Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Stjernehimmel desember 2015


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard


26.12.2015: Stjerner og planeter på julehimmelen

Himmelen er spesielt flott nå i juledagene med flott planetshow i morgentimene da du også kan få øye på en komet. Også på kveldshimmelen kan de se flere av himmelens klareste stjerner og de fineste stjernebildene. Dersom det er klarvær der du befinner deg, bør du benytte anledningen til å få med deg julens vakre himmelskue!

Stjernehimnmelen 26.12 kl. 21.30 sett fra Sør-Norge
Kart: Sannes & Ødegaard


Kveldshimmel

Månen er oppe i sørøst, og rett over Månen er Castor og Pollux. Pollux befinner seg 34 lysår unna, er gul og skinner litt sterkere enn Castor. I sentrale deler av Alaska, Nord-Canada og deler av Skandinavia er Pollux sirkumpolar, dvs. at den vi aldri forsvinner i horisonten fordi den står så nær himmelens nordpol.

Under Månen ser du Procyon, bare 11 lysår unna oss, og til høyre for Månen ruver det vakre stjernebildet Orion med stjernen Betelgeuse øverst til venstre. Betelgeuse er kommet til stadiet hvor den er en døende rød superkjempe og kan i prinsippet når som helst eksplodere som en supernova. Siden Betelgeuse befinner seg 640 lysår unna, vil eksplosjonen ikke utgjøre noen trussel for oss (slike supernova-eksplosjoner utgjør ingen trussel dersom stjernen befinner seg mer enn rundt 50 lysår unna), men vi ville ha sett den som en kraftig lysende stjerne. Første registrerte tilfelle av en supernova var i år 185 e. Kr. da kinesiske astronomer ble forbløffet av en sterkt lysende stjerne som plutselig hadde dukket opp fra intet og som ble stående på samme sted i ca. 8 måneder. Det de ble vitne til (uten selv å være klar over det) var verdens første dokumenterte supernova som vi i dag kaller SN 185.

Til høyre for Orion finner du stjernen Aldebaran i stjernebildet Tyren. Siden stjernen er plassert i hodet til Tyren, kalles den også for «Tyrens røde øye». Navnet kommer av arabisk al-dabar?n som betyr «følgesvenn», fordi Aldebaran følger stjernehopen Pleiadene over himmelen. Den oransje kjempestjernen befinner seg ikke lenger på den såkalte hovedserien fordi alt hydrogenet i kjernen nå er brent opp og den nå brenner helium i kjernen. Resultatet er at temperaturen i kjernen har økt og stjernen har utvidet seg til en diameter 44,2 ganger Solens. Stjernemodeller forutsier at den bare har ca. 50 % mer masse enn Solen, likevel skinner den 425 ganger sterkere som følge av dens store radius. Aldebaran er en litt variabel stjerne som varierer med tilsynelatende lysstyrke fra 0,2 til 0,95. Over Orion, i stjernebildet Auriga (Kusken), finner du Capella som også er en sirkumpolar stjerne.

Til venstre under stjernebildet Orion er stjernen Sirius – himmelens klareste stjerne, bare 8,8 lysår unna.

Polarstjernen ser vi som en forlengelse av linjen mellom de to stjernene i enden på Karlsvogna.

I nordvest ser du Vega, den nest klareste stjernen på nordhimmelen etter Arcturus. Vega befinner seg kun 25 lysår fra Jorden, og sammen med Arcturus og Sirius er den blant de mest lyssterke stjernene i vårt nabolag i Melkeveien.


Morgenhimmel

På morgenene er det planetshow med Saturn nederst i sør-øst, deretter Venus litt opp til høyre, Mars enda et godt stykke opp til høyre og enda litt mer på skrå mot høyre finner du kjempeplaneten Jupiter.

Et stykke over Mars ser du Arcturus, den klareste stjernen på nordhimmelen. Og dersom du bruker en kikkert og ser opp mellom Mars og Arcturus vil du få øye på kometen Catalina som en liten, tåkete flekk.

Stjerner og planeter på sydhimmelen om 07.30 om morgenen 27.12.
Kart: Sannes & Ødegaard



Se også Hovedside om stjernehimmelen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no