Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Superstor fullmåne og supersterk Venus

Superstor fullmåne og supersterk Venus


Søndag morgen opplevde vi årets største fullmåne. Årsaken var at Månen var spesielt nær Jorden samtidig som den var full. På kveldene er planeten Venus imponerende kraftig. Lysstyrken er faktisk så stor at den kan sees midt på lyse dagen.

 

Supermånen natt til søndag 6. mai 2012.
Foto: Trym Norman Sannes

Film av supermånen natt til 6. mai. MP4-format, 155 MB, varighet 3 min 10 sek. Film og foto: Trym Norman Sannes

Månen går i en forholdsvis avlang bane rundt Jorden og avstanden varierer fra 356 000 til 406 000 kilometer. Det gjør at Månen noen ganger virker spesielt stor og imponerende. Denne helgen inntraff en slik episode og Månen var 14 % større og 30 % mer lyssterk enn vanlig.

Dette var den største og mest imponerende fullmånen vi får se i 2012. Aller nærmest var Månen søndag morgen kl. 05.34 norsk tid og bare et minutt senere var Månen helt full.

Avstanden til fullmånen kl. 05.34 søndag morgen var 356 954 kilometer. Årets minste fullmåne inntreffer 28. november da avstanden er 406 349 kilometer.

En stor illusjon

Når Månen står lavt på himmelen og så vidt titter over åskammer, lures hjernene våre til å tro at Månen er enda større enn den faktisk er. Dette gjorde at helgens supermåne virket enda større ved måneoppgang og –nedgang.

En stor illusjon

Planeten Venus er på sitt aller klareste for øyeblikket og lysstyrken er så stor at planeten til og med kan sees midt på lyse dagen. Den er ikke lett å finne på en helt lys himmel, men dersom man først klarer å lokalisere den, er den lett å se. Med en liten kikkert er det mye enklere å finne Venus. Den befinner seg et stykke (omtrent 4 knyttnevebredder på strak arm) til venstre for Solen og noe høyere på himmelen. Dersom du bruker kikkert, må du være veldig påpasselig så Solen aldri kommer i synsfeltet!

Etter solnedgang viser Venus seg virkelig frem og lyser intenst på nordvesthimmelen. Med en kikkert kan vi se at den har fase og blir nå smalere for hver dag som går. Om bare en måned kommer Venus, Solen og Jorden til å stå på linje gjennom rommet og vi får oppleve en såkalt Venus-passasje. Dette ekstremt sjeldne fenomenet inntreffer for siste gang på 105,5 år!

NB! Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å oppleve midnattssolformørkelsen 21. mai (i Nord-Norge og på Spitsbergen) og ikke minst den enestående Venus-passasjen 6. juni!. Solformørkelsesbriller kan skaffes her og her.

Avstanden til fullmånen

19. mars 2011: Se opp for kjempestor fullmåne – og supertynn nymåne!

Pressemelding fra NASA

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no