Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Tre russiske kosmonauter ankom nylig romstasjonen i romdrakter i samme farge som det ukrainske flagget!

Amerikanske Vande Hei får likevel være med på ferden tilbake til Jorden 30. mars!


20.03.21: «Wow: just wow», uttalte Terry Virts, en tidligere kommandør på romstasjonen da de tre russiske kosmonautene 18. mars ankom romstasjonen i romdrakter i samme farge som det ukrainske flagget og som noen mener kan være smuglet om bord like før oppskytning. Og en «gladmelding» i disse tider: Roscosmos-sjefen lar likevel den amerikanske astronauten Vande Hei bli med tilbake til Jorden på returen 30. mars.

av Anne Mette Sannes

 

Varm velkomst da de tre kosmonautene ankom romfergen i samme farger som det ukrainske flagget
Foto: CBS News/ISS

For to dager siden ankom tre russiske kosmonauter Den internasjonale romstasjonen (ISS) som de første etter at Russland gikk inn i Ukraina. Og en stor overraskelse må det sies å være at de tre hadde byttet ut de blå draktene med gule og blå – samme farge som det ukrainske flagget, og som tolkes som et uttrykk mot den pågående krigen. «Wow: just wow», uttalte Terry Virts, en tidligere kaptein på romfergen.

Da de tre ble livestreamet av Roscosmos på en pressekonferanse i forkant av oppskytningen spøkte kommandør Artemyev at det var mye gult stoff som hadde samlet seg opp på varehuset da draktene ble laget. Selv om de tre ikke uttalte noe som skulle kunne indikere at det var ment som et politisk standpunkt, så er det vanskelig å ikke tolke det dithen. En tidligere romfartsreporter ved nettstedet Ars Technica uttalte at romdraktene vanligvis er pakket måneder i forveien og at det ikke kan utelukkes at de rett og slett ble smuglet ombord i fartøyet, noe Vladimir Putin trolig neppe klapper i hendene for.De tre russiske kosmonautene dokket til ISS rundt tre timer etter oppskytning fra Kazakhstan. De tre kommer ut av luken ved rundt 33.30 inn i filmen. Flott å se den varme velkomsten fra de andre på romstasjonen!
Film: CBS News


Trusler om ikke å ta Vande Hei med tilbake med Soyuz 30. mars

Det har de siste dagene vært spekulasjoner om hvorvidt den amerikanske astronauten Vande Hei vil bli nektet sete på russiske Soyuz. Syv personer befant seg på romstasjonen (inntil tre nye ankom for to dager siden), og 30. mars skal etter planen den amerikanske astronauten Mark Vande Hei og de to russiske kosmonautene Pyotr Dubrov og Anton Shkaplerov fraktes med Soyuz tilbake til Jorden. Bildet under viser de tre i øverste rekke med astronaut Vande Hei i midten:

Astronaut Mark Vande Hei skal etter planen returnere med de to russiske kosmonautene Anton Shkaplerov og Pyotr Dubrov 30. mars. Øverste rekke fra venstre: russiske Anton Shkaplerov, amerikanske Mark Vande Hei og russiske Pyotr Dubrov. Nederste rekke fra venstre: amerikanske Raya Chari, amerikanske Thomas Marshburn, tyske Matthias Maurer og amerikanske Kayla Barron.
Foto: NASA


Spekulasjonene kom etter at en russisk video illustrerte Shkaplerov og Dubrov som forlater romstasjonen uten Vande Hei og at russerne også tar med seg det russiske segmentet på ISS. Romstasjonen består blant annet av en amerikansk og et russisk segment, og det er Russland som sørger for fremdriftsystemet som holder stasjonen i bane, mens USA sørger for elektrisitet og livsstøttesystem. Ifølge diverse nyhetsmeldinger skal Rogozin ha fremsatt trusler om at Roscosmos ville gå bort fra avtalen om å ta ham med tilbake når de 30. mars henter sine to russiske kosmonauter for å ta dem tilbake til Jorden.Filmen viser at de to russiske kosmonautene tar farvel med Mark Vande Hei som blir igjen om bord samt at de tar med seg det russiske segmentet på ISS.
Film: Shivam vlogs


Men ifølge Joel Montalbano, NASAs programsjef for ISS, er NASA i kontakt med sine russiske kolleger som bekrefter at Vandei Hei vil bli med på ferden tilbake til Jorden med Soyuz MS-19. Ifølge nyhetsbyrået TASS har Roscosmos også uttalt at «Roscosmos aldri har latt noen trekke deres pålitelighet som partner i tvil», noe som jo i dagens situasjon må anses som gode nyheter tatt i betraktning Rogozins sarkastiske twittermelding tidligere i måneden hvor han truet med å droppe romstasjonen i bakken og uttalte at stasjonen ikke beveger seg over Russland, så «all risks are yours, are you ready for them?».


Amerikansk rekord for opphold i rommet!

