Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Stjernehimmel oktober 2015


av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard


23.10.2015: Orion og tre planeter i full prakt på morgenkvisten!

De som er tidlig oppe om morgenen kan oppleve en fantastisk himmel med tre planeter i sydøst og Orion – for mange himmelens flotteste stjernebilde – i sydvest. Det er lenge siden morgenhimmelen har vært så praktfull som nå!

Sydhimmelen kl. 07 lørdag morgen (24.10) sett fra Oslo.
Kart: Sannes & Ødegaard


Fra grytidlig på morgenen og frem til himmelen så vidt begynner å lysne i 07-tiden kan vi se planetene Venus, Jupiter og Mars mot sydøst. Venus er fortsatt svært lyssterk, like til venstre finner vi Jupiter, og litt nede til venstre for Jupiter ser vi en tydelig rød flekk, Mars!

Men retter du blikket mot sydvest, kan du ikke unngå å se Orion som utvilsomt både er et av himmelens flotteste og mest iøynefallende stjernebilder! Under Orions belte kan vi under helt mørke forhold skimte en tåkeflekk – stjernefabrikken Orion-tåken. Dersom du har fri sikt mot syd og sydvest, oppdager du en svært klar og blinkende stjerne et stykke nede til venstre for Orion. Det er Sirius som i lysstyrke utkonkurrerer alle andre stjerner på nattehimmelen.


15.10.2015: Planetfest på morgenhimmelen!

Nå er tiden inne for å kikke opp på østhimmelen på morgenkvisten før du inntar dagens første kaffekopp! Hele fire planeter har nemlig samlet seg der og er synlige uten kikkert! Venus er mest iøynefallende siden den nest etter Solen og Månen er himmelens mest lyssterke objekt. Nede til venstre for Venus finner vi Mars og Jupiter som står tett sammen. Kjempeplaneten Jupiter er noe mindre lyssterk enn Venus, men lyser likevel kraftigere på morgenhimmelen enn selv Sirius, himmelens klareste stjerne. Med en liten kikkert kan du også se Jupiters fire store måner, Io, Europa, Callisto og Ganymedes.

Mars er en del svakere og ses som en rød prikk like ved Jupiter. I de kommende dagene flytter den seg litt i forhold til denne planeten: Fredag 16.10 står Mars like over, søndag 18.10 rett til venstre for og fra 20.10 nede til venstre (for Jupiter).

De nærmeste dagene kan også Solsystemets innerste og minste planet, Merkur, ses lavt på østhimmelen. Merkur går i bane så nær Solen at vi bare i kortere perioder kan få øye på den fra Jorden og aldri på helt mørk himmel. De nærmeste dagene får vi imidlertid en uvanlig god anledning til å se denne steinplaneten på en relativt mørk himmel, lavt på østhimmelen, fra litt etter kl. 06 og frem til himmelen blir for lys mellom 07 og 07.30. For å se Merkur, er det viktig å ha god horisont i østlig retning uten trær, åser eller bygninger som hindrer sikten. Nyt synet!

Kartet viser planetenes posisjoner kl. 07 om morgenen fredag 16.10.
Kart: Sannes & Ødegaard


Kartet viser planetenes posisjoner kl. 07 om morgenen lørdag 18.10.
Kart: Sannes & Ødegaard


Kartet viser planetenes posisjoner kl. 07 om morgenen søndag 20.10.
Kart: Sannes & Ødegaard



Se også Hovedside om stjernehimmelen

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no