Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Stjerner


Artikler om stjerner, stjernefødsler og eksploderende stjerner

Galaktisk fyrverkeri avslører stjernedannelse
09.09.21: Med noen av verdens største teleskop har en internasjonal forskergruppe tatt spektakulære bilder av stjernedannelse i galakser relativt nær Melkeveien. Observasjonene gir nytt innblikk i de fascinerende prosessene som foregår når enorme skyer av gass omdannes til stjernefabrikker og videre til nye generasjoner stjerner. Les mer.

Sjelden nova kan ses uten kikkert!
14.08.21: For første gang på 8 år kan vi se en nova – en eksploderende stjerne – uten kikkert. Dette skyldes et sjeldent utbrudd på stjernen RS Ophiuchi rundt 5000 lysår unna Jorden. Søndag 8. august økte lysstyrken til denne såkalte gjentagende novaen med en faktor over 600 for første gang siden 2006. Du bør prøve å få med deg denne sjeldne «gjeste-stjernen» før lysstyrken om få dager begynner å avta! Les mer.

Nydannet stjernestøv skygget for lyset fra berømt kjempestjerne!
28.06.21: I ukene før jul i 2019 og ut på nyåret i 2020 sank lysstyrken til den berømte røde superkjempen Betelgeuse i stjernebildet Orion kraftigere enn noen gang tidligere observert. Mens noen spekulerte i muligheten for at Betelgeuse snart kunne eksplodere som supernova, hadde de fleste forskere mistanke om at en mørk støvsky skygget for deler av stjernens overflate. Ikke bare er denne teorien nå bekreftet, men i tillegg har man for første gang observert hvordan stjernestøv blir til! Les mer.

Unike observasjoner av døende galakse!
19.01.21: Når galakser slutter å lage nye stjerner, begynner de å «dø ut», men frem til nå har man aldri fått et glimt av starten på denne prosessen i en fjern galakse. Ved hjelp av et avansert radioteleskop 5000 meter over havet i Andesfjellene har en internasjonal forskergruppe ved en tilfeldighet gjort unike observasjoner som kan endre teoriene for hvordan galakser utvikler seg og «dør». Les mer.

Flekker på varme stjerner viser at stjernefysikk må revideres og lærebøkene skrives om!
27.08.20: I over 80 år har det vært enighet blant forskere om de grunnleggende egenskapene til stjerner. Men svært detaljerte observasjoner gjort blant annet med romobservatorier de siste årene viser at disse modellene må revideres og at varme stjerner både ser annerledes ut og har helt andre egenskaper enn hittil antatt. Les mer.

Kosmisk mysterium – kjempestjerne kan ha forsvunnet!
06.08.20: En enormt stor, lyssterk og masserik stjerne i en dverggalakse 75 millioner lysår unna ser ut til å ha forsvunnet sporløst! Forskerne har to teorier for hva som kan ha skjedde, og begge involverer spektakulære hendelser. Kanskje kan stjernen rett og slett ha klappet sammen og blitt til et nytt sort hull, noe som i tilfelle aldri tidligere er observert. Videre undersøkelser vil gi viktig innsikt i noen av Universets mest ekstreme fenomener. Les mer.

Å surfe på en supernova
04.03.20: To forskere ved Harvard University mener at energien fra en supernovaeksplosjon kan benyttes av tilstrekkelig avanserte sivilisasjoner til å akselerere fartøy som kan surfe på lyset og trykkbølgen fra en eksploderende stjerne på samme måte som surfere på stranden bruker bølgene til å oppnå stor fart. Finnes det en armada av seil rundt stjerner som snart skal eksplodere? Les mer.

Uventet gigantflare på ministjerne – en ”astrofysisk nøtt”
28.02.20: En stjerne med bare omtrent 8 % av Solens masse har hatt et helt uventet superutbrudd av røntgenstråler – et dramatisk og svært energirikt utbrudd som etter gjeldende teorier ikke skal kunne finne sted på så små og lette stjerner. Les mer.

Unike bilder av mystiske Betelgeuse
19.02.20: Den røde superkjempen Betelgeuse i himmelens flotteste stjernebilde Orion har de siste tre månedene gjennomgått en merkelig og rekordartet lyssvekkelse. Hva kan årsaken være? Noen har spekulert på om Betelgeuse kommer til å eksplodere som supernova i løpet av dager eller uker – i tilfelle et av de mest spektakulære himmelfenomenene i historien. Nye bilder av stjernen tyder imidlertid på en annen forklaring, og disse observasjonene er samtidig første gang endringer på en stjernes overflate er sett direkte! Les mer.

