Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Stjernehimmel februar 2016


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard



17.02.2016: «Ufo» på nattehimmelen

På klare vinternetter er det et iøynefallende objekt lavt på sydhimmelen, nemlig stjernen Sirius. Filmet med et vanlig kamera, ser denne stjernen ut som en skive som blinker i alle regnbuens farger mens den hopper omkring i synsfeltet og varierer i form, og av den grunn er det er mange som opp gjennom årene har lurt på om de har filmet en ufo.

Sirius, den mest lyssterke stjernen på nattehimmelen.
Foto: Wikipedia


Ordet Sirius stammer fra det gammelgreske Seirios som betyr «glødende» eller «tenneren», og stjernen fremstår som lyssterk både på grunn av sin egen luminositet (hvor mye lys stjernen sender ut) og dens nærhet til Jorden. Fordi stjernen står lavt på himmelen, passerer det intense, hvite lyset fra Sirius gjennom mye atmosfære på vei til oss slik at det i virkeligheten er jordatmosfæren som er forårsaker den intense blinkingen. Spesielt på klare vinternetter blir ofte luften urolig, og blinkingen derfor enda mer intens. Siden det hvite lyset fra stjernen inneholder en relativt jevn fordeling av fargene i spekteret, blinker Sirius i farger som varierer fra rødt og helt til blått!

Men Sirius er i virkeligheten et dobbeltsystem: Sirius A (som er den vi ser) og Sirius B – en hvit dverg som først ble oppdaget i 1862 ved hjelp av et relativt stort teleskop. Sirius B er en utdødd stjernerest etter en stjerne som har gått tom for drivstoff. Nå kjølnes den gradvis over mange milliarder år mens den stråler ut restvarmen. Sirius B har samme masse som Solen, men er ikke større enn Jorden i utstrekning. Tettheten er formidabel, og en bit av Sirius B på størrelse med en sukkerbit ville veid over 10 tonn her på Jorden!

Datasimulering av Sirius A og B.
Illustrasjon: Chris Laurel/Celestia/Wikipedia


Sirius befinner seg 8,6 lysår fra Jorden og er dermed blant våre nærmeste naboer i verdensrommet og den nærmeste stjernen (etter Solen) som kan observeres med det blotte øye. Lysstyrken har en tilsynelatende størrelsesklasse på -1,4, altså nesten det dobbelte av himmelens nest klareste stjerne, Canopus, som bare er synlig fra den sydlige halvkule. Dens absolutte lysstyrke er 1,42, og stjernen er 25 ganger så lyssterk som Solen mens den har en betydelig lavere luminositet enn andre lyssterke stjerner som nevnte Canopus eller Rigel i hhv. stjernebildene Kjølen og Orion.

Sirius har omtrent dobbelt så stor masse som Solen, har en overflatetemperatur på 9900 grader (mot Solens 5700) og er bare 200–300 millioner år gammel (Solen er 4,6 milliarder).

Sirius kalles også «Hundestjernen» siden den er den mest fremtredende stjernen i stjernebildet Store hund. I det gamle Egypt ble Sirius brukt som et tegn om at den årlige flommen var underveis og at åkrene måtte sås.

Sirius beveger seg gradvis nærmere Solsystemet, og i løpet av de neste 60 000 årene vil lysstyrken gradvis øke. Deretter vil avstanden begynne å tilta, men stjernen vil fortsatt være den mest lyssterke sett fra Jorden de neste 210 000 årene.

Sirius A og B fotografert med Hubble-teleskopet. Sirius B er den lyse prikken ned til venstre.
Illustrasjon: Chris Laurel/Celestia/Wikipedia


Se også Hovedside om stjernehimmelen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no