Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

SpaceX: Starship


Hvordan skal SpaceX få 1000 Starship til Mars?
02.02.22: Til tross for den ekstreme innsatsen fra de ansatte i SpaceX, kan det spøke for den ambisiøse planen om å sende 1000 Starship til Mars og bygge en koloni på én million mennesker der innen 2050. Årsaken er at produksjonen av selskapets Raptormotorer går for sakte. Men Starship skal ikke bare ta oss til Mars, fartøyet kan også brukes til å lande på alle faste overflater i Solsystemet og dermed gjøre hele Solsystemet tilgjengelig for oss på en måte som aldri tidligere har vært mulig. Og til hver Starship trengs 39 Raptormotorer! Les mer.

Time Magazine har kåret Elon Musk til «Person of the year»
16.12.21: Elon Musk ble i går kåret til verdens mest innflytelsesrike person og betraktes som et symbol på techmilliardærer i USA. Musk er CEO i både SpaceX og Tesla, og ifølge Times er Musk en av dem som har størst innflytelse på livet både på og utenfor vår klode. Men ikke alle er enige i at Musk er det rette valget, et medlem av kongressen skriver på Twitter: It’s «TIME» for Elon Musk to pay his fair share in taxes». Les mer.

Ambisiøs oppskytningsplan for 2022 i Starbase Texas!
06.12.21: Oppskytning av Starshipsystemet er utsatt til januar–februar (Elon time) hvilket kan bety februar–mars. Men SpaceX har satt opp en ambisiøs plan med ytterligere 12 oppskytninger i 2022 før de starter med operative ferder i 2023. Flere milepæler vil bli nådd under denne første ferden med hele Starshipsystemet som vil markere starten på veien mot vår nye status som en interplanetarisk sivilisasjon. Les mer.

Bezos gir seg ikke – saksøker NASA for å få månelanderkontrakt mens de ansatte forlater Blue Origin!
01.09.21: Bare tre uker etter at Government Accountability Office (GAO) ga NASA full rett til å velge SpaceX som eneste leverandør av en månelander under NASAs Artemisprogram, gjør nå Jeff Bezos det han kan for å forsinke prosjektet ved å ta NASA til retten– en underlig handling av en person som har et brennende ønske om å gjøre menneskene til en interplanetarisk sivilisasjon. Bezos’ handling har også falt mange av de ansatte tungt for brystet, og flere i ledende toppstillinger flykter nå over til blant annet SpaceX. Les mer.

Historisk for SpaceX – pinlig for Boeing
19.08.21: Historisk øyeblikk da SpaceX satte sammen den høyeste raketten som noen gang har blitt utviklet og som skal gjøre oss multiplanetariske, mens Boeing – etter halvannet års innsats – nok en gang mislyktes med å sende en kapsel til romstasjonen. Er Boeings storhetstid over? Les mer.

Spektakulære planer for historiens første ferd med både Super Heavy og Starship!
28.05.21: Det er i øyeblikket ikke klart om det blir en ny ferd med Starship SN15 som nå står klar på oppskytningsrampen, men SpaceX annonserte for kort tid siden planene for ferden vi alle venter på: Den første testferden med Super Heavy-raketten og Starship. Ferden vil ha en varighet på rundt 90 minutter, og begge fartøyene skal foreta myklandinger i havet – Starship ved en Jurassic Park-øy! Les mer.

Vellykket landing for SN15!!!
06.05.21: De mange forbedringene på Starship prototype SN15 fikk full uttelling under landingen i Boca Chica, Texas i natt kl. 01.25, norsk tid. En mindre brann oppsto under farkosten etter landing, men ble slukket før det skjedde en eksplosjon. Den perfekte myklandingen var en stor bragd for SpaceX og ikke minst for Artemisprogrammet! Les mer.

Testhoppet for SN15 i kveld er utsatt, trolig nytt hoppforsøk i morgen!
04.05.21: Et hoppforsøk ble avbrutt fredag som følge av værforholdene sør i Texas, og rundt kl. 17.40 i ettermiddag norsk tid ble det klart at også det planlagte testhoppet med Starship SN15 i kveld/natt (norsk tid) også er utsatt. Et nytt forsøk vil trolig bli gjort i morgen, også denne gangen er målet et 10 kilometers hopp og en forhåpentlig myk landing i Boca Chica, Texas. De fire siste prototypene har alle endt i heftige eksplosjoner. Les mer.

SpaceX’ Starship skal sette de to neste astronautene på Månen!
27.04.21: Elon Musk trakk det lengste strået i konkurransen om kontrakten med NASA på nesten 3 milliarder dollar for å bygge landeren under Artemisprogrammet som skal sette de to neste astronautene på Månens overflate i 2024 – en kontrakt som helt klart gjør SpaceX til en ledende aktør innen romfart og som pusher målene mye lengre enn andre selskap. Les mer.

