Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


I dag begynner sommerhalvåret – astronomisk sett!


20.03.2018: I dag, onsdag 20. mars, kl. 22.58 beveger Solen seg inn på den nordlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed sommerhalvåret innledet. Denne dagen kalles vårjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart lengre og sommerhungrige nordmenn vil snart kjenne en tydelig forskjell på varmen fra Solen. I år opplever vil en superfullmåne på den samme dagen som vi har vårjevndøgn – et ganske sjeldent sammentreff!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

JavaScript nedtellingsur til vårjevndøgn 20. mars 2019
Tid til sommerhalvåret begynner:

 

Jordens årstider. Lengst til høyre: Vintersolverv, deretter (i pilenes retning) vårjevndøgn, sommersolverv (lengst til venstre) og høstjevndøgn (nærmest oss).
Illustrasjon: Wikipedia


Over hele kloden er det i dag 12 timer fra soloppgang til solnedgang, dvs. at dag og natt er like lange over hele Jorden, noe som inntrer to ganger i året ved vårjevndøgn og høstjevndøgn. På disse to dagene står Solen rett over ekvator, og bare på jevndøgnene kan en person som står ved ekvator, se Solen passere rett over hodet (i senit) midt på dagen.

På Nordpolen kommer Solen syne igjen etter et halvt års vintermørke og går først ned igjen om 6 måneder – ved høstjevndøgn. På Sydpolen skjer akkurat det motsatte: Solen går ned og blir borte i et halvt år for så å dukke opp i igjen ved høstjevndøgn.

For første gang siden år 2000 er det fullmåne på samme dag som vårjevndøgn inntreffer, noe vi får ikke oppleve dette igjen før i 2030. Men under dagens fullmåne er Månen spesielt nær Jorden i sin avlange bane, og vi får derfor en superfullmåne – en spesielt stor og lyssterk fullmåne. Ved fullmåne 02.43 natt til i dag var avstanden bare 360 772 km, mot gjennomsnittlig 384 000 km.


Konsekvenser for Norge

Daglengden øker nå raskt – aller raskest nord i landet – og vi merker at solvarmen øker hurtig dag for dag både fordi Solen kommer høyere på himmelen og fordi Solen er opp flere timer i døgnet og har lengre tid til å varme opp bakken og luften.

Vi kan begynne å glede oss over lengre og lysere dager! Her fra den fantastiske øya Lovund (lundefugløya) på Helgelandskysten i midnattssol en junidag.
Foto: Anne Mette Sannes


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Supermåneformørkelsen 21. januar 2019

Andre begivenheter i 2019

Andre himmelbegivenheter

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 70 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no