Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Piloten på Starlinertest trekker seg fra ferden


11.10.20: Boeing kunngjorde onsdag at det har skjedd en endring av mannskapet som skal foreta Boeing Crew Flight Test – den første bemannede testferden til Den internasjonale romstasjonen med Boeings nye kapsel CST-100 Starliner. NASA-astronauten Chris Ferguson har trukket seg til fordel for sitt viktigste mannskap: familien. Mannskapets stand-in Barry Wilmore trer nå inn som kaptein for ferden som skal skje i 2021.

av Anne Mette Sannes

 

Boeing-astronaut Chris Ferguson under en event ved NASAs Johnson Space Center i Houston, Texas 3. august 2018 da det ble kunngjort at han, NASA-astronaut Eric Boe samt NASA-astronaut Nicole Aunapu Mann skulle delta på den første bemannede testferden med Boeing CST-100 Starliner til Den internasjonale romstasjonen. Også astronautene som skulle delta på den første bemannede testflighten med SpaceX’ Crew Dragon ble presentert.
Foto: NASA/Bill Ingalls


NASA-astronaut Chris Ferguson har trukket seg fra den første testferden med Boeings Starliner til Den internasjonale romstasjonen (ISS) i juni 2021 som han skulle foreta sammen med NASA-astronautene Mike Fincke og Nicole Mann.


Fra venstre: Mike Fincke, Nicole Mann og Chris Ferguson – de tre astronautene som skulle delta på den første bemannede ferden med Starliner i 2021. Ferguson har nå trukket seg av hensyn til familien.
Foto: Wikipedia


Chris Ferguson om hvordan han opplevde å få muligheten til å reise tilbake til rommet med Starliner og om årsaken til at han trakk seg fra testferden:Film: Boeing


Ferguson var kaptein på STS-135, den siste turen med romfergen og den 33. ferden med Atlantis hvor også Doug Hurley (en av de to NASA-astronautene som foretok den første testferden med SpaceX’ Crew Dragon i mai i år) deltok.

Fra venstre: Chris Ferguson, Sandy Magnus, Doug Hurley (en av de to NASA-astronautene som foretok den første testferden med SpaceX’ Crew Dragon i mai i år), og helt til høyre, Rex Valheim.
Foto: NASA/Bill Ingalls


Astronauten som nå skal reise i stedet for Ferguson er Barry «Butch» Wilmore som hittil har vært stand-in for den første bemannede testferden, og som nå blir kaptein for ferden. Wilmore har foretatt to ferder til Den internasjonale romstasjonen, den første med romfergen Atlantis i 2009, den andre med russiske Soyuz (Ekspedition 41 i 2014) hvor han også foretok fire romvandringer. Wilmore har til sammen oppholdt seg 178 dager i rommet. I tillegg har han vært kaptein i den amerikanske marinen med mer enn 7 800 flytimer og 663 jagerflylandinger på hangarskip.

NASA-astronaut Barry E. Wilmore
NASA/Bill Stafford


Ferguson påtar seg nå rollen som direktør for Mission Integration and Operations og direktør for Crew Systems i Boeings Commercial Crew Program hvor han skal sørge for at Starliner oppfyller NASA-astronautenes behov. Ferguson vil derfor være en av de siste personene crewet ser før de setter kursen mot ISS, og også en av de første de møter ved gjenkomsten til Jorden. Ferguson vil også bistå mannskapet gjennom hele treningen fremover, også fra bakken under selve ferden.

Ferguson sier han har full tillit til Starliner, alle som arbeider med dette fartøyet samt astronautene som skal ta plass i kapselen, og hevder også at Starliner kommer til å bli et av de sikreste nye fartøyene noensinne.

