Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Norges tredje største meteoritt funnet på Grefsen!


En meteoritt på til sammen 4,65 kg ble nylig funnet på øvre Grefsen i Oslo. Steinen hadde truffet frossen bakke og gått i flere deler, den største er på 3,05 kilo. Finnerne ønsker å være anonyme. Meteoritten stammer fra det samme fallet som på Rodeløkka der en stein gikk gjennom et tak i en kolonihage, og på Ekebergsletta.

 

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Norges tredje største meteoritt ble funnet på øvre Grefsen. (Klikk på bildet for å få det større.)
Foto: Trym Norman Sannes

Meteoritten er faktisk den nest største på norsk jord i dag og det største funnet på over 100 år. Det største meteoritt-funnet i Norge hittil er Alta-meteoritten, en pallasitt, fra 1902 som ble delt i to – den største biten på 77,5 kilo befinner seg i dag på museum i Wien, mens den andre biten på 1,2 kg kan ses på Tromsø museum. Den nest største er Tysnes-meteoritten (kondrittisk breksje) fra 1884 hvor den største biten var på 19 kg. Meteoritten fra Grefsen glir dermed inn i rekken som den tredje største som er funnet i Norge.

Det er selvsagt spesielt (og en anelse skummelt!) når meteoritter faller ned i tett befolkede områder, men det har også skjedd tidligere:

8. april 1971 falt en stein på 340 gram gjennom et tak på et bolighus i Wethersfield, en forstad i Connecticut, USA mens husets eiere sov.

Elleve år senere falt en stein på 170 gram ned bare 3 km fra det første stedet! Steinen fôr gjennom taket, ned på stuegulvet hvor den spratt opp i taket igjen og veltet en stol før den endelig falt til ro under spisebordet.

I 1954 falt en stein på et hus i Alabama, USA, og dette er det eneste dokumenterte tilfellet hvor en meteoritt faktisk har truffet en person. Steinen på 8,5 kg gikk også gjennom taket, traff en radio og deretter en sofa hvor en kvinne tok en ettermiddagslur. Steinen traff henne i hoften, og til tross for at hun hadde et par tykke tepper over seg, ble det en del blåmerker! Denne steinen kan i dag ses på Smithsonian Institution i Washington D.C., verdens største museum.

FINNES DET FLERE BITER?

Normalt faller steiner fra rommet i en såkalt meteorittskur hvor steiner slynges ut til sidene i nedfallet og danner et ellipseformet ”strøfelt”. I tilfellet med Oslo-meteorittene ligger steinene langs en rett linje fra sør mot nord hvor de letteste bitene har falt av først og de største til slutt. Det kan derfor tenkes at Grefsen-steinen er den siste som har falt - i motsatt fall kan det ligge enda større steiner i samme linje nordover mot Maridalen. Det er bare å lete, men ta med en solid soppkurv denne gangen!!!

Den største delen av steinen veier 3050 gram – drøyt 3 kilo.
Foto: Trym Norman Sannes

Se meteoritten hos VilVite i Bergen!

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no