Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Et skritt nærmere å bli en multiplanetarisk sivilisasjon!


09.05.20: Midt oppe i fødselen av Elon Musks sønn nr. seks gjennomførte SpaceX en vellykket motortest av en Raptormotor på Starship prototype SN4. Dette er et svært viktig skritt mot oppskytning av Starship – romfartøyet som skal trone på toppen av kjemperaketten Super Heavy (til sammen 118 meter!) og som skal sende menneskene til andre planeter. Det neste som skal skje er et hopp på 150 meter og som trolig vil bli utført om ca. en uke!

av Anne Mette Sannes

 



Motortest av Starship prototype SN4
Film: NasaSpaceflight


Tirsdag kveld, under en uke etter at SpaceX (som et av tre romfartsselskap), ble tildelt en kontrakt på 135 millioner dollar til å videreutvikle romfartøyet Starship for å ta astronauter til Månen, skulle det mandag gjennomføres en motortest av Starship prototype SN4. Men av ulike årsaker det ble bare utført en såkalt preburnertest. Musk var relativt travel denne dagen som følge av at hans sjette sønn kom til verden dagen før – en sønn som etter hvert skal lyde navnet X Æ A-12 (!) Hvordan uttaler man dette? Her er Elons forklaring:



Elon uttaler navnet på parets nyfødte sønn X Æ A-12.
Film: ABC7

Overvåkningsflyet A-12
Foto: Wikipedia/U.S. Airforce


Motortesten ble i stedet utført ved SpaceX’s testområde i Boca Chica i Texas onsdag kveld kl. 20.57 lokal tid (kl. 03.57 norsk tid torsdag), og dette var første gang det ble foretatt en test av en Raptormotor på en fullskalaversjon av Starship. (En raptormotor ble også testet på Starhopper, en tidlig miniutgave av Starship – se film nederst i saken!) Motoren var fylt med metan, og under den rundt 4 sekunder lange avfyringen det ble produsert en sky av oransje støv. Rundt 90 minutter etter testen bekreftet Elon Musk med: "Starship SN4 passed static fire."

I august i fjor fullførte Starhopper et 150 meters hopp, noe som markerte et betydelig skritt for å gjøre oss til en multiplanetarisk sivilisasjon. (Se fra 4 min 40 sek inn i filmen.)



Her kan du se filmen med kommentarer. Se fra 4 min 40 sek inn i filmen.
Film: NASASpaceflight



I august i fjor fullførte Starhopper et 150 meters hopp. Her kan du se en kortverjson uten kommentarer.
Film: SpaceX


Det neste trinnet er et hopp i lav høyde for å innhente data om fartøyets oppskytings- og landingsegenskaper. Hvor raskt SpaceX kommer til å utføre 150- meters hoppet er ikke avklart, men det vil trolig skje om rundt en uke. Det er også en mulighet for at de vil gjenta motortesten og kanskje også forsøke et lavere hopp i forkant.

Tre tidligere prototyper av Starship har blitt ødelagt i trykktester, men SpaceX jobber kontinuerlig med å utvikle flere prototyper. Selskapets filosofi er at det er mer hensiktsmessig å foreta hyppige tester enn å arbeide lenge og nøyaktig med en prototype – med andre ord motsatt av NASAs filosofi hvilket er naturlig siden statseide NASA ikke har mulighet for å ta sjanser med landets skattebetalere pluss at de også har en mengde kontraktører å forholde seg til slik at alt må planlegges nøye.

Den endelige Starshipversjonen vil ble drevet av 6 Raptormotorer og vil kunne ta av og lande på alle (aktuelle) faste overflater (for eksempel Månen og Mars) uten hjelp av Super Heavy-raketten som også er under utvikling. For oppskytninger fra Jorden derimot, er det nødvendig å benytte Super Heavy som følge av at Jordens tyngdekraft er mye sterkere. Den totale høyden på både bærerakett og Starship vil være 118 meter. Til sammen vil Super Heavy-raketten og Starship kunne frakte 100 tonn nyttelast til lav jordbane (LEO).

Illustrasjon av Starship under oppskytning
Foto: Wikipedia/SpaceX


Etter oppskytning vil det skje en etterfylling av metan og flytende oksygen i rommet, noe som vil gjøre fartøyet i stand til å utføre reiser til og fra andre planeter. En Raptormotor har en løfteevne på 200 tonn.

En enkelt Raptormotor sett fra undersiden.
Foto: Elon Musk/SpaceX


Den neste prototypen av Starship, SN5, ble plassert i VAB (vertikal bygning som brukes som beskyttelse mot vind) bare få timer etter at SN4 ble kjørt ut til oppskytningsområdet i Boca Chica. Flere elementer samt en ny nese er observert, og det er mulig at SN5 vil forsøke med et enda høyere hopp enn 150 meter. Også støttevegg til SN6 har blitt observert i et av teltene, så det er ingen tvil om at tempoet er høyt!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

teslarati.com: Flere bilder fra motortesten i Boca Chica

spacex.com: SERVICE TO EARTH ORBIT, THE MOON, MARS AND BEYOND

astroevents.no: Nå skal det skje: Baser på Månen!

astroevents.no: SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no