Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Se det beste bildet av Ultima Thule hittil!


03.02.2019: Bilder av Ultima Thule blir stadig bedre etter hvert som New Horizons sender mer data tilbake til Jorden, og allerede nå kan vi se geologiske ulikheter mellom de to delene av objektet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Det mest detaljerte bildet av Ultima Thule hittil.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute


Bildet er det mest detaljerte vi har sett av objektet hittil og ble tatt under den historiske nærpasseringen 1. januar i år.

Bildet ble tatt med vidvinkelkameraet Multicolor Visible Imaging Camera (MVIC) på New Horizons Ralph-instrument kl. 06.26 norsk tid da sonden var 6 700 kilometer unna – bare syv minutter før nærmeste passering. Bildet ble lagret i fartøyets dataminne og sendt til Jorden 18.–19. januar med en original oppløsning på 135 meter pr. pixel. Deretter gjorde forskerne bildet skarpere for å få frem små detaljer – en prosess som kalles dekonvolusjon, men som samtidig forsterker kornetheten i bildet når man studerer bildet med stor kontrast.

Den skrå belysningen på bildet avslører nye topografiske detaljer langs terminatorlinjen (grensen mellom natt og dag) øverst på objektet – detaljer som inkluderer et utall mindre groper opp til ca. 0,7 kilometer i diameter. Det store sirkulære landskapstrekket, som er rundt 7 kilometer tvers over på den mindre av de to delene, ser ut til å være en dyp forsenkning. Det er ikke kjent om disse gropene er nedslagskratre eller landskapstrekk som er resultat av andre prosesser som for eksempel kollapsede groper eller flyktige stoffer som har blåst ut for lang tid siden.

Begge delene viser også flere fascinerende lyse og mørke mønstre av ukjent opprinnelse som kan avsløre hvordan hele objektet var koblet sammen under Solsystemets dannelse for rundt 4,5 milliarder år siden. Noe av det mest slående er den lyse “kragen” som skiller de to delene.

Ifølge Alan Stern, prosjektleder ved Southwest Research Institute i Boulder, Colorado, begynner det nye bildet nå å avsløre geologiske ulikheter mellom de to delene av objektet samtidig som det dukker opp nye mysterier. I løpet av den neste måneden vil bildene få mer korrekt farge og også bli mer høyoppløselige, noe forskerne håper vil være til hjelp når disse mysteriene skal avsløres.

New Horizons befinner seg nå rundt 6,65 milliarder kilometer fra Jorden, og alt er normalt mens den suser bort fra Solen med en fart på mer enn 50 700 kilometer i timen. På denne avstanden tar det radiosignaler 6 timer og 9 minutter å nå Jorden.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra New Horizons-prosjektet

Sensasjonelle bilder av «snømann» fra Solsystemets dannelse

Hovedsiden til New Horizons-prosjektet

Vår hovedside om New horizons-prosjektet og Pluto

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no