Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


TESS snappet testbilde under flyby av Månen


17.06.18: Nylig fullførte NASAs neste planetjeger TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), en flyby av Månen. Fartøyet passerte i en avstand på 8000 kilometer og fikk dermed ekstra drahjelp av Månens tyngdekrefter på ferden mot sin endelig arbeidsbane.

av Anne Mette Sannes

 

Illustrasjon av TESS mens den nylig foretok en flyby av Månen. Passeringen ga ekstra fart og satte TESS på riktig kurs mot dens endelige bane. 
Illustrasjon: NASAs Goddard Space Flight Center


Prosjektets primære mål er å undersøke de mest lyssterke stjernene nærmest Jorden i en toårsperiode for å se etter planeter som passerer foran sine moderstjerner. Prosjektet vil benytte en rekke kamera med stort felt for å utføre en undersøkelse over hele himmelen og hvor det vil bli mulig å studere masse, størrelse, tetthet og bane til et stort antall mindre planeter inkludert et utvalg steinplaneter i beboelig sone rundt sine moderstjerner. TESS vil finne hovedmålene for videre undersøkelser med James Webb Space Telescope (JWST) og andre av fremtidens store, bakkebaserte teleskoper.

Som en del av igangsettelsen av kameraene ombord på TESS, tok satellitten i midten nav mai et to-sekunders testbilde med et av de fire kameraene. Bildet er sentrert på det sydlige stjernebildet Kentauren og viser mer enn 200 000 stjerner. Kanten på Kullsekk-tåken er synlig i øvre høyre hjørne, mens den lyssterke stjernen Beta Centauri kan ses nede i venstre hjørne. Under sitt 2 år lange oppdrag skal TESS dekke mer enn 400 ganger mer av himmelen enn det som vises i dette bildet. Et bilde av vitenskapelig kvalitet, også kalt et første-lys-bilde, skal etter planen offentliggjøres nå i juni.

Testbildet fra et av TESS’ fire kamarea har fanget inn et utsnitt av den sydlige himmelsfæren langs galakseplanet. Så snart alle fire kameraene er i drift skal TESS dekke mer enn 400 ganger mer av himmelen enn det som er synlig på dette bildet.
Foto: NASA/MIT/TESS


TESS utførte en siste rakettavfyring 30. mai for å gå inn i sin arbeidsbane rundt Jorden. Denne svært avlange banen vil gjøre at en størst mulig del av himmelen kan bli undersøkt. Etter planen skal TESS starte sine vitenskapelige oppgaver i midten av juni etter at den har ankommet banen og fullført kalibrering av kameraene.



Animasjonen viser trinnene TESS må fullføre før den når sin endelige bane.
Animasjon: NASA's Goddard Space Flight Center


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Les mer om TESS

Nyhetssak fra NASA

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no