Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English

Du er her: Storslagent nasjonalt arrangement under historisk himmelbegivenhet

Storslagent nasjonalt arrangement under historisk himmelbegivenhet


Natt til 6. juni opplever vi for siste gang på 105,5 år at planeten Venus sklir over solskiven. I sin tid gjorde fenomenet det mulig å måle avstandene i rommet og denne gangen får vi en demonstrasjon av metoden som er mest lovende for å finne livsformer på fjerne kloder. Dette blir kun den 7. gangen en Venus-passasje er sett. Ingen som lever i dag kan regne med å få oppleve den neste!

 

Venus passerer i løpet av 7 timer over solskiven tidlig på dagen 6. juni. 
Foto: NASA, montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

På Templarheimen og i Tromsøhallen kan Venus-passasjen oppleves med teleskoper, solformørkelsesbriller og på en 30 m2 storskjerm. En rekke aktører innen naturvitenskap og teknologi har gått sammen om å gjøre det som betegnes som en av de viktigste himmelbegivenhetene på Jorden i vårt århundre til en fest. Det blir opplevelser, aktiviteter og utstillinger.

Tromsø er klar for den siste Venus-passasjen på 105,5 år – på midnattssol!
Foto: Destinasjon Tromsø

Se mer detaljer her.

Bilder fra kameraer på omkring 10 ulike steder i Norge og på Spitsbergen blir vist på storskjermen og kommentert fra scenen av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes.

Hele begivenheten blir sendt direkte på NRK 1 fra arrangementet. Venus-passasjen er en virkelig internasjonal toppbegivenhet og Norge har en veldig gunstig posisjon for å observere hele fenomenet.

Det blir derfor også en internasjonal sending av bilder tatt med kameraer i hele Norge, inkludert Spitsbergen. Sendingen blir ledet og kommentert av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes og blir blant annet sendt via NASA og en rekke andre kanaler. Viktige faser og fenomener som parallakseeffekten og svart-dråpe-effekten blir demonstrert live for første gang. Den unike historien bak studiene av Venus-passasjer opp gjennom århundrene og jakten på Den astronomiske enhet blir fortalt.

Flere utenlandske eksperter regner med at Venus-passasjen vil bli den største hendelsen i internettets historie!

Verdenshistorisk begivenhet

Folk oppfordres til å komme til Templarheimen for å oppleve noe av det sjeldneste, viktigste og mest spesielle naturen kan by på – et fenomen som demonstrerte menneskenes plass i Universet og som i dag kan hjelpe oss å finne livsformer!

Arrangementet begynner kl. 21.00 tirsdag 5. juni og varer til 07.30 den 6. juni. Selve Venus-passasjen varer fra 00.04 til 06.54, men vær oppmerksom på at naturen muligens kan gi oss spennende opplevelser både før Venus kommer inn på solskiven og etter at den har forlatt denne! Venus-passasjer er så unike at vi på langt nær kan forutsi alt som vil skje!

Arrangementet er et samarbeid mellom Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo og Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved Universitetet i Tromsø. Aktivitetene har blitt muliggjort gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB NOR og sponsormidler fra Tekna.

Under Venus-passasjen i 2004 kunne atmosfæren til Venus observeres som en lysende ring.
Foto: Swedish Solar Telescope/Institute for Solar Physics

PRESSEKONTAKTER

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Astrofysiker, Naturfagsenteret, UiO
Epost: knutjo@astro.uio.no
Tlf. 992 77 172

Anne Mette Sannes
Forfatter og meteorittleter
Epost: amsannes@gmail.com
Tlf. 97 03 80 50

Hanne Sigrun Byhring
NT-fak, Universitetet i Tromsø
Epost: hanne-sigrun.byhring@uit.no
Tlf. 41 31 87 31

MER INFORMASJON

Norsk hovedside om Venus-passasjen

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på høy tid å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve den historiske Venus-passasjen 6. juni! Mer informasjon om briller og solteleskop

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1106 Blindern, 0317 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no