Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


USA skal tilbake til Månen – og deretter til Mars!


09.10.2017: På det første møtet til National Space Council siden 1993 er det nå offisielt at Trump-administrasjonen ønsker å sende astronauter tilbake til Månen og bruke Månen som et springbrett før amerikanske astronauter setter fotavtrykkene på Den røde planet. Årsaken til planene er både et ønske om å pushe grensene videre ut i rommet og å gjenopprette USAs ledende rolle i rommet.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Visepresident Mike Pence talte torsdag under National Space Councils første møte siden 1993.
Foto: NASA/Joel Kowsky


Ikke på 45 år har et menneske oppholdt seg utenfor lav jordbane (LEO), sist gang det skjedde var under den siste Apollo-ferden i 1972. USA betaler også den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos for å bringe amerikanske astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS), noe som koster 76 millioner dollar per sete og som har pågått helt siden USA la ned romfergeprogrammet i 2011. De to private amerikanske selskapene SpaceX og Boeing er nå i gang med å utvikle kapsler som kan frakte amerikanske astronauter til ISS, noe som kan skje allerede neste år.


Månen som mellomstasjon

Visepresident Mike Pence vil nå sende astronauter tilbake til Månen, ikke bare for å sette fotavtrykk i månestøvet eller plante flagg i bakken, men for å bygge en base der for å kunne sende amerikanere til Mars og videre ut i Solsystemet. Ifølge Pence vil Månen bli en mellomstasjon, en arena for å styrke USAs kommersielle og internasjonale samarbeid mens det igjen fokuseres på landets romprogram med tanke på bemannet utforskning av rommet. Etter at dette er gjort vil også Den røde planet se amerikanske fotavtrykk på bakken. «I stedet for å lede an i rommet, har vi valgt å henge med. Og som vi lærte for 60 år siden, når vi henger med, sakker vi akterut».

Visepresident Mike Pence talte torsdag under National Space Councils første møte siden 1993.
Foto: NASA/Joel Kowsky


Større mål enn under Obama

Siste gang National Space Council var aktivt var tidlig på nittitallet under president George H.W. Bush. President Trump reaktiverte rådet via presidentordre 30. juni i år. Av de tre panelene besto to av disse av ledere fra romfartsorganisasjonene: Gwynne Shotwell, president og operativ leder for SpaceX, Bob Smith, administrerende direktør for Blue Origin, Fatih Ozmen, administrerende direktør for Sierra Nevada Corp, Marilyn Hewson, president og administrerende direktør for Lockheed Martin, Dennis Muilenburg, president og administrerende direktør for Boeing og David Thompson, president og administrerende direktør for Orbital ATK. Det tredje panelet fokuserte på nasjonal sikkerhet og stilte med den pensjonerte marineadmiralen James Ellis, tidligere leder for USAs forsvarskommando, tidligere NASA-astronaut og tidligere nestleder i DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) Pamela Melroy og tidligere NASA-sjef Michael Griffin.

Under Obama-administasjonen var målet mindre ambisiøst: President Barack Obama hadde instruert NASA til å forberede seg for reiser til Mars ved å besøke en nærjordsasteroide, og NASA la deretter frem en plan for å hente en kampestein fra en asteroide og trekke med seg denne inn i bane rundt Månen.

Den røde planet vil ifølge visepresident Pence få amerikanske fotavtrykk etter at Månen er brukt som mellomstasjon.
Foto: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)


Samarbeid med private romfartsorganisasjoner

Etter den siste romfergeturen i 2011 har NASA gått inn i en ny æra ved å investere i finansielle og tekniske ressurser for å stimulere innsats innen privatsektoren for å utvikle og benytte trygge, pålitelige og kostnadseffektive muligheter for å frakte astronauter og last. Innovative fartøy og oppskytningssystem endrer måten mennesker og last blir fraktet til lav jordbane og hvor også private firma kan delta – altså er dette markedet nå blitt åpnet opp for amerikansk industri.

Space X har planer om allerede neste år å sende privatpersoner i bane rundt månen, en ubemannede romskip til Mars i 2022 og en bemannet ferd i 2024 .

Falcon Heavy - SpaceX’s neste milepæl.
Illustrasjon: SpaceX

NASAs Orion-fartøy skal fra 2023 bli brukt på lengre reiser i rommet.
Illustrasjon: NASA


"Vi vant månekappløpet for et halvt århundre siden, nå skal vi vinne det 21. århundret, sa Pence i møtet som fant sted Smithsonian National Air and Space Museum's Steven F. Udvar-Hazy Center in Chantilly, Virginia med romfergen Discovery i bakgrunnen. Men Trump-administrasjonen trenger selvsagt finansering av kongressen for å gjennomføre planene.


Nasjonal sikkerhet

Årsaken til planene er også at USA ønsker å utvikle nødvendig romfartsteknologi med tanke på nasjonal sikkerhet. Ifølge Pence utvikler motstanderne kompetanse til jamming og hacking som kan lamme kritisk militærovervåkning, navigasjonssystem og kommunikasjonsnettverk. For å møte denne trusselen må USA ha like stor dominans i rommet som på bakken.Se fra det første møtet siden 1993 i National Space Council, inkludert talen til USAs visepresident (spol frem til ca. 40 minutter for å se starten på møtet).
Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Space.com: The Next Giant Leap: US Will Return to the Moon, Pence Says

Nrk.no: E-tjenesten bekrefter: Russerne jammet GPS-signaler bevisst

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no