Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Kjempeasteroide traff Jorden for 3,5 milliarder år siden!


Nedslaget er det nest eldste og et av de største vi kjenner til på vår klode, og spredte materiale over hele Jorden. Asteroiden antas å ha vært 2-3 ganger større enn den som tok livet av dinosaurene.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av en 10 kilometer stor asteroide som treffer Jorden. Nye bevis som er funnet i Australia antyder at en 2-3 ganger større asteroide traff Jorden for 3,5 milliarder år siden.
Illustrasjon: NASA / Don Davis


Forskerne har funnet bevis for at en kjempeasteroide traff Jorden helt i starten av Jordens tidligste fase og skapte et nedslag langt større enn vi mennesker noen sinne har vært vitne til. Ifølge Dr. Andrew Glikson ved The Australian National University, har man funnet bittesmå glasskuler – speruler – på tidligere havbunn i nordvest-Australia datert til å være 3,46 milliarder år gamle. Glasskulene ble dannet av fordampet materiale fra nedslaget – et nedslag som på den tiden må ha skapt ekstremt kraftige jordskjelv flere størrelsesordener kraftigere enn jordskjelv forårsaket av geologisk aktivitet, og materialet spredte seg over store deler av verden.

Avsetninger ved Marble Bari i den nordvestre delen av Australia hvor glasskulene ble funnet.
Foto: A Glikson/Australian National University

Glasskuler dannet av fordampet materiale etter et asteroidenedslag.
Foto: A Glikson/Australian National University


Asteroidenedslaget er det nest eldste man kjenner til som har truffet Jorden og også et av de største. Man antar at asteroiden hadde en diameter på mellom 20 og 30 kilometer og at nedslaget dannet et flere hundre kilometer bredt krater. Asteroiden var 2-3 ganger større enn den kjente Chicxulub-asteroiden som traff Yukatan i Mexico og som antas å ha tatt livet av dinosaurene.

Bildet viser et svakt og sirkulært omriss av Chicxulub-krateret som bare såvidt er synlig etter 65 millioner år. Direkte spor etter kratre som oppsto for flere milliarder år siden er nå borte.
Foto: NASA/JPL


Hendelsen som antas å ha skjedd for rundt 3,46 milliarder år siden plasseres nær perioden kalt “The Late Heavy bombardement» som skjedde for 4,1 til 3,8 milliarder år siden da det indre av Solsystemet ble bombardert av asteroider. Bombardementet ble trolig forårsaket av de ytre planetene som flyttet på seg, og gravitasjonen fra disse forårsaket ekstremt store forstyrrelser som sendte objekter i asteroidebeltet og kuiperbeltet i baner mot det indre av Solsystemet.

«The Late Heavy bombardement» fant sted for mellom 4,1 og 3,8 milliarder år siden.
Illustrasjon: Willbold /NASA


Sammen med en annen forsker, Dr. Arthur Hickman, fant Glikson glasskuler i en borekjerne i en av de eldste kjente avsetningene vi kjenner på Jorden da de boret i Marble Bar i nordvest-Australia. Sedimentlaget, som opprinnelig har befunnet seg på havbunnen, var bevart mellom to vulkanske lag, noe som gjorde det mulig å gjøre svært presise målinger av alderen. Dr. Glikson har i mer enn tyve år lett etter bevis for svært gamle nedslag og mistenkte straks at glasskulene stammet fra et asteroidenedslag. Senere tester har vist at mengdene av grunnstoffer som platina, nikkel og krom matchet de som finnes i asteroider.

Dette er ikke første gang Dr. Glikson har funnet bevis for asteroider som har truffet Jorden. I fjor fant han bevis for et annet massivt asteroidenedslag i Warburton Basin i midt-Australia. Begravd 30 kilometer dypt nede i jordskorpen i fjell datert til å være 300 til 500 millioner år gammelt, fant han bevis for et dobbelt nedslagskrater som dekket et 400 kilometer bredt område. Man antar at krateret er resultat av en asteroide som delte seg i to før den dundret inn i Jorden, at de to asteroidene har hatt en diameter på mer enn 10 kilometer og at nedslaget betydde slutten på mange livsformer som levde på den tiden.

Ifølge Dr. Glikson har det vært mange flere nedslag som man ennå ikke har funnet bevis for – forskerne har kun funnet bevis for 17 asteroidenedslag eldre enn 2,5 milliarder år mens det i virkeligheten kan ha vært hundrevis. I tillegg kan slike enorme nedslag ha medført store tektoniske endringer og omfattende magmastrømmer som kan ha hatt stor innvirkning på hvordan Jorden utviklet seg.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra Australian National University

Universetoday.com: 30 km wide asteroid impacted Australia 3,4 billion years ago

Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss

Kosmiske katastrofer

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no