Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Scott Kelly på ISS fanget sjeldent vinterlyn fra «Jonas» som nå er på vei mot Norge


Den amerikanske astronauten Scott Kelly på den Internasjonale romstasjonen (ISS) har klart å ta bilde av lyn fra snøstormen «Jonas» som inntil søndag herjet USAs østkyst. Og i kveld kommer restene av uværet til Norge ...

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

“Rare #thundersnow visible from @Space_Station in #blizzard2016! #Snowzilla #snowmaggedon2016,” twitret Kelly 23. januar. Den hvite flekken er lyn sett fra rommet mens de mørkegrå formasjonene til høyre i bildet er skyer.
Foto: NASA/Scott Kelly/@StationCDRKelly


Mens uværet herjet som verst hjemme på Jorden, klarte nemlig NASAs astronaut Scott Kelly på den Internasjonale romstasjonen ISS å forevige dette sjeldne værfenomenet som har truffet USAs østkyst og satt snøfallrekord i mange større byområder. Uværet varte frem til søndag og førte til minst 45 dødsfall.

Torden med snø er en spesiell type tordenvær hvor nedbøren faller ned som snø, og ofte også hagl, i stedet for regn. Denne type vær opptrer typisk i områder med sterke oppdriftsvinder og i kalde områder av lavtrykk. I Norge er dette værfenomenet relativt vanlig langs kysten vinterstid mens det forekommer langt sjeldnere i USA.

Scott Kelly har nettopp passert dag 300 på sin historiske “1Year ISS Mission” om bord i ISS og utfører hundrevis av eksperimenter for å bane vei for flere år lange ekspedisjoner til Mars.

“Rare #thundersnow visible from @Space_Station in #blizzard2016! #Snowzilla #snowmaggedon2016,” twitret Kelly da han knipset i vei 23. januar. Og flaks hadde han virkelig, for i neste øyeblikk var denne sjeldne typen lyn borte og er ikke synlig i bildet. Se bildet under!

På dette bildet (tatt like etter) er lynet borte!
Foto: NASA/Scott Kelly/@StationCDRKelly


Og ikke nok med det, satellitten NASA-NOAA Suomi NPP som går i bane rundt Jorden, klarte nesten samtidig å ta et spøkelsesaktig bilde av USAs østkyst som badet i fullmånelys mens den ekstreme snøstormen rammet mer enn 85 millioner innbyggere i 20 delstater. Bildet ble tatt med the Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) kl. 2.15 a.m. Eastern time 23. januar. Satellitten klarer å fange svakt lys fra byer, Månen, atmosfæren selv (såkalt «airglow») samt nordlys. Bildet viser skyene som er belyst av månelyset ovenfra og fra lysene fra den tett befolkede østkysten. Årsaken til de uskarpe områdene på bildet er at områdene på bakken er dekket av skyer.

Bildet viser den kraftige vinterstormen som passerte USAs østkyst 23. januar. Bildet er tatt med VIIRS-kameraet på Suomi NPP-satellitten kl. 2:15 a.m. (Eastern time).
Foto: NOAA/NASA


Rekordhøy stormflo har forårsaket store oversvømmelser, ødelagte strender og eiendommer langs et bredt område av New Jersey-kysten, og enkelte områder har blitt verre rammet enn under den tropiske orkanen «Sandy” i oktober 2012. Mange flyplasser har også vært stengt og dermed skapt kaos i luftransportsystemet, men begynner nå så smått å åpne for trafikk. Flere enn 13 000 avganger har blitt kansellert siden fredag.


Norge står for tur

«Jonas» har krysset Atlanteren og kommer i kveld frem til Sør-Norge. På sin vei har lavtrykket trukket med seg mye varm luft, slik at i Norge kommer det meste av nedbøren som regn i kombinasjon med en del vind. Underveis har uværet også delt seg, og den siste delen treffer de sørligste delene av Sør-Norge onsdag ettermiddag ifølge værprognosene. Meteorologene har vært noe usikre på hvor mye Sør-Norge vil merke til den siste fasen av «Jonas», men ifølge de siste prognosene, er det kun lengst sør det blir mye dårlig vær.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Universe Today: Snowzilla’s East Coast Blast captured as “rare Thundersnow” by Scott Kelly on Station and Moonlit from Suomi Satellite

TV2.no: USA-uværet Jonas vil treffe oss – to ganger

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no