Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kolliderer vårt univers med et annet univers?


28.04.17: Helt siden 1960-tallet har den kosmiske bakgrunnsstrålingen – ekkoet fra Big Bang – blitt studert og de siste årene har avanserte romobservatorier gitt oss fascinerende bilder av Universets aller tidligste barndom. I disse bildene finnes det en mystisk og svært stor kald flekk som kanskje kan være et bevis på at vårt univers kolliderer med et annet univers!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Romobservatoriet Planck har gitt oss det til nå mest detaljerte bildet av den kosmologiske bakgrunnsstrålingen. De røde og oransje flekkene er spirene til våre dagers galakser og galaksehoper.
Foto: ESA og Planck Collaboration


Universet oppsto for 13,8 milliarder år siden i en hendelse som kalles Big Bang. Tettheten og temperaturen var ekstremt høy, men avtok raskt mens rommet utvidet seg kraftig. Etter 380 000 år hadde temperaturen nådd ned til 3000 grader Kelvin, og gassen som inntil da hadde vært ugjennomsiktig som en tåke, klarnet plutselig. Strålingen som fantes overalt fikk dermed mulighet til å bevege seg fritt, og det har den gjort helt frem til vår tid. Siden Universet i mellomtiden har blitt 1000 ganger større, har strålingen blitt strukket tilsvarende mye, og bølgelengdene tilsvarer i dag strålingen fra et legeme som holder 3 grader Kelvin (-270 grader Celsius).

Denne såkalte mikrobølge-bakgrunnsstrålingen (CMB) finnes overalt og ses i enhver retning vi observerer. Ved å studere fine detaljer i denne strålingen, kan astronomene finne ut hvordan Universet så ut 380 000 år etter Big Bang, men de kan også hente ut mye informasjon om hva som har skjedd med Universet opp gjennom hele perioden på 13,8 milliarder år.


Mystisk mørk flekk

De siste årene har først det amerikanske WMAP-observatoriet og deretter det europeiske Planck-observatoriet blitt brukt til å kartlegge CMB fra rommet. I 2004 oppdaget astronomene en uventet stor mørk flekk i bakgrunnsstrålingen - temperaturen i denne flekken er 0,00015 grader lavere enn gjennomsnittstemperaturen (som er 2,73 grader) i denne strålingen.

Forskerne har siden diskutert fenomenet som har blitt kalt CMB Cold Spot. Først ble det antatt at den kalde flekken skyldes feil i måledataene, deretter mente man at det var snakk om et enormt tomt område på omtrent en milliard lysår i diameter. Men ifølge en helt ny undersøkelse stemmer ingen av disse forklaringene. En gruppe forskere har studert galaksene som finnes i den mørke flekken og funnet ut at det ikke er mangel på galakser i dette området – flekken skyldes rett og slett ikke at det er et galakseløst området i Universet. Dermed har forskerne problemer med å forklare flekken ved hjelp av standard kosmologiske teorier, og stadig flere tenker at det kan være snakk om et fenomen utenfor de ordinære kosmologiske prinsippene.

Her er den mørke flekken avmerket.
Illustrasjon: ESA/Durham University


Den største av alle mulige kollisjoner

Forskere og filosofer har i en del år snakket om såkalte multivers-modeller som sier at det er flere univers, hvert med sine egenskaper og sine naturlover.

Kanskje skyldes den store, kalde flekken rett og slett at vårt univers kolliderer med et annet univers? Dette gir oss i tilfelle en fantastisk mulighet til å bevise at det finnes andre univers selv om vi i utgangspunktet aldri skulle vært i stand til å observere noe som befinner seg utenfor vårt univers!


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!

Mer informasjon

Universe Today: Is another Universe sitting too close to us on the Multiverse Bus?

Pressemelding fra Royal Astronomical Society

Flere artikler om kosmologi


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no