Boeings CST-100 Starliner vil ha som hovedoppgave å frakte astronauter til og fra Den internasjonale romstasjonen samt til planlagte, private romstasjoner.
Illustrasjon: Boeing


Ferguson sier videre at teamet har lært mye fra den første ubemannede testferden i desember i fjor hvor ikke alt gikk etter planen. Ca. 15 minutter etter oppskytning fra SLC-41 på Kennedy Space Center i Florida skulle Starliner gjennomføre en 40-sekunders avfyring av rakettene for å bringe den inn i en sirkulær bane slik at den kunne dokke med ISS. Denne fasen gikk ikke som planlagt, og teamene jobbet raskt med å sørge for at sonden kom inn i en stabil bane for å beholde tilstrekkelig drivstoff slik at den ville ha en sjanse til å lande 41 timer senere. Landingen skjedde trygt i White Sands, New Mexico.

Boeing CST-100 Starliner etter landing i White Sands, New Mexico 22. desember i fjor.
Foto: NASA/Bill Ingalls 


NASA og Boeing om Fergusons valg

Ifølge Kathy Luedes, nestleder for NASAs Human Exploration and Operations Mission Directorate, er NASA og Boeings Commercial Crew teams svært takknemlige for det verdifulle arbeidet Ferguson har utført, og også for at han vil fortsette å lede utviklingen av fartøyet og dermed sikre at testen blir vellykket.

Leanne Caret, president og CEO for Boeing Defense, Space & Security, ytrer en personlig takk til Chris for hans lederskap og sier at Boeing fullt ut støtter hans valg om å sette familien foran, og at de er svært takknemlige for at han forsetter sin aktive rolle i Starliner-programmet.

Kathy Luedes (til venstre i sofaen) under en paneldebatt med to av astronautene som var valgt ut til testferder under NASAs Commercial Crew Program, Eric Boe (som senere ble trukket ut av programmet av helsemessige årsaker) og Sunita Williams som skal være kaptein på første ferd med Starliner (ikke testferd). Helt til venstre Bob Cabana, direktør ved NASAs John F. Kennedy Space Center. Cabana er tidligere NASA-astronaut og deltaker på fire ferder med romfergen.
Foto: NASA/Kim Shiflett


Wilmore, som har vært back-up for crewet og derfor har trent sammen med Ferguson, Fincke og Mann siden juli 2018, kommer nå til å skifte fokus spesielt mot jobben som kaptein under de videre forberedelsene. Den kommende ferden er beregnet på å fullteste egenskapene til det nye Starlinersystemet. Wilmore sier han er svært takknemlig både for Chris Fergusons lederegenskaper, hans kunnskap om denne komplekse og svært effektive farkosten og for at han har hatt mulighet for å trene sammen med Ferguson og crewet som har gjort ham i stand til nå å overta kapteinrollen for den kommende testferden.

Kathy Luedes uttaler at “Butch” vil kunne gå direkte inn i den nye jobben sammen med de to andre NASA astronautene Mike Fincke og Nicole Mann, og at hans erfaring både med romfergen og ferder til ISS vil gjøre ham svært egnet for denne testferden.


Tidligere endringer av mannskapet på Starliners første testferd

Som nevnt over har det også tidligere vært endring i planene for Boeings nye Starliner. Eric Boe var opprinnelig en av tre astronauter som skulle delta på den første bemannede testferden, men han ble tatt ut av programmet i januar 2019 av medisinske årsaker og byttet ut med den erfarne astronauten Mike Fincke. Pr. i dag er det dermed kun Nicole Mann som er igjen av det opprinnelige crewet..

De tre astronautene som utgjorde det opprinnelige crewet på den første testferden med Boeings Starliner. Fra venstre Eric Boe, Nicole Aunapu Mann og Chris Ferguson. Sistnevnte har nå trukket seg fra ferden.
Foto: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

spaceflight.now: Commander of first piloted Starliner test flight steps down from mission

NASA.gov: NASA, Boeing Announce Crew Changes for Starliner Crew Flight Test

spaceflightnow.com: Boe pulled from commercial crew test flight due to medical issue

astroevents.no: Ny ubemannet testflight for Boeings Starliner

astroevents.no: Starliner landet trygt i New Mexico

nasa.gov: For more information on NASA’s Commercial Crew Program, visit

astroevents.no: mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no