Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Suksess med Starlinkoppskytning, men første trinn bommet på droneskipet


16.02.21: Kl. 04.59 i dag tidlig norsk tid gjennomførte SpaceX en vellykket oppskytning av 60 nye Starlinksatellitter, den 19. Starlinkoppskytningen hittil. Oppskytningen skjedde fra Launch complex 40 (SLSC-40) på Cape Canaveral Space Force Station kl. 22.59 i går kveld lokal tid. Magisk flott å se utplasseringen av satellittene takket være bedre kommunikasjon, tidligere mistet vi signalet akkurat idet lasten beveget seg bort fra 2. trinn. Men rakettens første trinn nådde aldri droneskipet som ventet i Atlanterhavet.

av Anne Mette Sannes

 

60 nye Starlinksatellitter ble skutt opp litt før kl. 05 i dag (norsk tid)
Foto: SpaceX


Se hele oppskytningen med kommentarer av Manufacturing Engineer Jessica Anderson i SpaceX. Utplasseringen av satellittene skjer fra ca. 1.23.50.


Dette var SpaceX’s femte oppskytning hittil i år og sjette flight for Falcon 9s første trinn B1059. Første flight for denne raketten var i desember 2019, og siste skjedde i desember i fjor. Lørdag ble det foretatt en motortest i forkant av dagens oppskytning.Flott syn av alle 9 Merlinmotorene på rakettens første trinn!
Film: SpaceX


Se stabelen med satellitter som settes ut i 280 kilometers høyde 1 time og 5 minutter etter oppskytning. Kort etter vil solcellepanelene åpnes, og over de neste dagene og ukene vil hver og en plassere seg ved hjelp av små ionemotorer:


Film: SpaceX


De to søsterskipene Ms. Tree og Ms. Chief lå klare i Atlanterhavet for å plukke opp de to dekslene som beskyttet lasten og som ble sluppet fra rakettens annet trinn etter ca. 3 min og 15 sek og i en høyde av rundt 94 km. Hvert av dekslene koster 6 millioner dollar, så det er svært lønnsomt for SpaceX å hente opp disse fra havet etter hver oppskytning.Båten Ms. Tree med det ene av de to dekslene i nettet
Film: SpaceX


Rakettens 2. trinn fortsatte som normalt, dette trinnet er ikke gjenbrukbart og slippes derfor i en såkalt drop-off orbit. Det nye Starshipsystemet vil derimot være gjenbrukbart.

Også det robotstyrte droneskipet Of course I still love you lå ute i havet ca. 600 km fra land og ventet på rakettens første trinn, men fuglene som spankulerte rundt på dekket kunne gå helt i fred – ingen rakett kom fra oven og forstyrret idyllen. En flamme kunne ses til høyre i bildet og skyldtes trolig den ene motoren som hadde startet opp for å sakne farten i forkant av landingen, men dessverre for SpaceX, så bommet altså raketten på droneskipet.

Bildet viser 1. trinn av en Falcon 9-rakett – den samme som ble mistet i dag – og som blir fraktet inn til Floridakysten etter å ha landet på Droneskipet «Of course I still love you» i Atlanterhavet i desember 2019.
Foto: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

spacex.com: Starlink Mission

astroevents.no: En frustrerende uke med en rekke avbrutte rakettoppskytninger!

astroevents.no: SpaceX’ mål: 4 Starlinkoppskytninger i juni!

astroevents.no: Fjerde oppskytning av Starlinksatellitter

astroevents.no: Andre saker om romvirksomhet

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no