16 år siden oppskytningen av Spitzerteleskopet
31.08.19: 25. august 2003 ble NASAs romteleskop skutt ut i bane rundt Solen. Siden den gang har Spitzer ved hjelp av infrarødt lys løftet sløret av kosmos – fra vårt eget solsystem til fjerne galakser. Spitzers hovedoppdrag varte i 5 ½ år og endte da teleskopet gikk tom for den flytende heliumkjølevæsken som var nødvendig for å operere to av de tre instrumentene. Men romteleskopets passive kjølesystem gjorde at deler av det tredje instrumentet kunne opereres i enda 10 år. Prosjektet skal etter planen ende i januar 2020. Les mer.

Nøytronstjernekollisjon i nabolaget!
28.05.19: To forskere har funnet bevis for en kraftig kollisjon mellom to nøytronstjerner nær vårt solsystem og som trolig er kilden til noen av de mest ettertraktede stoffene på Jorden. Les mer.

Cassiopeiaspøkelset
28.10.18: Kraftig stråling fra sydende stjerner kan forme nifse formasjoner med lange, bølgende slør av gass og støv. Et slående eksempel er Cassiopeiaspøkelset, "the Ghost of Cassiopeia," offisielt kjent som IC 63, og som befinner seg 550 lysår unna i stjernebildet Cassiopeia. Les mer.

Datasimulering av pulsarer gir overraskende bilde av nøytronstjerners omgivelser
17.10.2018: Ved hjelp av en datasimuleringsmodell har et internasjonalt forskerteam ervervet ny kunnskap om det komplekse og energirike miljøet rundt roterende nøytronstjerner – pulsarer. Modellen viser hvordan ladde partikler beveger seg i magnetfelt og elektriske felt nær nøytronstjerner og avslører oppførsel som muligens kan være til hjelp for å forklare hvordan pulsarer sender ut gammastråling og radiopulser med ultranøyaktig timing.  Les mer.

Melkeveiens kollisjon blir mye heftigere enn antatt!
07.06.18: Ved hjelp av to gigant-teleskop har det blitt oppdaget en mye større andel av tunge stjerner i voldsomme stjernefabrikker både i fjerne og nære galakser enn hva som er tilfelle for stjernedannende områder i mer «fredelige» galakser. Den overraskende oppdagelsen endrer ikke bare vår forståelse av galaksers utvikling samt hvordan grunnstoffer og sorte hull blir dannet, men gir også en tydelig indikasjon på at den fremtidige kollisjonen mellom vår egen Melkeveigalakse og vår nabo, Andromedagalaksen blir langt heftigere enn antatt! Les mer.

Snart ser vi tilbake til vår egen opprinnelse!
25.05.18: Ved hjelp av to av ESOs kjempeteleskoper har en internasjonal forskergruppe kunnet studere en galakse da den var mindre enn 4 prosent av sin nåværende alder, og funnet bevis for at stjernedannelse startet allerede 250 millioner år etter Big Bang – mye tidligere enn hittil antatt. Med fremtidens teleskoper vil vi trolig kunne se de første stjernene bli tent! Les mer.

Ny avstandsrekord: Stjerne observert 9 milliarder lysår unna!
05.04.2018: En gigantisk blå stjerne er oppdaget hele 9 milliarder lysår fra Jorden ved hjelp av Hubbleteleskopet! Metoden som ble benyttet er den såkalte gravitasjonslinsemetoden som ble utviklet av nordmannen Sjur Refsdal. Stjernen har også blitt benyttet til å teste teorien om mørk materie og til å studere galaksehopen som befinner seg mellom oss og stjernen. Les mer.

Avsløring av indre struktur i Oriontåken
13.03.2018: I det kjente stjernebildet Orion har forskerne ved hjelp av blant annet ALMA-teleskopet nylig avslørt en ny indre struktur i den berømte Oriontåken – Jordens aller nærmeste store stjernefabrikk! Les mer.

