Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Se de skarpeste bildene som noen gang er tatt av stjerner!


15.12.2017: Alle stjerner er soler – noen er større enn Solen, noen er mindre, men de ekstreme avstandene i verdensrommet gjør at stjernene for oss bare ser ut som prikker selv i de største teleskopene. Men det er enkelte unntak, og ved hjelp av en spesiell observasjonsteknikk, har to stjerner nylig gitt oss de mest detaljerte bildene noen gang av andre stjerner enn Solen. Resultatene er både forbløffende og overraskende!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette bildet av den røde superkjempen Antares er det skarpeste bildet vi noen gang har fått av en annen stjerne enn Solen.
Foto: ESO/K. Ohnaka


Med sin avstand på 150 millioner kilometer (tilsvarende 3740 ganger rundt Jorden ved ekvator eller nesten 400 ganger avstanden til Månen) er Solen i kosmisk sammenheng bare et steinkast unna oss. Den nærmeste stjernen utenfor Solsystemet, Proxima Centauri, befinner seg 4,24 lysår fra oss – 270 000 ganger lenger unna enn Solen. De fleste stjernene vi ser på nattehimmelen er fra noen titalls til flere hundre lysår fra Jorden, og selv om noen av disse er mye større i diameter enn vår egen sol, klarer selv ikke de største teleskopene å vise dem som noe annet enn prikker.

Nå har ESO, European Southern Observatory, benyttet sine store VLT-teleskoper i Chile og en helt spesiell teknikk for å studere detaljer på overflaten av to røde superkjemper som befinner seg henholdsvis 550 og 600 lysår fra Jorden.


En rød gigant i Skorpionen

Den berømte stjernen Antares i stjernebildet Scorpius (Skorpionen) fremstår for våre øyne som lyssterk og rød, mens den i virkeligheten er en kjølig, rød superkjempe med en enorm utstrekning – en stjerne som er i de siste livsstadiene og snart kommer til å eksplodere som en supernova.

Ved hjelp av ESOs 8,2 meter store VLT-teleskoper i Chile og den såkalte interferometri-metoden har en gruppe forskere klart å studere detaljer og bevegelser på stjernens overflate. Ved å kombinere lys fra opptil 4 av teleskopene og et ekstra hjelpeteleskop kan forskerne få like skarpe bilder som om teleskopet hadde vært 200 meter i diameter!

Teknikken har gitt de mest detaljerte bildene vi noen gang har sett av en stjerne utenfor Solsystemet, og gir forbløffende innsikt i fenomener på overflaten av denne monsterstjernen som er hele 680 ganger større i diameter enn Solen, har 12 ganger større masse og sender ut 97 700 ganger mer lys.

Det har i mer enn 50 år vært et mysterium hvordan stjerner som Antares kan miste så mye masse i de siste stadiene før de eksploderer som supernovaer. VLT-anlegget er det eneste i verden som er i stand til å måle gassbevegelsene i den superoppblåste atmosfæren til Antares og dermed gi oss løsningen på mysteriet. Forskergruppen brukte målingene til å lage et todimensjonalt kart over bevegelsene i stjerneatmosfæren, og nå gjenstår det å finne ut hva som i sin tur forårsaker disse hurtige gassbevegelsene.

Kart over bevegelsene i atmosfæren til Antares. Gassen i de røde områdene beveger seg bort fra oss, og i de blå områdene beveger gassen seg mot oss. Det tomme beltet rundt stjernen er et område hvor det ikke var mulig å måle bevegelsene ved hjelp av denne teknikken.
Foto: ESO/K. Ohnaka


Forskerne fant turbulent gass med lav tetthet mye lenger unna stjernen enn forventet og fastslo at bevegelsene ikke kan skyldes konveksjon – opp- og nedstigende gassbobler som opptrer i de ytre lagene av slike kjølige stjerner. Bevegelsene må i stedet trolig skyldes en ny og fortsatt ukjent prosess.

Kunstnerisk fremstilling av den røde superkjempen Antares.
Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser



Film som viser hvordan det kanskje ville vært å nærme seg Antares.
Film: ESO


En rød superkjempe i Orion

I sommer ble den røde superkjempen i stjernebildet Orion studert i detalj med et annet av ESOs instrumenter – ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). Med en diameter på omkring 1400 ganger Solens er Betelgeuse en av de største stjernene vi kjenner. Superkjempen er omtrent 600 lysår fra Jorden og ses som en tydelig rød og lyssterk stjerne oppe til venstre for «beltet» i stjernebildet Orion.

Selv om Betelgeuse bare er rundt 8 millioner år gammel (Solen er 5 milliarder år), er også denne stjernen helt i sluttfasen før den eksploderer som supernova. Eksplosjonen vil bli synlig selv midt på dagen her på Jorden og vil være et av de mest spektakulære og dramatiske astronomiske fenomenene menneskeheten har opplevd. Av den grunn er forskerne svært interessert i å studere denne enorme stjernen for å finne ut mest mulig om hvordan stjernen er bygget opp og hvor snart den vil eksplodere.

En enorm gassboble er i ferd med å forlate overflaten på stjernen Betelgeuse og gjør at stjernen får et asymmetrisk utseende.
Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella


Forskerne har oppdaget en enorm gassboble, nesten like stor som vårt solsystem, som er på vei bort fra Betelgeuse. De har også funnet en kjempestor gassboble som er i ferd med å forlate overflaten av stjernen. Oppdagelsene gir verdifull kunnskap om hvordan slike stjerner kaster av seg stoff i sine sluttfaser.

Sammenligning mellom størrelsen til Betelgeuse og vårt solsystem.
Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra ESO om bildene av Antares

Nyhetssak fra ESO om bildet av Betelgeuse

Wikipedia om Antares

Wikipedia om Betelgeuse

Nyhetssak fra ESO om bildene av Antares

Flere saker om stjerner

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no