Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Stjernehimmel juli 2016


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard



09.07.2016: Stjerner og planeter også synlig på lys sommerhimmel!

Fra Sør-Norge er det for tiden mulig å se tre planeter i de korte sommernettene, og i kveld kommer det et flott høydepunkt når nymånesigden står rett ved siden av Jupiter. Men flere stjerner er også synlige.

Planeter og stjerner på kveldshimmelen i Oslo-området 9. juli kl. 23.20.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard

Nå midt på sommeren er himmelen så lys at vi bare klarer å se planetene og de aller klareste stjernene og kun et par timer hver natt mens himmelen er mørkest. Jo lenger sør i Sør-Norge vi er, jo mørkere er nattehimmelen og dermed er det lettere å se himmelobjektene (i tillegg til at Mars og Saturn der kommer litt høyere på himmelen).

Månen og Jupiter

å vesthimmelen beveger nymånen seg nedover mot horisonten utover kvelden. Månen er så lyssterk at den har vært lett synlig i mange timer allerede, selv om Solen har vært oppe. Men en stund før Månen forsvinner fra himmelen rundt et kvarter før midnatt, kan vi se en stjernelignende prikk på høyre side av månesigden. Dette er kjempeplaneten Jupiter som for noen dager siden fikk menneskeskapt besøk. I kveld står Månen og Jupiter spesielt tett sammen, så benytt anledningen til å se etter himmelparet lavt på vesthimmelen!

Mars og Saturn

Den røde planet Mars var i slutten av mai nærmere Jorden enn på 11 år, men sett fra Sør-Norge er planeten fortsatt en iøynefallende rød flekk lavt på sydvesthimmelen. Mars forsvinner under horisonten rundt kl. 00.30 eller litt senere avhengig av hvor langt nord i Sør-Norge du befinner deg og om sikten mot sydvest er helt fri. Et stykke oppe til venstre for Mars kan vi se en noe svakere «stjerne». Dette er ringplaneten Saturn som ikke dupper under horisonten før nærmere kl. 02.

Synlige stjerner

Blant stjernene som er synlige, kan vi for eksempel se Arcturus et stykke opp på sydvesthimmelen og Capella nokså rett mot nord. Sommerstid kan vi midt på natten noen ganger også oppleve fenomenet lysende nattskyer. Dette er tynne skyer med et sølvaktig lys som befinner seg ekstremt høyt oppe i atmosfæren, rundt 80 kilometer over bakken – altså 8 ganger høyere enn de høyeste ordinære skyene. Se bildet under som ble tatt i 2014. Les mer om lysende nattskyer.

Lysende nattskyer fotografert fra Jevnaker natt til 4. juli 2014.
Foto: Anne Mette Sannes



Se også Hovedside om stjernehimmelen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no