Studie av yngre og eldre stjerner i galaksesenteret kan gi hint om Melkeveiens historie
15.01.2018: Enhver stjerne har sin historie. Ved å studere en stjerne kan man finne informasjon om dens alder, sammensetning og muligens også hvor den først ble dannet. Stjernene som holder til i den eldste delen av vår galakse – den såkalte galakseutbulningen – gir oss ny kunnskap om hvordan stjernene i de spiralformede galaksearmene utviklet seg over milliarder av år. Les mer.

Se de skarpeste bildene som noen gang er tatt av stjerner!
15.12.17: Alle stjerner er soler – noen er større enn Solen, noen er mindre, men de ekstreme avstandene i verdensrommet gjør at stjernene for oss bare ser ut som prikker selv i de største teleskopene. Men det er enkelte unntak, og ved hjelp av en spesiell observasjonsteknikk, har to stjerner nylig gitt oss de mest detaljerte bildene noen gang av andre stjerner enn Solen. Resultatene er både forbløffende og overraskende! Les mer.

Kosmiske rystelser ga svar på 50-årig mysterium
28.10.17: For første gang er det registrert lys fra et fenomen som har forårsaket målbare gravitasjonsbølger – rystelser i selve verdensrommet. Et spektakulært og dramatisk fenomen som fant sted i en galakse 130 millioner lysår fra Jorden ga en epokegjørende oppdagelse som berører flere felt innen astronomien, og den antatte forklaringen på et av astronomiens største mysterier ble samtidig bekreftet. Oppdagelsen åpner nye vinduer til astronomiske fenomener og gjør oss i stand til å observere kjernen i Universets mest spektakulære, energirike og dramatiske hendelser. Les mer.

Nærmeste stjerne som hittil er oppdaget rundt et sort hull
18.08.17: I en kulehop 14 800 lysår fra Jorden har astronomene har nylig funnet bevis for en stjerne som beveger seg rundt et sort hull hele to ganger i timen – den tetteste dansen som noen gang er observert mellom et sort hull og en stjerne. Stjernen, som trolig er en hvit dverg, går i bane bare 2,5 ganger lenger fra det sorte hullet enn avstanden Jorden–Månen, bare et steinkast i kosmisk sammenheng! Les mer.

De raskeste stjernene i Melkeveien er på rømmen fra en annen galakse
07.07.17: En gruppe astronomer har påvist at de raskeste stjernene i vår galakse – og som har så stor hastighet at de klarer å unnslippe fra Melkeveien – er rømlinger fra en mye mindre galakse som går i bane rundt vår egen. Les mer.

9 nye planeter oppdaget rundt røde dvergstjerner!
22.04.17: Forskerne har en stund hatt mistanke om at mange små, røde og kjølige stjerner har jordlignende planeter. Antagelsen har det siste året blitt bekreftet, blant annet gjennom den sensasjonelle oppdagelsen av den jordlignende planeten Proxima b rundt vår aller nærmeste nabostjerne og oppdagelsen av 7 potensielt beboelige planeter rundt en bitteliten stjerne. Nå har en forskergruppe oppdaget nye planeter rundt fem andre dvergstjerner, deriblant den nest nærmeste vi kjenner etter Proxima b. Les mer.

Stjerner fødes også i vinder fra gigantiske sorte hull
29.03.17: I sentrum av de fleste galakser finnes ekstremt masserike sorte hull og som sluker alt som måtte komme for nær – inkludert stjerner og planeter. Men nå har forskerne oppdaget en helt ny type stjernedannelse, nemlig at de samme superhullene overraskende nok kan gi liv til nye stjerner! Oppdagelsen gir oss et helt ny kunnskap om galakser og hvordan galakser utvikler seg. Les mer.

Nytt forskningsprosjekt skal studere virvlende kaos i Melkeveien og en av dens satellittgalakser
26.03.17: Stjerner og planeter dannes fra enorme skyer av støv og gass, og lever store deler av livet som gigantiske kjernereaktorer som produserer store mengder av tunge grunnstoffer. Mot slutten av livet eksploderer mange stjerner og tilfører gassen mellom stjernene kolossale mengder av disse grunnstoffene som senere igjen vil inngå i nye generasjoner av stjerner og planeter. Men hvordan foregår denne syklusen, hvordan dannes stjerner og hvordan blir stjerneproduktene fordelt? Et nytt prosjekt skal nå endelig forsøke å gi oss gode svar på disse gåtene. Les mer.

