William Herschel i 1784 og danner en del av Virgohopen – en gravitasjonelt bundet samling av bortimot 2000 enkeltgalakser.
NGC 4302 er litt mindre enn vår egen Melkeveigalakse. Den skråstilte nabogalaksen NGC 4298 er enda mindre, ca. halvparten så stor som sin kompanjong.
På det nærmeste punktet er de bare rundt 7000 lysår fra hverandre. Som følge av dette er astronomene fascinert av at galaksene tilsynelatende ikke vekselvirker gravitasjonelt i særlig grad, kun en svak bro av nøytral hydrogengass (ikke synlig i bildet) synes å strekke seg mellom dem. De lange tidevannshalene og deformasjoner i strukturen som er typiske for galakser som befinner seg så nær hverandre, er helt fraværende.
Astronomene har funnet svært svake haler av gass som strømmer ut fra de to galaksene og som peker i omtrent samme retning – bort fra senteret i Virgohopen. Forskerne antar at galakseparet er nyankommere i hopen og at de nå er i ferd med å falle innover mot senteret av hopen hvor galaksen Messier 87 – en av de mest masserike galaksene vi kjenner – lusker rundt. På sin ferd møter de to galaksene varm gass – det intergalaktiske mediet – som oppfører seg som en sterk vind som river av lag med gass og støv fra galaksene og danner de strømmende halene./p>
Selv om Hubble-teleskopet er operativt i sitt 27. år fortsetter det å gi spektakulære bilder fra kosmos, og selv om det nærmer seg oppskytningstidspunktet av dens kompanjong/etterfølger – NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope – ligger slett ikke Hubble-teleskopet på latsiden. I stedet fortsetter det å heve standarden ved å vise at det har mange år igjen med observasjoner. Faktisk ser astronomene frem til å ha både Hubble-teleskopet og det nye Space Webb Teleskopet i drift samtidig og dermed kunne dra nytte av begges spesialiteter og kombinerte evner til å utforske Universet.
James Webb Telescope skal skytes opp i oktober 2018.
Foto: NASA
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Mer informasjon
Nyhetssak fra STScI
Les mer om galakser
Hubble Uses ‘Super Vision’ on Galaxy Cluster – STScI Astronomer Explains