Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Stjernehimmel 2018


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard



27.05.2018: Flott samstilling mellom Månen og Jupiter

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard


De lyse sommernettene gjør nå at få objekter er synlig på nattehimmelen, men til natten kan vi oppleve en svært iøynefallende samstilling mellom kjempeplaneten Jupiter og Månen!

Samstilling mellom Månen og Jupiter søndag 27. mai slik den kan ses fra Sør-Norge.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Månen har de siste nettene nærmet seg Jupiter som for tiden er uvanlig lyssterk i forbindelse med at den var i opposisjon og dermed nærmest Jorden 8. mai. I tillegg til Månen er det for tiden to iøynefallende objekter på kvelds- og nattehimmelen– Venus på nordvesthimmelen og Jupiter på sydhimmelen. I kveld og i natt får vi altså oppleve at Jupiter og Månen står tett sammen og danner en vakker samstilling.

Om bare to dager er det fullmåne, noe som er spesielt flott på klare sommerkvelder siden den står mye lavere på himmelen enn om vinteren. Månelyset passerer da gjennom mye mer atmosfære slik at den ofte blir vakkert gul, oransje eller til og med rød.

Med en liten kikkert er det mulig å se opptil fire av Jupiters måner. Dersom man observerer planeten flere kvelder på rad, vi man lett se at månene flytter seg fra kveld til kveld. Noen ganger kan likevel en eller to måner være usynlige fordi den eller de passerer foran eller bak Jupiter.

Samstillingen blir synlig en stund etter solnedgang når himmelen har blitt noe mørkere. Fenomenet er synlig i hele Sør-Norge, men i Nord-Norge gjør midnattssol og svært lys nattehimmel det noe vanskeligere å få øye på Jupiter.

Objektene står rett i syd rundt midnatt samtidig med at de står høyest på himmelen.



10.01.2018: Vintersekskanten og Vintertriangelet

av Anne Mette Sannes


Gå ikke glipp av to svært kjente mønstre på januarhimmelen, nemlig Vintersekskanten og Vingertriangelet!

Vintersekskanten består av stjernene Sirius, Procyon, Pollux, Capella, Aldebaran og Rigel. Sammen med Sirius og Procyon danner Betelgeuse også et annet kjent mønster på himmelen i vintermånedene, nemlig Vintertriangelet.
Illustrasjon: Wikipedia


De seks stjernene i asterismen (et mønster av stjerner på himmelen) Vintersekskanten består av noen av de mest lyssterke stjernene på den nordlige halvkule. For å finne Vintersekskanten er det enklest å ta utgangspunkt i det kjente og iøynefallende stjernebildet Orion, som er synlig på sør–sørøsthimmelen fra ca. kl. 18 på kvelden til det går ned i vest rundt kl. 04, og deretter finne Rigel – den klare stjernen nederst til høyre i dette stjernebildet.

Deretter beveger du deg litt ned til venstre der du ikke kan unngå å se Sirius, himmelen mest lyssterke stjerne som «blinker» en god del siden den står lavt i horisonten og det dermed er mye atmosfære mellom denne stjernen og oss. Beveger du deg litt oppover til venstre finner du Procyon og rett opp fra denne, Pollux. I en skrå linje pekende oppover mot høyre finner du Capella, og den siste stjernen i sekskanten, Aldebaran, finner du omtrent halvveis mellom Rigel og Capella.

Siden Vintersekskanten (også kalt Vintersirkelen) som nevnt kun er et mønster på himmelen, er det stor forskjell i antall lysår mellom oss og hver enkelt av stjernene. Av de seks er det Rigel i Orion som er lengst unna med 863 lysår, deretter følger Aldebaran med 65 lysår, Capella med 43, Pollux med 34, Procyon 11,5 og Sirius med 8,6 lysår.

Av disse er Sirius den mest lyssterke, deretter følger Capella (den tredje mest lyssterke på den nordlige stjernehimmelen), Rigel, Procyon, Aldebaran og Pollux.

Tilhørende stjernebilder for disse seks er: Sirius (Store Hund), Capella (Auriga), Rigel (Orion), Procyon (Lille Hund) Aldebaran (Tyren), Pollux (Tvillingene)

Og noe nedenfor midten i Vintersekskanten finner du Betelgeuse, en av de største og mest lyssterke stjernene som er synlig med det blotte øyet. Betelgeuse er en rød superstjerne, altså i et av sine siste stadier, og befinner seg 640 lysår unna. Kjempestjernen vil eksplodere som en supernova innen ca. en million år – i prinsippet når som helst – noe som garantert ville ha fortonet seg som litt av et skue på januarhimmelen!!

Sammen med Sirius og Procyon danner Betelgeuse også et annet kjent mønster på himmelen i vintermånedene, nemlig Vintertriangelet.

Vet du lite om Betelgeuse? Se morsom og informativ 3-minutters film om kjempestjernen her:



Se også Hovedside om stjernehimmelen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no