SN11 i tusen biter
06.04.21: SN11 ble skutt opp fra tåkehavet over SpaceX’ testområde i Boca Chica, Texas tirsdag 30. mars, og alt var normalt frem til landingssekvensen da fartøyet eksploderte i luften rett før landing og forårsaket at deler i alle størrelser og fasonger formelig haglet over området. Neste prototype som skal forsøke seg er SN15, og det er forventet at rundt 50 prototyper må utvikles før den endelige versjonen av Starship står klar. Les mer.

SN10 spikret landingen – ekstremt inspirerende for fremtiden!
04.03.21: Landingen av SN10 var en av de mest interessante vi har sett på lenge, og litt av en bragd for SpaceX i sin utvikling av Starship som om få år skal ta menneskene til Mars. Og selv om fartøyet eksploderte åtte minutter etter landing, landet det mykt og kontrollert og i ett stykke før det eksploderte. Landingen av SN10 var en stor milepæl for SpaceX i arbeidet med dette ekstremt ambisiøse prosjektet. Les mer.

OPPDATERT: SN10 kan hoppe i dag!
03.03.21: Alle nødvendige tester er nå fullført, og SpaceX har fått mulighet for å skyte opp SN10 i dag mellom kl. 16 og 01 norsk tid. Dersom værforhold eller andre ting hindrer oppskytning, har SpaceX også fått godkjenning for nye forsøk i morgen og fredag til samme tid. Vil SpaceX klare å spikre landingen denne gangen eller går det samme vei som med forgjengerne SN8 og SN9? Det er helt klart landingen som er det store spenningsmomentet, selv om ting også kan gå galt både under oppskytningen og underveis i testen. Les mer.

Motortest for SN10 i dag, SpaceX-ansatte har reddet livene til forfrosne skilpadder!
22.02.21: Ting har ikke gått etter planen for SpaceX i Boca Chica, et heftig vintervær med snø, temperaturer godt under frysepunktet og kraftig vind opptil 65 km/t stanset planene om motortest og oppskytning av SN10 i foregående uke. Men nå er det klart for motortest av SN10 i dag fra kl 16.00–01.00 (norsk tid), med backup tirsdag og onsdag – og dermed muligheter for hopp i slutten av uken! Les mer.

SN10-hopp kan skje til helgen! 60 % sjanse for suksess ifølge Elon
17.02.21: Mange har håpet på at SpaceX skulle foreta et hopp med SN10 denne måneden, men nå er det mulighet for at det skjer allerede til helgen! Det store spørsmålet er om SpaceX lykkes med landingen denne gangen – både SN8 og SN9 fikk problemer rett før landing og endte i et spektakulært flammehav på oppskytningsstedet. Les mer.

OPPDATERT: Kan bli et hoppforsøk for SN9 om få minutter!
02.02.21: Det amerikanske luftfartstilsynet ga i går klarsignal for SN9’s hoppforsøk. Med nydelig vær og lite vind i Boca Chica-området ligger det nå an til en oppskytning rundt kl. 21 norsk tid – SpaceX har nettopp startet å fylle tankene! En sheriffbil kjører nå rundt i området, uvisst av hvilken årsak, men det er ut til at en bil er stanset. Les mer.

Verden venter på et hopp!
28.01.21: Det andre testhoppet i stor høyde med SpaceX’s Starship skulle skjedd i ettermiddag/kveld norsk tid, men ting tyder på at det kan bli utsatt til i morgen. Det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) skriver på sin nettside at oppskytning i dag er utsatt. Årsaken er trolig en manglende godkjenning fra FAA, og Elon Musk jobber i øyeblikket med FAA for å få til en oppskytning i dag. I skrivende stund ser det ut til at SpaceX faktisk nettopp har startet med å fylle opp tankene på SN9! Les mer.

Mars i sikte!
12.12.20: SpaceX imponerte torsdag sterkt med sin første testflyvning i stor høyde – en utrolig prestasjon på tross at crasjlandingen helt i siste fase. SpaceX fikk verdifulle data og Elon twitret kort etter: "Mars, here we come!!" SpaceX forventer å bygge mer enn 50 prototyper før den endelige versjonen er klar for å ta menneskene til Mars. Les mer.

Avbrutt testhopp for SN8
09.12.20: SpaceX’ første forsøk på det første hoppet med Starship prototype SN8 fra basen i Boca Chica i Cameron County i Texas ble avbrutt – ett sekund før planlagt oppskytning kl. 23.30 i går kveld norsk tid. SN8’s test flight er neste trinn i utviklingen av et fullt gjenbrukbart transportsystem som vil være i stand til å frakte mennesker og nyttelast til jordbane, Månen, Mars og enda lenger. Les mer.