Enorm komet dundret inn i hvit dverg
08.03.17: Ved hjelp av romteleskopet Hubble har forskere observert hvordan et enormt, kometlignende objekt har blitt revet i filler og dundret inn i atmosfæren til en hvit dverg – en superkompakt rest etter en sollignende stjerne som befinner seg rundt 170 lysår fra Jorden. Funnet er bevis for at det finnes kometlignende objekter lik vårt eget Kuiperbelte rundt hvite dverger og antyder også at det finnes planeter rundt utbrente stjerner. Les mer.

Unik forutsigelse av stjernesmell!
30.01.17: For første gang har astronomer kommet med en konkret forutsigelse av en novaeksplosjon. En amerikansk forskergruppe har i flere år fulgt et stjernepar og sett hvordan de to stadig kommer nærmere hverandre. Om rundt fem år vil de smelte sammen og antagelig utløse en svært kraftig og sjelden type eksplosjon. Fenomenet vil inntreffe på den nordlige himmelhalvkulen, og vil bli lett å observere også fra Norge! Les mer.

Skjulte hemmeligheter i Oriontåken
17.01.17: I det mest detaljerte bildet som noensinne er tatt av Oriontåken, avsløres utallige objekter som aldri tidligere er oppdaget. Les mer.

«Ufo» på nattehimmelen
På klare vinternetter er det et iøynefallende objekt lavt på sydhimmelen, nemlig stjernen Sirius. Filmet med et vanlig kamera, ser denne stjernen ut som en skive som blinker i alle regnbuens farger mens den hopper omkring i synsfeltet og varierer i form, og av den grunn er det er mange som opp gjennom årene har lurt på om de har filmet en ufo. 17.02.16: Les mer.

Underlige krusninger rundt ung stjerne – et mysterium for forskerne
21.10.15: Ved hjelp av romteleskopet Hubble og ESOs VLT-teleskop i Chile har forskerne studert virvelskiven der planeter dannes rundt en ung stjerne hvor de fant noe som både var helt uventet og som aldri tidligere er observert. Foreløpig har ingen funnet en god forklaring på dette mystiske fenomenet. Les mer.

Når ble de første stjernene tent?
For 13,8 milliarder år siden oppsto Universet i en hendelse vi kaller Big Bang. Mange detaljer i denne hendelsen er kartlagt de siste årene, men spørsmålet om når og hvordan de første stjernene ble tent, har vært betydelig vanskeligere å finne svaret på. Nye målinger med det europeiske romobservatoriet Planck tyder på at de aller første stjernene ble tent betydelig senere enn hittil antatt. Les mer.

Nye dverger i nabolaget!
05.06.2014: : Et av de nærmeste og merkeligste objektene utenfor vårt solsystem ble nylig oppdaget med et rombasert observatorium. Funn av flere kjølige objekter i vårt nabolag de siste årene viser at det finnes mange flere himmellegemer enn antatt selv i de aller nærmeste delene av Melkeveien og trolig også i de aller ytterste delene av vårt eget solsystem. Les mer.

Røde verdener
Nye oppdagelser og ferske studier tyder på at det finnes flest jordlignende planeter rundt stjerner som er mindre og kjøligere enn Solen. En rekke jordlignende planeter og superjorder er oppdaget i beboelig sone rundt slike stjerner. Men andre egenskaper ved disse stjernene er ganske ulike de vi kjenner fra Solen, og eventuelle livsformer der vil ha andre enn utfordringer enn her på Jorden og derfor se helt annerledes ut. Les mer

Røde dverger – nøkkelen til å finne liv?
En sivilisasjon med adresse på en planet rundt en rød dverg vil kanskje kunne gi menneskene svaret på det vi så gjerne skulle visst: Er vi de eneste intelligente vesener i Universet eller finnes artsfrender på en exoplanet eller exomåne et sted der ute i stjernehavet? Les mer

Melkeveiens yngste sorte hull – og mulig gammaglimt
For omkring 1000 år siden eksploderte en svært tung og energirik stjerne 26 000 lysår fra Jorden. Dette var en av de kraftigste eksplosjonene vi kjenner fra Melkeveien og den eneste som er kjent i sitt slag fra vår galakse. Kjempesmellet etterlot galaksens yngste sorte hull.

Eksotisk stjernehop
Nye bilder av den spektakulære kulehopen 47 Tucanae viser forbløffende detaljer og millioner av stjerner. En rekke stjerner har helt spesielle og til dels uventede egenskaper som nå undersøkes nærmere. Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no