15. mars hadde Vande Hei oppholdt seg over 300 dager på romstasjonen, det lengste oppholdet en amerikaner har vært i rommet. Vande Hei ankom ISS med et russisk Soyuzfartøy 19. april i fjor og skal returnere på samme måte om ti dager, den 30. mars.

Om bord på ISS har Vande Hei gått i bane rundt Jorden over 5 400 ganger i en fart av rundt 28 000 km/t, og før han returnerer vil han ha fullført hele 5 680 omløp. Den opprinnelige planen var at Vande Hei skulle tilbringe 6 måneder på ISS, men i september i fjor kunngjorde NASA at oppholdet var forlenget med ytterligere 6 måneder, og at dette ville gi mulighet for å se hvordan kroppen tilpasser seg lengre opphold i mikrogravitasjon.Vande Hei snakker om rekorden
Film: NASA


ISS – et viktig symbol på samarbeid

Den internasjonale romstasjonen beveger seg rundt Jorden i en høyde av rundt 400 km og er et samarbeidsprosjekt mellom USA, Canada, Russland, Japan, og ESA. Etter den kalde krigen har romstasjonen vært et symbol på at amerikanske astronuater og russiske kosmonauter kan bo og samarbeide i rommet på tross av konflikter mellom nasjoner. Men etter invasjonen av Ukraina er det knyttet stor usikkerhet til det videre samarbeidet.

Men under en pressebriefing 14. mars vedrørende romvandringen som skulle skje 15. mars, presiserte Joel Montalbano (ISS programsjef i NASA) flere ganger at de geopolitiske gnisningene mellom Russland og vesten ikke har påvirket romstasjonen, og uttalte at ingen ting har blitt forandret de siste tre ukene:

“Nothing has changed in the last three weeks,” we’re not seeing any impacts from what’s going on around us. We’re able to do our jobs. We’re aware of what’s going on, but we are able to do our jobs and continue operations.” “I can tell you for sure that Mark is coming home on that Soyuz.” “We are in communications with our Russian colleagues. There’s no fuzz on that.”

Han la også til at dette inkluderte den planlagte oppskytningen av de tre russiske kosmonautene Oleg Artemyev, Denis Matveev og Sergey Korsakov til ISS 18. mars med et Soyuz MS-21-fartøy fra Baikonur i Kazakhstan. De tre skal etter planen oppholde seg på romstasjonen i seks måneder.

Ifølge NASA-leder Bill Nelson er det ingen grunn til å bekymre seg for mye over Rogozins uttalelser:

That’s just Dmitry Rogozin. He spouts off every now and then, but at the end of the day, he’s worked with us”.

Roscosmos-sjefen truet med å la Den internasjonale romstasjonen falle i bakken som et svar på USAs sanksjoner, men ifølge NASAsjefen er det ingen grunn til å bekymre seg over Rogozins uttalelser.
Foto: Wikipedia/montasje Sannes & Ødegaard


NASAs rolle ifm landingen 30. mars er dermed ikke endret – en NASA Gulfstream G5 jet skal hente Vande Hei og bringe ham tilbake til Houston. NASA har litt under 20 personer involvert i dette arbeidet og som inkluderer både de som kommer i flyet samt amerikansk ambassadepersonell i Kazakhstan.

Også andre aktiviteter på romstasjonen går som planlagt, inkludert en romvandring som skjedde 15. mars (nevnt over) av NASA-astronautene Kayla Barron and Raja Chari som installerte utstyr som skal brukes ifm. nye solcellepaneler som skal monteres senere i år. Også en romvandring 23. mars som involverer ulike typer arbeidsoppgaver knyttet til vedlikehold på stasjonens eksteriør, skal gå etter planen. Den private astronautferden med Ax-1 til Axiom Space er fortsatt satt opp for oppskytning 30. mars med et av SpaceX’ Crew Dragonfartøy.Romvandring 15. mars
Film: NASA


Setebyttehandel USA–Russland

Ifølge Montalbano fortsetter arbeidet med å fullføre en setebytteavtale mellom NASA og Roscosmos som vil gjøre det mulig å frakte NASA-astronauter med Soyuz i bytte med at russiske kosmonauter får reise med NASAs commercial crew-fartøy. Russiske kosmonauter skal da trene ved Johnson Space Center i Texas og ved SpaceX’ hovedkvarter i California mens NASA-astronauter skal reise til Star City i Moskva som er treningssenteret for russiske kosmonauter og hvor Yury Gagarin, German Titov og Valentina Tereshkova forberedte seg til sine historiske ferder.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

TheGuardian: Russian cosmonauts board ISS wearing colours of Ukraine flag

Nytimes.com: Russia’s astronauts enter the space station in yellow and blue flight suits.

Newsweek.com: NASA Says Astronaut Mark Vande Hei Won't Be Left in Space After Russian Video Sparks Fears

Cnet.com: A NASA Astronaut Just Broke the Record for Longest Spaceflight by an American

Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no