31.08.19: 25. august 2003 ble NASAs romteleskop skutt ut i bane rundt Solen. Siden den gang har Spitzer ved hjelp av infrarødt lys løftet sløret av kosmos – fra vårt eget solsystem til fjerne galakser. Spitzers hovedoppdrag varte i 5 ½ år og endte da teleskopet gikk tom for den flytende heliumkjølevæsken som var nødvendig for å operere to av de tre instrumentene. Men romteleskopets passive kjølesystem gjorde at deler av det tredje instrumentet kunne opereres i enda 10 år. Prosjektet skal etter planen ende i januar 2020.
av Anne Mette Sannes
Som et skip som pløyer seg gjennom stille vann haster stjernen Zeta Ophiuchi gjennom rommet og danner bølger i støvet foran seg. NASAs romteleskop Spitzer har fanget et dramatisk infrarødt bilde av disse glødende bølgene, også kjent som buesjokket.
Foto: NASA/JPL-Caltech
Bildet over viser kjempestjernen Zeta Ophiuchis sjokkeffekt på støvskyene rundt seg og er tatt med NASAs romteleskop Spitzer. Stjernevinden som strømmer ut fra den hurtigbevegende stjernen danner krusninger i støvet mens den nærmer seg og danner et buesjokk (også kalt baugsjokk) som er synlig som glødende tråder, som for denne stjernen kun kan observeres i infrarødt. Buesjokket er en grense mellom en magnetosfære og det omkringliggende stoffet. For stjerner er denne grensen typisk mellom stjernevinden og den interstellare materien.
Kunstnerisk fremstilling av NASAs romteleskop Spitzer.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech
Forskerne antar at stjernen en gang befant seg ved siden av en følgesvenn som var enda heftigere. Men da denne stjernen eksploderte, ble Zeta Ophiuchi kastet ut og sendt avsted med en fart på rundt 25 kilometer i sekundet. Zeta Ophiuchi er 20 ganger mer massiv og lyser 80 000 ganger kraftigere enn vår egen sol.
Siden våre øyne ikke er i stand til å se infrarødt lys, har bildet blitt tildelt farger. Stjernen ses som en kraftig lysende blå stjerne midt i bildet. Når den observeres i synlig lys er den en relativt lyssvak rød stjerne omgitt av andre lyssterke stjerner og ikke støv. Mens den farer gjennom støvet (synlig som grønt) presser voldsomme stjernevinder materialet til bølger. Der bølgene er mest sammenpresset, og varmest, er de synlige som rødt. Buesjokket kan sammenlignes med to krusninger som opptrer foran baugen på et skip mens det beveger seg gjennom vannet, eller som oppsamlingen av luft foran et supersonisk fly og som resulterer i et supersonisk smell.
NASAs Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) publiserte et lignende bilde av det samme objektet i 2011. Både WISE og Spitzer observerer i infrarødt, men WISE var laget for å ta snapshots av hele himmelkulen, mens Spitzer derimot observerer mindre områder av himmelen, men i mer detalj. Se bilde tatt av WISE under:
Bildet er tatt av NASAs Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) som publiserte et lignede bilde av det samme objektet i 2011.
Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA
Dette infrarøde bildet tatt av Spitzer viser Helikståken, en kosmisk perle som ofte blir fotografert av amatørastronomer både på grunn av dens flotte farger og også fordi den minner sterkt om et gigantisk øye! Tåken befinner seg rundt 700 lysår fra oss i stjernebildet Vannmannen.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Ariz
MER INFORMASJON
NASA: Celebrating Spitzer's Sweet Sixteen
Wikipedia om Spitzer-teleskopet