Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Første oppdagelse av planeter rundt en ekstremt kjølig rød dvergstjerne


Planeter rundt røde dvergstjerner er det beste stedet å lete etter liv utenfor Solsystemet. Røde dvergstjerner er kjøligere, lyser svakere og har mye lengre levetid enn sollignende stjerner, og forskerne regner med at ca. 70 % av alle stjerner i Universet er nettopp røde dverger.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av hvordan det kan se ut på overflaten av en av de tre planetene som er oppdaget i bane rundt en ultrakjølig stjerne bare 40 lysår fra Solsystemet. I bakgrunnen ser vi en av planetene passere foran den lyssvake moderstjernen.
Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser


De tre planetene går i bane rundt den røde dvergstjernen TRAPPIST-1 40 lysår fra Jorden i stjernebildet Vannmannen og ligner Jorden og Venus når det gjelder størrelse og temperatur. En av planetene – TRAPPIST-d – kan vise seg å befinne seg i beboelig sone. TRAPPIST-1 er en svært kjølig dvergstjerne med mye lavere temperatur, og den er rødere enn Solen og er så vidt større enn Jupiter. I tillegg til at slike stjerner er svært vanlige i Melkeveien og at de også har lenger levetid enn sollignende stjerner, er dette første gang man han funnet planeter rundt denne type stjerner. Til tross for at stjernen befinner seg forholdsvis nær Jorden, er den for lyssvak og for rød til at den kan ses fra Jorden med det blotte øyet eller selv med et stort amatørteleskop.

Ved hjelp av TRAPPIST-teleskopet oppdaget et team ved Institut d’Astrophysique et Géophysique ved Universitetet i Liège i Belgia at lyset fra stjernen ble svakere i regelmessige intervaller – en sterk indikasjon på at planeter passerte over stjernen og blokkerte noe av sollyset. Senere observasjoner med større teleskoper, inkludert HAWK-I-instrumentet og ESOs 8 meter store Very Large Telescope i Chile, har vist at planetene er svært like Jorden i størrelse. To av planetene har omløpsperioder på hhv. 1,5 og 2,4 dager, mens den tredje planeten bruker mellom 4,5 og 73 dager på et omløp.

I følge Michaël Gillon, førsteforfatter av den vitenskapelige artikkelen der oppdagelsen presenteres, er planeter med så kort omløpstid mellom 20 og 100 ganger nærmere sin moderstjerne enn hva Jorden er fra Solen, noe som betyr at dette planetsystemet er mye mer likt jupitersystemet i vårt solsystem.

Selv om planetene går i bane svært nær stjernen, mottar de to innerste planetene bare hhv. fire og to ganger strålemengden Jorden mottar siden moderstjernen er mye mer lyssvak enn Solen. Dette plasserer dem nærmere stjernen enn hva som er beboelig sone for dette planetsystemet selv om det fortsatt er mulig at de har beboelige områder på planetoverflaten. Den tredje og ytterste planeten vet man fortsatt ikke så mye om, men man antar at den mottar mindre stråling enn hva som er tilfelle for Jorden, men kanskje fortsatt tilstrekkelig til å befinne seg innenfor beboelig sone.

Kunstnerisk fremstilling av overflaten til en av de tre exoplanetene. Moderstjernen og en annen av planetene ses i bakgrunnen.
Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser


Og takket flere gigant-teleskoper som nå er under bygging, inkludert det bakkebaserte teleskopet E-ELT og romteleskopet James Webb som skal skytes opp i 2018, vil vi snart være i stand til å studere den atmosfæriske sammensetningen til disse planetene; først undersøke om de kan ha vann, deretter søke etter spor av biologisk aktivitet.

Dette arbeidet åpner for en ny retning i letingen etter exoplaneter siden omtrent 15 % av stjernene i nærheten av Solen er ekstremt kjølige dvergstjerner. Men undersøkelsen viser også at forskerne er veldig nær ved å finne potensielt beboelige planeter som ligner svært mye på Jorden. Enda mer følsomme instrumenter vil snart komme i drift, og disse vil både kunne finne flere jordlignende planeter og også lete etter biosignaturer i exoplanetenes atmosfærer.

Sammenligning av størrelsene til Solen og TRAPPIST-1 som bare er 11 % av Solens diameter og også er mye rødere i fargen.
Illustrasjon: ESO/M. Kornmesser

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESO

Artikler om exoplaneter

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no