Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


En uke til total måneformørkelse!


Mens vi venter på at Månen blir formørket fredag om en uke, kan man i Sør-Norge oppleve en mengde lyssterke objekter på nattehimmelen: Hele fire planeter og flere kjente og lyssterke stjerner. Mars er for tiden svært iøynefallende – om bare et par uker vil nemlig Den røde planet være nærmere oss enn på 15 år. Og i kveld kan du også få med deg en vakker samstilling mellom Månen og Jupiter!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Fantastisk flott og rødaktig halvmåne rett før nedgang i går kveld.
Foto: Anne Mette Sannes


La oss begynne med planetene. Fra det blir mørkere på himmelen fra rundt kl. 23 blir kjempeplaneten Jupiter synlig i sørvest, mens Venus blir synlig lavt i vest. Jupiter vil stå like nede til venstre for Månen og danne en flott og iøynefallende samstilling! I sør blir også ringplaneten Saturn synlig, om enn noe mindre lyssterk enn Jupiter og Venus. Rundt midnatt kommer også Mars til syne i sør-sørøst, til venstre for Saturn. På Mars herjer for tiden en global støvstorm som gjør at Mars har en tydelig gulaktig farge, og i slutten av måneden vil Mars være nærmere Jorden enn på 15 år, noe som vil gjøre den til et spektakulært skue på sørhimmelen sammen med den formørkede fullmånen rundt kl. 23 fredag 27. juli!

Bildet er tatt av Hubbleteleskopet og viser en voldsom støvstorm på Mars i 2001 hvor hele planeten var innhyllet i en global storm (høyre bilde).
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Månen var «ny» for en uke siden, det vil si at den ikke har vært synlig fordi den har befunnet seg mellom oss og Solen slik at sollyset ikke skinner på den delen av Månens overflate som vender mot oss. Fordi den har vært ny har vi kun sett en tynn sigd på høyre siden av Månen, men denne har nå vokst til å dekke halve Månen, og vil fortsette å vokse frem til den blir full 27. juli og i tillegg blir formørket! Denne dagen vil nemlig Månen bevege seg inn i skyggen fra Jorden og bli totalt formørket. Når du ser Månen stige opp over horisonten litt før kl. 22 fredag 27. juli vil den allerede være formørket, og hoveddelen (totaliteten) av formørkelsen vil vare rekordlenge, hele 1 time og 43 minutter!

Sommerstid kan Månen bli svært rød akkurat rett før den forsvinner under horisonten. Her er bare øvre del av halvmånen synlig.
Foto: Anne Mette Sannes


Den 11. august er det derimot Månen som plasserer seg mellom oss og Solen og vi får oppleve en solformørkelse på formiddagen. Dersom du befant deg på Månen denne formiddagen ville du ha sett en del av Jorden bli formørket – altså en «jordformørkelse».

Og mens vi venter på å oppleve både måneformørkelse 27. juli og solformørkelse 11. august, kan det absolutt være verdt å skue opp for å få med seg flere kjente og lyssterke stjerner! På østhimmelen, bare 25 lysår unna Jorden, finner du se stjernen Vega. For oss ser Vega dobbelt så lyssterk ut som Altair og mer enn tre ganger så lyssterk som Deneb, men det er bare for våre øyne, den virkelige lysstyrken forteller nemlig at Vega er helt 40 ganger mer lyssterk enn vår egen sol!

Stjerner og planeter slik de kan ses fra Oslo-området ved midnatt i kveld.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Høyt på sørhimmelen finner du Deneb, en hvit stjerne i stjernebildet Svanen, og i sørøst Altair – en gulhvit stjerne i stjernebildet Ørnen og som befinner seg 16,7 lysår unna.

I vest-sørvest ser du lett stjernen Arcturus – en 7,1 milliarder år gammel rød kjempe som har brukt opp hydrogenet i kjernen. Arcturus er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Boötes, den fjerde mest lyssterke stjernen på nattehimmelen og den mest lyssterke på den nordlige himmelhalvkule. Den befinner seg forholdsvis nær Jorden, bare 37 lysår unna – et steinkast i kosmisk sammenheng.

Til høyre for Jupiter finner du stjernen Spica, men den er i grenseland til å være synlig siden den for tiden står ganske lavt i horisonten.

Stjerner og planeter slik de kan ses fra Oslo-området i 23-tiden i kveld. Lavt mot vest finner vi Venus, og dersom luften er klar kan det også bli mulig å få øye på stjernen Spica.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Sommernettene er også tiden for lysende nattskyer! Fenomenet kan bare observeres fra områder mellom 45 og 80 grader nord, i skumringslys og kun om sommeren. Skyene befinner seg i et tynt sjikt omtrent 82 kilometer over bakken, nær ytterkanten av atmosfæren. De fleste vanlige skyer ligger til sammenligning lavere enn 12 kilometer.

Så flotte kan lysende nattskyer være! Bildet ble tatt fra Jevnaker natt til 4. juli 2014
Foto: Anne Mette Sannes


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Astronomisk jubelsommer

Flere himmelbegivenheter

Solformørkelsesbriller til 11. august


Hva kan du se i kveld?

Her kan du skaffe deg solformørkelsesbriller for å kunne oppleve solformørkelsen 11. august på en trygg måte.
Solformørkelsesbriller
Mer om solformørkelsen

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no