Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Titan har «havnivå» slik som Jorden!


19.01.2018: På tross av at Saturns største måne Titan befinner seg halvannen milliard kilometer unna, har NASAs Cassini-sonde funnet nok et likhetstrekk mellom denne fjerne verdenen og vår egen klode, nemlig at det også er havnivå på denne store månen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Ligeia Mare er i volum den nest største væskesjøen på Titan, her vist ved data tatt fra NASAs Cassini-sonde. Innsjøen er fylt med flytende hydrokarboner som etan og metan og er en av de mange hav og innsjøene som smykker Titans nordpolområde.
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell


På samme måte som overflaten til havene her på Jorden befinner seg på en gjennomsnittshøyde vi kaller «havnivå», tyder det på at det samme gjelder for Titan. Oppdagelsen er den siste i rekken av fascinerende mange likhetstrekk mellom vår egen klode og Titan – den eneste verdenen vi kjenner i Solsystemet som har stabil flytende væske på overflaten.

Forskjellen på Titan er at innsjøene og havene på denne månen er fylt med hydrokarboner i stedet for flytende vann og at vann-is er dekket av et lag av faste organiske forbindelser som fungerer som havbunn som omgir disse innsjøene og havene.

Ny forskning ledet av Alex Hayes ved Cornell University i Ithaca, New York viser at Titans hav følger en konstant høyde relativ til Titans egen tyngdekraftspåvirkning – på samme måte som havene her på Jorden. Det viser seg at mindre innsjøer på Titan finnes på høyder flere hundre meter høyere enn Titans havnivå. Innsjøer på slike høyder er vanlig på Jorden – den høyeste innsjøen som er stor nok til å kunne trafikkeres med store skip er Titicacasjøen, er over 3700 meter over havnivå.

Titans størrelse sammenlignet med Jorden og Månen.
Foto: Apollo 17 Picture of the Whole Earth: NASA Telescopic Image of the Full Moon: Gregory H. Revera Image of Titan: NASA/JPL/Space Science Institute


Studiet tyder på at høyde er viktig siden Titans tre hav ser ut til å være forbundet under overflaten og på den måten danner et havnivå på samme måte som havene på Jorden. Dette skyldes enten strømmer i overflaten mellom havene eller at kanaler imellom dem tillater tilstrekkelig væske å passere gjennom. Dette tyder på at hydrokarboner flyter under Titans overflate på samme måte som vann flyter gjennom porøs stein og grus under bakken på Jorden slik at innsjøer i nærheten vekselvirker med hverandre og deler et felles væskenivå.

Mosaikk i falske farger av Titans nordpolområde tatt med Cassini. Blått indikerer lav radarrefleksjon forårsaket av hydrokarbonsjøer, innsjøer og elvenettverk fylt med flytende etan, metan og oppløst N2- Rundt halvparten av den store sjøen nederst til venstre, Kraken Mare, er vist. Ligeia Mare er nederst til høyre.
Foto: NASA / JPL-Caltech / USGS


Kartet avdekket også flere nye fjell på opptil 700 meter samt en global oversikt over de ulike høydene i Titans topografi som har gjort forskerne i stand til å bekrefte at to områder i ekvatorområdet er forsenkninger som enten kan være gamle inntørkede hav eller inntørkede kryovulkanske strømmer. I tillegg avdekket kartet at Titan er noe flatere – mer flattrykt – enn tidligere kjent, noe som tyder på at det er større variasjon i tykkelsen på Titans skorpe enn tidligere antatt.

Klikk her for å se film
Utenom Jorden er Titan den eneste verdenen i Solsystemet som har væske i stabil form på overflaten. Væsken i Titans innsjøer og hav består for det meste av metan og etan.
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/USGS

Forskningen er basert på data fra Cassinis radarinstrument frem til bare noen måneder før fartøyet brant opp i Saturns atmosfære i fjor.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Nyhetssak fra Cornell Chronicle

Nettsiden til Cassini-prosjektet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no