Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Starliner landet trygt i New Mexico

22.12.19: Boeings ubemannede kapsel Starliner har nå landet trygt i White Sands, New Mexico etter at den planlagte ferden mot Den internasjonale romstasjonen (ISS) ble avbrutt som følge av softwarefeil og kapselen derfor ikke hadde tilstrekkelig drivstoff til å dokke med ISS hvor en rekke tester var planlagt. Ferden skulle være den siste testferden før den første bemannede ferden i 2020.

av Anne Mette Sannes

 Se landingen her.
Film: NASA


Ca. 15 minutter etter oppskytning fra SLC-41 på Kennedy Space Center i Florida, skulle Starliner etter planen gjennomføre en 40-sekunders avfyring av rakettene for å bringe den inn i en sirkulær bane slik at den kunne dokke med ISS. Denne fasen gikk ikke som planlagt, og teamene jobbet raskt med å sørge for at sonden kom inn i en stabil bane and beholdt tilstrekkelig drivstoff slik at den ville ha en sjanse til å lande 41 timer senere. Landingen skjedde i dag, 22. desember kl. 13.58 norsk tid.Animasjon over planlagt landing (den virkelige landingen skjedde tidlig på morgenen i New Mexico).
Animasjon: Boeing


Hva gikk galt?

Ferdsklokkesystemet viste feil tid, noe som medførte at fartøyet forsøkte å opprettholde en eksakt kontroll, noe den ellers ikke ville ha gjort, og i denne prosessen ble det brukt mer drivstoff som gjorde at teamene raskt innså at Starliner ikke ville nå ISS. I tillegg befant Starliner seg mellom to kommunikasjonssatellitter slik at man ikke kunne få gitt beskjed til kapselen om å starte avfyring av raketten for å sende den inn i korrekt bane.

NASA sjef Jim Bridenstein forklarer i en pressekonferanse tre timer senere hva som skjedde for to dager siden:Film: NASA


Bridenstein og andre fra NASAs lederteam presiserte at «mye gikk riktig» selv om man hadde noen utfordringer. Han presiserte også at dersom det hadde vært en bemannet ferd er astronautene trent til å korrigere slike feil slik at de tre astronautene ville vært tygge, og man ville ha kunne dokket med ISS som planlagt.

To av astronautene, Mike Fincke og Nicole Mann deltok på pressekonferansen og bekreftet at de er drillet til nettopp å korrigere slike feil. De to hadde fulgt ferden fra bakken og forteller at de kunne ha gitt flightkontroll-teamet flere alternative opsjoner i hva som kunne ha vært gjort i situasjonen dersom de hadde vært ombord. De presiserte i tillegg at alt annet hadde gått etter planen og at de føler seg trygge og ser frem til den første bemannende ferden. Nicole Mann presiserte også det er snakk om en ny type automatikk, og at nettopp dette er årsaken til at man har testdukker ombord.

Fra venstre: Mike Fincke, Nicole Mann og Chris Ferguson – de tre astronautene som skal delta på den første bemannede ferden med Starliner i 2020.
Foto: Wikipedia


Samarbeidsprosjekt mellom NASA og Boeing

Den bemannede kapselen Starliner er en del av NASAs Commercial Crew Development (CCDev) program hvor hovedhensikten er å frakte astronauter til ISS og til planlagte private romstasjoner som for eksempel Bigelow Aerospace Commercial Space Station. Kapselen har plass til syv astronauter og er kompatibel for oppskytning av fire oppskytningsraketter; Atlas V, Delta IV, Falcon 9 (SpaceX) og Vulcan. NASA har tildelt både Boeing og SpaceX midler for å utvikle hhv. Starliner og Dragon 2. Boeing mottar dobbelt så mye midler som SpaceX.Film: United Launch Alliance/NASA/Boeing


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nettsiden til Boeing

“Boeing blue” og sort og hvit eleganse i rommet!

Flere saker om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no