Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Titan beveger seg 100 ganger raskere fra Saturn enn antatt!


14.06.20: Ny forskning viser at Saturns største måne (den er faktisk større enn den minste planeten Merkur!) beveger seg mye raskere bort fra moderplaneten enn man hittil har trodd. Også vår egen måne beveger seg gradvis bort fra Jorden, men de to vil «henge sammen» helt til både Jorden og Månen sannsynligvis slukes av Solen om ca. 8 milliarder år.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Titan i bane rundt ringplaneten Saturn. Under månen ses skyggene som kastes av Saturns ringer. Bildet er satt sammen av seks bilder tatt av NASAs romsonde Cassini 6. mai 2012.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


På samme måte som vår egen måne beveger seg fra Jorden, skjer også dette med andre måner. Mens en måne går i bane rundt planeten, trekker månens tyngdekraft på planeten og forårsaker en midlertidig utbulning på planeten der månen passerer. Friksjonsprosesser i Jordens indre omdanner noe av denne energien til varme og påvirker Jordens gravitasjonsfelt slik at denne skyver månen forover i sin bane. Dette gjør at Månen får tilført energi og gradvis beveger seg lenger bort fra Jorden med 3,8 cm i året.

Hittil har forskerne trodd at Saturns største måne Titan beveger seg bort fra Saturn med en fart av kun 0,1 cm i året, men ny forskning viser nå at farten faktisk er hele 100 ganger raskere enn antatt, altså 11 cm årlig. Den overraskende oppdagelsen ble gjort ved hjelp av data fra NASAs romsonde Cassini som observerte Saturn i mer enn 13 år før den gikk tom for drivstoff og stupte inn i Saturns atmosfære i september 2017.En 3,5 minutters film som beskriver Cassinis siste dykk.
Animasjon: NASA/Jet Propulsion Laboratory-Caltech


Oppdagelsen endrer også tidligere antagelser rundt dannelsen av planetens mange måner. Det er kjent at Saturn ble dannet for 4,6 milliarder år siden, men det har vært usikkerhet rundt dannelsen av dens måner. Pr. i dag kjenner man til 82 måner rundt Saturn og månen Titan befinner seg 1,2 millioner kilometer fra moderplaneten. De nye opplysningene antyder at planeten ble dannet mye nærmere Saturn enn antatt, noe som betyr at Saturnsystemet ekspanderte mye raskere enn man hittil har trodd.

Ifølge Valéry Lainey, førsteforfatter av artikkelen som ble publisert i Nature Astronomy 8. juni, tilføres nå en ny brikke i puslespillet når det gjelder det lenge debatterte spørsmålet om alderen på Saturnsystemet og hvordan Saturns måner ble dannet. Lainly utførte forskningen mens han utførte forskning for NASAs Jet Propulsion Laboratory i California før han ble ansatt ved Paris Observatory (PSL-universitetet i Paris).

Også de andre gasskjempene har ringsystem, men Saturns spektakulære og komplekse ringsystem er helt unikt i Solsystemet.
Foto: NASA/JPL/Space Science Institute


Forsterker ny teori

Funnene som nå er gjort forsterker en ny teori rundt hvordan planeter påvirker sine måner.

De siste 50 år har forskerne benyttet samme formler for å estimere hvor raskt en måne beveger seg fra sin moderplanet. Denne farten kan også benyttes til å estimere en månes alder. Disse formlene, samt de klassiske teoriene som disse er basert på, har blitt benyttet på alle måner i Solsystemet. Teoriene har gått ut på at i planetsystem med mange måner har de ytre månene, som for eksempel Titan, forflyttet seg saktere utover enn månene lenger inne med den begrunnelse at de er lenger unna tyngdekraftspåvirkningen fra moderplaneten.

For fire år siden publiserte astrofysikeren Jim Fuller (nå forsker ved Caltech) forskning som åpnet opp for nye teorier. Fuller mente at måner lenger ut kan forflytte seg utover med samme fart som de indre planetene fordi de låses i en annen type banemønster som gjør at de slynges ut fra planeten som følge av en spesiell vingling.

Fuller, som også er medforfatter av den nye studien, mener at disse nye målingene antyder at forholdene mellom en planet og dens måner kan være mer fremtredende enn man tidligere har trodd, at de også kan gjelde for mange planetsystem, for exoplaneter (planeter utenfor vårt solsystem) og for binære stjernesystem hvor to stjerner går i bane rundt hverandre.Nedstigning og touchdown av den europeiske romsonden Huygens på Titan i 2005 som pr. dags dato er den landingen som er utført lengst fra Solen.
Film: NASA Jet Propulsion Laboratory


Hvordan kom man frem til dette resultatet?

For å komme frem til forskningsresultatet benyttet man bilder tatt av Cassini. Stjernene i bakgrunnen ble kartlagt og benyttet til å finne Titans posisjon. For å bekrefte funnene ble de sammenlignet med uavhengige datasett – radioobservasjoner gjort med Cassini. Under 10 flybys av Saturn mellom 2006 og 2016 sendte romsonden radiobølger mot Jorden. For å estimere hvordan Titans bane utviklet seg undersøkte forskerne hvordan signalenes frekvens endret seg som følge av vekselvirkninger med omgivelsene. Ifølge medforfatter Paolo Tortora ved Universitetet i Bologna og medlem av Cassini Radio Science team har man, ved å benytte to helt ulike datasett, ikke bare fått to resultat som stemmer overens, men som også stemmer med Jim Fullers teori som forutsa at Titan hadde forflyttet seg mye raskere.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

nasa.gov: Saturn's Moon Titan Drifting Away Faster Than Previously Thought

astroevents.no: Se Cassini fare forbi Saturns ringer!

astroevents.no: Undersjøisk hav under Enceladus’ overflate

astroevents.no: Les mer om Titan

astroevents.no: Cassinis grand finale

astroevents.no: 20 nye måner rundt Saturn

astroevents.no: Les mer om ringplaneten Saturn

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no