Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Romvirksomhet: Interstellare ferder


Å surfe på en supernova
04.03.20: To forskere ved Harvard University mener at energien fra en supernovaeksplosjon kan benyttes av tilstrekkelig avanserte sivilisasjoner til å akselerere fartøy som kan surfe på lyset og trykkbølgen fra en eksploderende stjerne på samme måte som surfere på stranden bruker bølgene til å oppnå stor fart. Finnes det en armada av seil rundt stjerner som snart skal eksplodere? Les mer.

Planetsøk rundt vår nest nærmeste nabostjerne
10.08.17: Arecibo-observatoriet og Planetary Habitability Laboratory i Puerto Rico har nylig slått seg sammen med prosjektet Red dot i søket etter planeter rundt våre nærmeste nabostjerner. Barnards stjerne er den åttende røde dvergstjernen som nylig har blitt observert, og det ventes nå spent på resultatet som kan få stor betydning for den første reisen ut av Solsystemet. Les mer.

Nanosonder kan undersøke Proxima b
16.02.17: I august kunngjorde en internasjonal forskergruppe en sensasjonell og epokegjørende oppdagelse av en jordlignende planet i beboelig sone rundt vår nærmeste nabostjerne. Planeten er den mest jordlignende vi kjenner til nå, og vi vil aldri kunne oppdage en nærmere planet i beboelig sone. Men hvordan undersøker vi planeten? Breakthrough Starshot-prosjektet planlegger å sende små sonder ved hjelp av seil og laser. Les mer.

På vei mot stjernene: 100 Years Starship Symposium, Houston, Texas
18.09.2014: Sammen med eksperter fra hele verden deltar vi denne uken på en stjerneskipskonferanse i Houston, Texas for å fortsette planleggingen av den første reisen som vil finne sted om 100-200 år. Den spektakulære ferden blir antagelig det største prosjektet menneskeheten noen gang kommer til å iverksette. Les mer.

Ut av Solsystemet for å sikre menneskenes fremtid?
De dramatiske astronomiske hendelsene og oppdagelsene den siste tiden viser at vi er langt mindre trygge på Jorden og i Solsystemet enn vi har trodd og håpet på. Les mer.

Naboplanet og stjernereiser
Den fantastiske oppdagelsen av en jordlignende planet i bane rundt vårt nærmeste nabostjernesystem, gjør reiser til andre solsystemer mer aktuelle enn noen gang tidligere. Høsten 2011 deltok vi på historiens første stjerneskipskonferanse, i Orlando, USA. Rundt tusen personer deltok på konferansen som ble arrangert av DARPA og hvor blant annet NASA, SETI, ICARUS og andre organisasjoner, deltok. I sommer kom vi med den første boken i en trilogi som beskriver hvordan en slik ferd vil finne sted og, hvordan den vil påvirke både deltagerne og de som blir igjen. Les mer.

Proxima Centauri - andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra
Etter ti års reise gjennom ingenmannsland ankommer romskipet Aristoteles vår nabostjerne Proxima Centauri og dens planeter for å lete etter liv. Krim, spenning og astronomi for ungdom og voksne. Les mer.

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné
Opplev Universets merkelige og fascinerende fenomener med bilder, filmer, animasjoner og lydeffekter. Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted.

Det store kvantespranget
Hvordan skjer den største av alle reiser – ferden til et annet solsystem? I september 2011 ble historiens første stjerneskipskonferanse arrangert i Orlando, USA. Vi var de eneste norske deltakerne, og grunnen til at vi valgte å delta var hovedsakelig vårt bokprosjekt de siste syv årene –science fiction-trilogien Ad Astra. Initiativtaker til konferansen var DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), og blant deltakerne var representanter for blant annet NASA, SETI, Icarus og Tau Zero. Konferansen 100 Year Starship Symposium i Orlando var ment å være spiren til fremtidens gigantiske reise – reisen til stjernene, en reise ingen av oss som lever i dag vil kunne oppleve … Les mer.
 
Hvordan foreta en interstellar reise?
En reise til et annet solsystem byr på ekstreme tekniske og menneskelige utfordringer. I lang tid har forskere syslet med tanken om hvordan et slikt mål kan nås, men det er først i vår tid at teknologien har kommet så langt at en slik reise kan planlegges i mer detalj. Les mer.
 
Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra
Året er 2222. Aristoteles, et gigantisk romskip bygget på romstasjonen W-Binah, legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne Proxima Centauri. Steve Bloomfield, en fjorten år gammel skoleelev fra Boulder i USA, forlater kjæresten fordi moren har fått i oppdrag å være kaptein på romskipet. De lover hverandre å vente, men med på romskipet er også Aurora, den norske jenta han allerede kjenner fra turen til W-Hokmah året før ... Les mer.

Ad Astra-paraden år 2222
Om rundt 200 år vil antagelig historiens første stjerneskip forlate Jorden og Solsystemet. I Apollomannen, første bok i science fiction-trilogien Ad Astra – til stjernene – beskrives hvordan en slik ferd vil arte seg både for dem som reiser, og for dem som blir igjen. Bli med på fremtidsparaden lørdag 15. september 2012, under Oslo Bokfestival! Les mer.
 
Mot stjernene – Ad Astra
Menneskene utforsker vårt eget solsystem som aldri før. Spektakulære landinger på Mars, dramatiske filmer av utbrudd på Solen og romsonder som besøker kometer og asteroider har nesten blitt dagligdags. Men planleggingen av menneskehetens virkelig store sprang – til et annet solsystem – er allerede i gang ... Les mer.
 
Hvor reiser vi?
Reisemålet bestemmes både av reiseavstanden og hva man forventer å finne på destinasjonen. Les mer.
 
Proxima Centauri
Denne stjernen er en rød dverg og sender ut mye mindre lys enn Solen. Sammen med de mye større og mer lyssterke stjernene Alfa Centauri A og B er den en del av et trippelsystem. Les mer.
 
Eksplosive kometer
2013: To av årets kometer besøker trolig det indre av Solsystemet for aller første gang. Dette kan medføre dramatisk aktivitet på overflaten av kometkjernen, men også ekstremt stor lysstyrke. Les mer.
 

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no