Klart for historiens mest ambisiøse testprogram!
28.09.20: Antallet Starship-prototyper øker raskt, og SpaceX forventer å bygge mer enn 50 prototyper før den endelige versjonen er klar for å ta menneskene til Mars. Starship prototype SN7.1 ble nylig trykktestet til den gikk i luften for å teste den nye stållegeringen, noe som måtte skje før SN8 i oktober foretar sitt 18-kilometershopp med «bellyflop return». Les mer.

Nok en Starship prototype klarte 150-metershoppet!
04.09.20: SN6 gjennomførte torsdag et 150-meters hopp i Boca Chica, Texas, bare få uker etter SN5s vellykkede hopp 4. august. Og som sist var det litt av et syn – og ganske uvirkelig – da den gigantiske 30 meter sylinderformede «termosen», eller «malingsspann» som noen også kaller farkosten, steg over damphavet! Les mer.

Alt klart for hopp med SN6 allerede denne uken!
26.08.20: På tredje forsøk ble det på søndag for første gang gjennomført en vellykket motortest med Raptormotoren SN29 på Starship SN6. Nok en prototype av romfartøyet Starship som skal ta menneskene til Mars (og kanskje også landsette Artemis-astronauter på Månen) er dermed klart for et hopp – det andre Starship-hoppet bare 7 dager etter vellykket kryogentest. Ingenting å si på tempoet i Boca Chica! Les mer.

Det største skrittet mot Mars hittil!
05.08.20: Starship prototype SN5 – en gigantisk termos! – gjorde et nytt forsøk som ble avbrutt i natt norsk tid. Elon Musk telte selv ned fra 30 minutter, deretter hørtes sirenen 10 minutter før forventet oppskytning for å varsle alle beboere i området. Men, som i går, ble oppskytningen nok en gang automatisk avbrutt som følge et motorproblem. Men SpaceX-teamet satte alle kluter til for enda et forsøk, og denne gangen kom SN5 seg opp fra bakken i Boca Chica, Texas – et ekstremt vakkert og etterlengtet syn og det største skrittet mot Mars hittil! Les mer.

SN4 eksploderte kort etter motortest!
Et voldsomt flammehav oppsto kort etter at SpaceX nettopp hadde fullført sin femte vellykkede motortest på Starship prototype SN4 29. mai. Noe under fartøyet førte til at gassen ble antent og skapte en kraftig eksplosjon. Romfartselskapets testprogram går ut på å teste avanserte prototyper av Starship i hurtig tempo, og slike feil kan være ekstremt lærerike for det videre forløpet. Les mer.

Et skritt nærmere å bli en multiplanetarisk sivilisasjon!
09.05.20: Midt oppe i fødselen av Elon Musks sønn nr. seks gjennomførte SpaceX en vellykket motortest av en Raptormotor på Starship prototype SN4. Dette er et svært viktig skritt mot oppskytning av Starship – romfartøyet som skal trone på toppen av kjemperaketten Super Heavy (til sammen 118 meter!) og som skal sende menneskene til andre planeter. Det neste som skal skje er et hopp på 150 meter og som trolig vil skje om ca. en uke! Les mer.

Nå skal det skje: Baser på Månen!
02.05.20: NASA har nettopp valgt tre romfartsselskap som de neste ti månedene skal konkurrere om å utvikle det best egnede fartøyet for landing på Månens overflate og som skal ta de to neste astronautene – første kvinne og neste mann – til Månen innen 2024. Kontraktstildelingen var det siste som manglet for å landsette astronauter på vårt nærmeste himmelobjekt om fire år. Returen til Månen vil markere en global innsats for å teste systemene som trengs for videre ferder til Mars og lenger ut i Solsystemet. Les mer.

Starship SN4 besto kryogentest etter tre mislykkede forsøk!
29.04.20: Selv om en ubemannet eller bemannet ferd til Mars ennå ikke er helt forestående, jobber SpaceX iherdig for å få godkjent tidlige og nødvendige tester for å komme videre med Starship – Elon Musk vil ha transportsystemet i drift! Av de fire prototypene av romfartøyet er Starship SN4 den første fullskala prototypen som nå har passert testen. SpaceX var definitivt under press etter tre mislykkede forsøk. Les mer.

SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway
17.04.20: NASA har valgt SpaceX som hovedleverandør for levering av nyttelast til Lunar Gateway som skal gå i bane rundt Månen. Verdien av kontrakten er på rundt 7 milliarder dollar og skal gjelde i 15 år. SpaceX vant konkurransen foran tungvektere som Boeing, Northrup Grumman og Sierra Nevada Corporation (SNC). Les mer.

Nytt kappløp mot Månen
02.06.19: Etter nesten 50 års dvale er Månen på nytt blitt et forlokkende mål for flere aktører. Sist ut i rekken er Amazon-sjefen Jeff Bezos som nylig viste frem fartøyet Blue Moon som etter planen skal sende mennesker til Månen og tilbake innen 2024. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no